Özet tablo da şu şekildedir. Trafik kazalarında zaman aşımı konusunda tek taraflı kaza önem arz etmektedir. Tek taraflı kazada taksirle yaralama ya da adam öldürme suçu yoktur ve bu nedenle de ceza zaman aşımı uygulanmaz. Trafik güvenliğini, tehlikeye düşürmek suçuna uygulanan 8 yıllık süre geçerlidir.
Yapılandırma kanunu resmen yürürlüğe girdi. Milyonlarca sürücüyü de yakından ilgilendiren kanun ile 31 Aralık 2022'den önceki 2000 TL'nin altındaki trafik cezası borçları silinecek.
Trafik cezası ödeme süresi yasal olarak tebliğ tarihinden itibaren 30 gündür. 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse zaman aşımına girer ve her ay için %5 faiz uygulanır.
Alacaklardan vadesi 31 Aralık 2022'den önce olmasına karşın 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ödenmeyen ve tüm tahsil daireleri itibariyle asli ve feri toplamı 2 bin lira ve altında olan borçlar silinecek.
Her ay %5 faiz uygulanan trafik cezası hala ödenmezse araç sahibinin bankalarda bulunan hesaplarından ceza faiziyle beraber tahsil edilir. Eğer cezalının bankada cezayı karşılayacak kadar parası yoksa maaşına haciz konur yada icra işlemi başlatılır.
İlgili 18 soru bulundu
Bu nedenle, aracın üzerindeki trafik cezalarının ödenmesi gereklidir. Ceza e-devlete ne zaman düşer 3 ve 7 gün arasında bu işlem gerçekleşmektedir.
Aracınıza trafik cezası yazıldıysa trafik ceza tutanağının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde iptal için başvurulması gerekmektedir. Başvuru yapılacak olan mercii Sulh Ceza Hakimlikleridir. Aksi halde itiraz edilemeyecek ve trafik cezasını ödemek durumunda kalırsınız.
VERGİ AFFI HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR? Vergi affı yapılandırma paketi; tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor.
Başvurular, Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi "www.gib.gov.tr" veya e-Devlet "www.turkiye.gov.tr" üzerinden, vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapılabilecek.
05/2022 ve 06/2022'de yediğim trafik cezaları gecikme cezaları dahil 1281 TL olmasına rağmen yeni çıkan 2000 TL ve altı vergi ceza affından yararlanmamış. Borçların silinmesi için herhangi bir başvuru vb. Yapılamıyor.
5 yıldan az ceza gerektiren suçlarda veya cezalarda dava zamanaşımı süresi genellikle 8 yıldır. Bu süre 12 yıla kadar uzayabilir. 20 yıldan daha fazla cezaya sebebiyet veren suçlarda dava zaman aşımı süresi 20 yıldır. Bu süre olağanüstü durumlarda 30 yıla kadar uzayabilir.
Borçların silinmesi için vergi dairelerine başvuru yapmaya gerek bulunmuyor. Vergi daireleri bu borçları kendisi silecek ve yasal takibe uğramayacak. Başvuru işlemleri hakkında AK Parti'li Aydemir yaptığı açıklamada yapılandırma başvurularının 31 Mayıs 2023 tarihine kadar yapılacağını vurguladı.
ESKİ TRAFİK CEZALARINI SORGULAMA
Bir yıldan daha eski trafik cezalarını E Devlet'in "Vergi Borcu Sorgulama" sekmesinden yapabilirsiniz. (https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu) Vergi borcu sorgulama sayfasında güncel borç bilgisi vadesi gelmiş veya vadesi geçmiş olan borçları gösteriliyor.
TRAFİK CEZASINA İTİRAZ NE ZAMAN SONUÇLANIR? Sulh Ceza Hâkimliğinde görülen Trafik cezasına itiraz davası her bölgenin iş yoğunluğuna göre değişmekle birlikte ortalama 3-6 ay arasında sonuçlanmaktadır.
Henüz tebliğ edilmemiş cezalar %25 indirimli ödenebilir. Tebliğ edilen cezalar ise tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenirse ceza %25 indirimli şekilde ödenir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlanırken vergi affı borç yapılandırma düzenlemesi Genel Kurul'da kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
Yapılandırma için başvuruların 31 Mayıs 2023 tarihine kadar, ilk taksit ödemelerinin ise 30 Haziran 2023 tarihine kadar gerçekleştirilecekti. 26 Mayıs 2023 Cuma Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile başvuru süreleri 30 Haziran'a uzatılmıştı. Şurada Paylaş! SON BAŞVURU 3 TEMMUZ'DA, İLK ÖDEME 31 TEMMUZ'DA!
31 Aralık 2022 tarihinden önceki 2 bin TL'nin altındaki kamu kurumu alacaklarından vazgeçildi. Vergi affı paketi kapsamında vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları yer alıyor. Dolayısıyla trafik cezası ödeme işlemlerine de yapılandırma geldi.
SGK tarafından yapılan duyuruda, “Son ödeme tarihi 31 Temmuz 2023 olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatılmıştır” ifadelerine yer verildi.
Düzenleme vergi dairelerine olan tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILACAK? 31 Aralık 2022'ye kadar oluşan vergi ve SGK borçları yapılandırma kapsamına alınacak. Borçlar uzun vadelere bölünecek ve borçluların rahat ödemesine imkan tanınacak.
Genel af konusunda konuşulanlar ve son durum… AF YASASI KİMLERİ KAPSIYOR? 14 Temmuz'da TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen yeni infaz düzenlemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak 15 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayınlanıp yürürlüğe girdi.
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; vergi ve prim borçları ile trafik cezalarının yapılandırılması ile ilgili olarak gerçekleştirilirken başvurular 31 Mayıs tarihine kadar yapılabilecek. Yapılandırmaya başvuranların borçlarındaki gecikme faizi silinerek bunun yerine Yİ-ÜFE hesaplanacak.
Trafik cezaları Kabahatler Kanunu kapsamında yer almaktadır. Kabahatler Kanunu'nun 27. maddesine göre, hakkında cezai işlem uygulanan kişinin para cezasına 15 gün içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Hakkında cezai işlem uygulanan kişi tarafından bu süre içerisinde itiraz edilmemesi halinde ceza kesinleşir.
Bir delil sunulmadan, yalnızca ceza tutanağının gönderildiği cezalara, Alkol alınmadığı halde promil sınırında alkollü çıkıp yazılan cezalara, Radar levhası olmayan yerde yazılan radar cezalarına, Park yeri olmamasına rağmen kesilen para cezalarına itirazlar olumlu sonuçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri