Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
Trafik sigortasında teminatlar ve teminat limitleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından belirlenir ve trafik sigortası tavan fiyatı; aracın modeli, yaşanılan il (plaka numarası) ve aracın hasar geçmişi gibi unsurlar dikkate alınarak hesaplanır.
Trafik Sigortası Tavan Fiyatında Hasar Basamağının Etkisi
Hasar basamağına göre artırım ve indirimi oranına bakılarak fiyat çıkarılır. Hasar basamakları ile ilgili olarak basamak yükseldikçe ya da düştükçe uygulanan artırım ve indirim oranlarının değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz.
Zorunlu Trafik Sigortası hesaplama işlemlerinde aracı kullananın hasar geçmişi ve hasar talep sayısı, sürücünün yaşı, plakanın ait olduğu il, aracın modeli ve markası, sürücünün deneyimi ve aracın yaşı dikkate alınmaktadır.
7. Aracın Plaka Numarası Şehir de sigorta fiyatlarını etkiler.
İlgili 27 soru bulundu
Trafik sigortasının fiyatının belirlenmesinde iki önemli kriter var. Birincisi, sürücünün hasar geçmişi; diğeri, aracın hangi ilde bulunduğu.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Peki, ilk trafik sigortası primi neden yüksek çıkar? İlk kez trafik sigortası yaptıracaklar için ücretler; aracın markasına, modeline ve plakanın ait olduğu ile bağlı olarak belirlenir. Fiyatlandırma da ise trafik sigortası tavan fiyat uygulaması dikkat çeker.
Basamak sorgulamayı tam olarak gerçekleştirmek istiyorsanız tramer.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada kendi sigorta şirketinizi seçip ardından poliçe sicil numaranızı ve istenen diğer bilgileri doldurmanız yeterlidir. Bu işlemler ardından tam olarak ait olduğunuz basamağı görebilirsiniz.
7. Basamak: Poliçenin üçüncü yılında da hasarsızlık olması halinde %40 indirim uygulanır. 8.Basamak: En az 5 sigorta süresi boyunca 7.basamakta bulunanlara sözleşme süresi içinde herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda uygulanır.
Vatandaşın cebinden çıkan trafik priminin yüzde 5'i Banka Sigorta Muamele Vergisi'ne (BSMV), yüzde 5'i Trafik Hizmetleri Geliştirme Fonu'na, yüzde 10'u SGK'ya, yüzde 2'si Güvence Hesabı'na, yüzde 10'u da acente komisyonuna gidiyor.
8.basamak son trafik sigortası düzenlemesiyle getirilen sürücüyü ödüllendiren bir basamaktır. 8.basamakta olan sürücüler trafik sigortalarını %50 indirimle yaptırabilirler. Bu anlamda hasarsızlık indirim basamaklarında ulaşılabilecek en son kademedir yani maddi açıdan en avantajlısıdır.
Bir yıl boyunca hasar yaşamadan yenileme döneminde poliçesini yaptırmak isteyen sürücüler 5.basamağa yükselir. Yani yenileme sırasında %5 indirim hakkı kazanır. Her poliçe dönemi hasar yaşamadıkça basamaklar ilerler. 6.basamakta %20 indirim, 7. basamak %40 indirim olarak poliçe primine yansır.
İKAMETGAH ŞARTI KALDIRILDI
Sigorta şirketleri ister plaka ili, isterse ikametgah adresine göre işlem yapabilecek. Örneğin Bolu'da oturan birisi İstanbul plakalı bir araç alsa bile, ikametgahı Bolu'da olduğu için Bolu fiyatları üzerinden ödeme yapıyordu. Şimdi bu durum sigortacının isteğine göre olacak.
Eğer ağır hasar kayıtlı ikinci el bir araç satın alarak araca sigorta yaptırmak istersen sigorta işlemlerinde yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsin.
Evet, plaka değişikliği sigorta poliçesini etkileyebilir. Plaka değişikliği işlemi, aracın plaka numarasının değiştirilmesi anlamına gelirken, bu değişiklik sigorta poliçesini etkileyebilir çünkü sigorta poliçesi aracın ve plakanın tanımlandığı bir belgedir.
Bundan dolayı, trafik sigortasının hangi şirketten yapıldığı önemli değildir. Size hangi sigorta şirketi daha uygun bir teklif sunuyorsa, trafik sigortanızı o şirketten yaptırmanız en akılcı yol olacaktır.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
SEDDK'nın yönetmeliklerde değişiklik yaptığını duyurduğu 31 Aralık'taki açıklamalarda; 1 Şubat 2022'den itibaren trafik sigortasında aylık azami prim tutarlarının %1.5 artacağı ve trafik sigortası tavan primine %20 zam yapıldığı belirtildi.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar? Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Yapılan açıklamalara göre primi 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren trafik sigortasında aylık azami prim tutarlarının %1.5 olarak artırılacağı belirtildi. Bunun yanı sıra trafik sigortası tavan priminin %20 oranında artırıldığı da gelen haberler arasında yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri