Üç birlik kuralı, trajedi tiyatrosunun temel kurallarından biridir. Bu kuralın ilk basamağını zamanda birlik oluşturur. Tiyatro eserinde anlatılan olayın geçtiği zaman, hiçbir şekilde kesintiye uğratılamaz.
Trajedi'nin Başlıca özellikleri:
İşlenmiş, kusursuz bir üslubu vardır; kaba sayılan sözlere yer verilmez. Çirkin olaylar (cinayet, kavga vs.) seyircinin gözü önünde gerçekleştirilmez. Üç birlik kuralına uyar.
Üç birlik kuralı, "C" şıkkı Dram" için zorunludur. Üç birlik kuralı, antik Yunan tiyatrosundan kaynaklanan bir kuraldır ve tiyatro oyunlarının yapısını düzenler. Bu kurala göre, bir tiyatro oyununda zaman, mekan ve eylem birliğinin korunması gerekmektedir.
[1] (tiyatro) Klasik tiyatroda yer, zaman ve konu birliğini esas alan kural.
İlgili 28 soru bulundu
Üç Birlik Kuralına Uymayan Tiyatro Türü Hangisidir? Üç birlik kuralına uymayan tiyatro türü komedidir. Komedi de dramatik ve komik olaylar bir arada aktarılır.
Oysa Üç-birlik kuralı ilk kez 1576 yılında Lodovico Castelvetro tarafından tertip edilmiştir.
Trajedi, insanların yaşamlarında başlarına gelen çok kötü olayları, talihsizlikleri ve olumsuzlukları ve felaketleri; heyecan, acı ve korku duyguları ile birlikte sahne üstünde seyirciye anlatmayı hedefleyen bir edebiyat ve tiyatro türüdür. Trajedi eserlerindeki kahramanlar her zaman üst sınıftandır.
Trajedi diğer adı ile tregetya olarak bilinir. Klasik bir anlayışta şiir olarak yazılan tragetya sonraları düzyazı ile kaleme alınmıştır. Trajedinin ilk örnekleri Yunan edebiyatında görülmüştür.
TRAJEDİ KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle tırajedi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı trajedi şeklinde olmalıdır.
Tiyatro eserlerinde "Üç birlik kuralı"na (Olay-yer-zaman birliği) uyulur.
Üç birlik kuralına uyulma zorunluluğu yoktur.
1)Trajedi;
Korku ve acıma duygu uyandırır. 5 perdeden oluşur. 3 birlik kuralı vardır. Kaba ve küfürlü sözlere yer verilmez.
Dramda trajedi ve komedideki üç birlik kuralına uyulmaz. Kaba ve argo sözlere de yer verilebilir. Öldürme, yaralama gibi olaylar sahnede canlandırılır. Dram nazım ve nesir şeklinde yazılabilir.
Trajedi, iki müspet değer arasında seçme zorunluluğu ile karşılaşmaktır. Dram ise biri müspet diğeri menfi olan iki değerin karşılaşması ve bu iki değerin çatışması, çarpışmasıdır.
Kaba sözlere yer verilmez ve kusursuz bir üslup kullanılır, Çirkin olaylar seyircinin gözü önünde gerçekleşmediği gibi farklı şekillerde sahneye aktarılır, Yer, zaman ve olay gibi üç birlik kuralına uyulur, Genel olarak oyun içerisinde koroya yer verilir.
Tragedyalar üç bölüm halinde yazılan eserledir. Tragedyalarda sıkı bir şekilcilik vardır ve eseri yazan buna uymak zorundadır. Birbirini takip eden diyalog ve koro bölümlerinden oluşmalıdır.
Ali Haydar Bey, Sergüzeşt-i Pervîz'in önsözünde trajedinin ilk örneğini vermiş olmakla iftihar ettiğini belirtir ve bu oyunu hakkında yapılan bütün eleştirilere rağmen İkinci Ersas adlı eserini trajedi türünün ikinci örneği olarak kaleme alır.
Trajedi veya tragedya sözcüğü Yunanca tragoidia'dan gelir. Tragos (keçi) ve oidie (türkü) sözcüklerinin birleşmesiyle "keçilerin türküsü" anlamına gelir. Dionysos şenliklerinde koro, tanrının ona bağlı kölelerini simgeliyordu.
Günümüzdeki anlamıyla trajedi; Yaşamın acıklı ve hüzünlü yönlerini ortaya koyan, insanın çektiği acıları anlatan, kişilere korku, heyecan ve acındırma telkinleriyle ders vermek amacı güden, mutsuz bir sonla ve çoğunlukla ölümle biten manzum tiyatro eserleridir.
Sorunun doğru cevabı D seçeneği yani trajedi türünde Kahramanlar, halktan kişilerden seçilir yanlış bir seçenektir. Trajedi türünde kahramanlar, yüksek tabakalı kişilerden veya doğa üstü varlıklardan seçilmektedir.
TRAGEDYA KELİMESİNİN ANLAMI
Trajedi anlamına gelen bu kelime hatalı yazılır. Türkçe okunduğu gibi yazılan bir dildir ve yabancı kökenli kelimelerin yazımında bu kurala uyularak hata yapılır. Bu kelime genellikle tıragedya şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı tragedya şeklinde olmalıdır.
Üç Birlik Kuralı:
⇒ Zaman Birliği: Olayın 24 saat içerisinde gerçekleşmesi. ⇒ Yer Birliği: Olayın aynı yerde geçmesi. ⇒ Olay Birliği: Bir eserin ana olay içerisinde gelişmesi.
Dramın içeriğinde komik ve acıklı olaylar iç içedir. Dramda üç birlik kuralına uyma zorunluluğu yoktur. Orta oyunu etrafta izleyicilerin olduğu bir meydanda oynanan yazılı bir metne dayanmayan, içinde şarkının ve dansın bulunduğu doğaçlama bir oyundur. Orta oyununun önemli kişileri Pişekar ve Kavuklu'dur.
Batılı anlamda ilk Türkçe oyun, Şinasi'nin Şair Evlenmesi'dir (1860). Bu oyun Dolmabahçe Saray Tiyatrosu'nda oynanmak üzere yazıldığı bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri