Alınan yüksek ve ekstra kaloriler trigliseride döner ve yağ olarak depolanır. Düzenli öğünlerle besin alımı trigliserid değerlerini düşürebilir. Düzenli egzersiz mutlaka yapılmalıdır. Şekerden, hamurlu gıdalardan uzak durulmalıdır.
Trigliseridi düşüren besinler
Trigliserid seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olan bazı besinler şunlardır: Balık, ceviz, keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler. Tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi yüksek lif içeren besinler. Zeytinyağı
Kandaki trigliserid seviyesinin düşürülmesi, yaşam tarzı değişiklikleriyle mümkün olabilir. Genel olarak kan trigliserid seviyesi fazla kilolardan kurtularak, düzenli egzersiz yaparak, doymuş yağ tüketiminden uzak kalarak ve verimli bir beslenme düzeni oluşturarak düşürülebilir.
Omega-3 yağ asitleri içeren gıdaların trigliseritleri düşürmede etkili olduğu bulunmuştur. Diyetinize daha fazla omega-3 yağı almak için, haftada iki veya daha fazla öğün için yağlı balık tüketin. Yağlı balık örnekleri; uskumru, somon, sardalya, ton balığı, ringa balığı ve alabalıktır.
Şeker ve İşlenmiş Gıda Tüketimi
Şeker, beyaz un içeren yiyecekler trigliseridi artırıp kilo alımına neden olabilir. İhtiyaç fazlası kaloriler trigliseride dönüştürülerek vücutta depo edildiği için yüksek trigliseridi mevcut olan kişilerin, kalori tüketimini azaltmaya odaklanması gerekir.
İlgili 22 soru bulundu
Ada çayı, kandaki trigliserid değerini düşürmek için tavsiye edilen bitki çaylarından biridir. Sonuçlarınız yüksekse, günde maksimum 2 fincan olacak şekilde ada çayı içebilirsiniz. Kekik, vücudu temizler ve yağ depolanmasına engel olur. Yemeklere eklendiğinde ise trigliserid düzeyini düşürebilir.
Çay kalp sağlığı için faydalı olabilir
Randomize kontrollü bir çalışma, 12 hafta boyunca siyah çay içmenin, trigliserit değerlerini %36, kan şekeri seviyelerini %18 oranında azalttığını ve LDL/HDL plazma oranını %17 oranında düşürdüğünü bulmuştur.
Hedef trigliserid düzeyi bütün gruplar için <150 mg/dL olmalıdır. Trigliserid düzeyi yüksek (>200 mg/dL) kişilerde yaşam tarzı değişikliği yeterli olmazsa, ilaç tedavisi eklenebilir.
Trigliserid yüksekliği, karaciğer ve dalak yağlanmasına neden olur ve bu organları büyütebilir. Karaciğer yağlanması, yüzde 10-20 oranında karaciğer iltihabına yol açabilmektedir. Bu durum karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gelişimi riski taşır. Çok yüksek trigliserid düzeyi, pankreas iltihabına neden olabilir.
Trigliserid düzeyini düşürmek için düşük kalorili ve lifli besinler tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de brokolidir. Brokoliyi haşlayarak düzenli olarak tükettiğinizde kalp sağlığınızı korur ve trigliserid düzeyini olması gereken rakama indirebilirsiniz.
LİPANTHYL® yaygın olarak 'fibratlar' olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. Bu ilaçlar kandaki yağ (lipid) düzeylerini düşürmek için kullanılır. Trigliserid diye bilinen yağlar buna örnektir.
Sağlıklı yağlar tüketerek kandaki yağ seviyelerini düşürebilirsiniz: Omega-3 Yağ Asitleri: Balık (örneğin somon, uskumru), ceviz, keten tohumu gibi omega-3 yağ asitleri içeren besinler, kandaki yağ seviyelerini düşürebilir ve iltihaplanma riskini azaltabilir.
Karbonatlı maden suyu içmenin, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerini önemli ölçüde azalttığını, HDL (iyi) kolesterol düzeylerini arttırdığı araştırmalarla kanıtlanmıştır. Maden suyu sindirim sistemi dostudur.
Yürüyüş, kan yağlarının (trigliserid ) düzeyini düşürür. Yürüyüş, HDL/ LDL (iyi huylu / kötü huylu) kolesterol dengesini düzenleyerek damar hastalıkları riskini azaltır. Yürüyüş, koordinasyonu iyileştirir.
Cevizin kötü kolesterol (LDL), trigliserid ve kolesterolü düşürmesi kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç gibi risklerinin de önüne geçilmesine yardımcı olur.
Trigliserid yüksekliği kanda aşırı derecede trigliserid bulunmasıdır. Bu trigliserit değeri de 150 mg/dl üzerinde çıkar. Değerin bu derecede yüksek olması damar ve kalp rahatsızlıkları için önemli bir risk faktörüdür. Bu rahatsızlıklar kalp krizi, inme gibi hastalıkları da beraberinde getirir.
Bu çalışmada, taze pastörize yoğurdun, serum, trigliserit miktarını önemli oranda düşürürken, kolesterol seviyesi üzerinde de istatistiksel anlamda önemli olmayan bir azalmaya sebep olduğu görülmüştür.
Trigliserid kaç olmalı sorusunun yanıtına gelecek olursak; sağlıklı bir yetişkin bireyde olması gereken kan trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altıdır. 150-199 mg/dL aralığındaki değerler sınırda yüksek, 200-499 mg/dL aralığındaki değerler yüksek, 500 mg/dL'nin üzeri ise çok yüksek trigliserid seviyelerini işaret eder.
Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici etkisi yoktur.
Trigliserid düşüklüğünün bazı nedenleri şunlar olabilir: Beslenme Alışkanlıkları: İnsanlar düşük yağlı bir diyet benimserse veya çok az yağ tüketirse, trigliserid seviyeleri düşebilir. Bu, bazı sağlık koşulları veya kilo kaybı diyetleri nedeniyle ortaya çıkabilir.
Trigliserid seviyesinin yükselmesi, kalp hastalığı riskini arttırıp, damar sertleşmesine, damar duvarlarının kalınlaşmasına yol açar ve bu da kalp krizi, inme, çeşitli kalp-damar hastalıklarının riskini yükseltir. Ayrıca pankreas iltihabı, şeker hastalığı, hipertansiyona da sebebiyet verebilir.
Elma sirkesi, bağırsaklar ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan bir besindir. Kalp sağlığını destekler, atardamarlarda yağ oluşmasına neden olan trigliseridleri düşürür ve kötü kolesterolü (LDL) nötrolize etmeye yardımcı olabilen pektin adlı bir lif içerir.
Ergenlerde yapılan bir başka küçük çalışma, yağ oranı yüksek bir kahvaltının yanında yüksek lifli bir tahıl tüketmenin, yemekten sonra trigliserit seviyelerindeki artışı %50 oranında azalttığını buldu . Diyetinize meyve, sebze ve kepekli tahıllardan lif eklemek kan trigliseritlerini azaltabilir.
Günde 2 litre sıcak su içmek, günde 1 saat yürüyüş yapmak ve gece dolu mideyle yatağa girmemek de kolesterolü düşürür. Ayrıca bütün narenciyelerin (portakal, mandalin, limon, greyfurt) gibi içindeki beyaz kısmının iyi bir kolesterol düşürücü olduğunu unutmayın.
Sarımsak Hem Kandaki Kolesterolü Hem de Trigliserit Seviyesini Düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri