Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır. Sedef hastalığı, tırnak mantarı, parmak uçlarındaki ekzema, bazı ilaçlar, dolaşım bozuklukları, doğumsal deri bozuklukları, tiroid hastalıkları, aşırı terleme gibi nedenler başlatabilir veya şiddetlendirebilir.
Tırnak Kopması
Tırnak yatağı onarılmalı ve dokular yaklaştırılmalıdır. Tırnak doğru bir biçimde yeniden eski konumuna getirilmeli ve yara dikişlerle tam olarak tutturulmalıdır. Bu durum, genellikle iletişim kurulamayan küçük çocuklarda tam anestezi uygulanmasını gerektirebilir.
Tırnak soyulmasının çeşitli nedenleri olabilir ve bunlar arasında yanlış beslenme, kuruluk, çeşitli kimyasallara maruz kalma ve sık tırnak cilası kullanımı sayılabilir.
Lazer kullanımı, tırnak ve yatağını çok kolay kesebilmekte ve ayrıca kanama olmasına engel olarak yaranın daha hızlı iyileşmesine yardım etmektedir. Yatağın deforme olan kısmı lazer yardımı ile düzeltilerek, tırnağın düzgün olarak çıkması sağlanıp bir daha batması kalıcı olarak düzeltilmektedir.
KAT KAT SOYULAN TIRNAK
Tiroit hormonunun azalması, sedef, mantar gibi rahatsızlıklarda veya bazı ilaçların sürekli kullanımı sonucu tırnaklarda kat şeklinde ayrılarak soyulma görülebilir. Ama tırnağın kat kat soyulmasının en sık görülen sebebi B7 vitamini eksiliğidir.
İlgili 36 soru bulundu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı badem yağını karıştırıp tırnaklarınızı bu karışım içerisinde 10 dakika kadar bekletin. Bu yöntemi haftada 2-3 kez uygulayarak tırnaklarınızı nemlenmesini ve beslenmesini sağlayabilir ve tırnak soyulmalarını sonlandırabilirsiniz.
B kompleks vitaminlerin özellikle de biotinin eksikliğinde tırnak kırılması görülebilir. H vitamini ve B7 vitamini olarak da bilinen biotin, suda çözünür ve vücut tarafından depolanmaz. Bu nedenle günlük olarak bu vitamin türünü gıdalar yoluyla aldığınızdan emin olmalısınız.
Tırnak yatağı
Tırnak plağının oturduğu yerdir ve sterildir. Tırnak keratinizasyonunun primer alanıdır.
Tırnağın dışarıdan aldığı travmalara bağlı olarak gelişebilir. Sürekli baskı alan tırnak yatağı ve tırnağın canlı kısmı olan matrix (tırnak kökü ) korumak amacıyla baskıya karşı tırnak kalınlaşır. Kalınlaşmış tırnaklar kontrol altına alınmadığı sürece ağrıya sebep olacağı gibi estetik açıdan da rahatsızlık verir.
Tırnak kesilmesi ve törpülenmesi ilk etapta belirtilerin hafifletilmesini sağlayabilir. Tüm enfeksiyonun iyileşmesi ise tırnağın uzamasıyla mümkün olacaktır. El tırnakları ortalama 4-6 ay arasında uzarken, ayak tırnakları ise ortalama 12-18 ay arasında kendini yenileyebilir.
Demir eksikliği tırnakların rengi, şekli ve dokusundaki anormalliklerle ilişkilendirilebilir. Özellikle de ortası çökük, kenarları yüksek olacak şekilde kaşığa benzeyen yuvarlak yapıdaki tırnaklar demir eksikliği anemisiyle ilişkilendirilir.
Vitamin eksikliği, tırnak kırılmasının en yaygın sebebidir.
Biotin vitamini saçı ve tırnakları besler. Bu vitaminin eksikliği tırnakların daha kırılgan olmasına sebep olur. Bunun dışında çinko, kalsiyum, demir ve magnezyum eksikliği de tırnak kırılmasına neden olabilir.
Evet, genellikle çekilen tırnak tekrar çıkar. Ancak bu süreç zaman alabilir ve sabır gerektirebilir. Tırnak yatağının tamamen iyileşmesi ve yeni bir tırnağın büyümesi için birkaç ay gerekebilir. Her bireyin iyileşme süreci farklı olabilir ve genetik faktörler, yaş, sağlık durumu gibi etmenler bu süreci etkileyebilir.
Morarmalar farklı olabiliyor. Düşmeye yol açan şey tırnak kökünü de kapsayan su toplamaları. Bazen tırnağın önü ve yanları su toplar kendisi morarır ama bu durumda düşmez. Tırnağın altı su topladıysa, hele de kök kısmı bu su toplamasının alanındaysa kesin düşer.
Genellikle ayak başparmağında oluşur ve tırnak kenarı cilde gömülür. Ağrı, kızarıklık, şişlik ve enfeksiyon gibi semptomlara sebebiyet vermektedir. Tırnak batması için öncelikle ortopedi bölümüne gidilir fakat ortopedi bölümü yoksa genel cerrahi servisine de başvurulabilir.
Tırnaklarda bozukluğa ve hastalığa yol açan temel etkenler mantar enfeksiyonları, sedef hastalığı, hijyenik bakım hataları, ağır baskı ve zorlamalar, ilaçların yan etkileri ve mineral yetersizlikleri olmaktadır. Tırnakta beyaz, sarı ve kahverengi renkte değişimler sıklıkla mantar enfeksiyonunun belirtisi olmaktadır.
Yanlış ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesimi, travmalar, tırnak ve deri hastalıkları, genetik faktörler, tırnak yeme sonucunda el / ayak tırnaklarında oluşan şekil bozuklukları, tırnaklardaki girinti, çıkıntı ve çizgiler tırnak deformiteleri olarak adlandırılır.
Kerpeten tırnak deformitesi tırnak plağının kalınlaşması ve transvers eğimin aşırı artması ile karakterize sık rastlanan bir tırnak hastalığıdır. Etiyolojisi ve patogenezi henüz tam olarak bilinmemektedir.
Tırnak plağının tırnak yatağından kısmen veya tümüyle ayrılmasıdır. Başlıca nedeni özellikle uzun tırnakların sık travmaya maruz kalmasıdır.
Tırnak tümörü, tırnak plağının altında ve kenarlarında meydana gelen oluşumlara denmektedir. Özellikle tırnak matriksi denilen tırnağın ana hücrelerinin bulunduğu yerden ve tırnak plağının uzandığı tırnak yatağından kaynaklanan tümörlerdir. Tırnak tümörlerinin çoğu iyi huyludur.
Çinko, vücuttaki proteinlerin büyümesini ve güçlü kalmasını sağlar. Buna tırnaklardaki proteinler dahildir. Uzmanlar yeterli çinko olmadığında, tırnak uzama hızının azaldığını ve tırnakların kırılgan hale gelip çatlamalarına neden olduğunu öne sürüyor.
Yumurta sarısı, süt ürünleri, somon, avokado, tatlı patates, fındık, karnabahar gibi besinler iyi birer biotin kaynağıdır. Kalsiyum eksikliği tırnakları güçsüzleştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, dereotu, kereviz, susam, badem gibi besinler kalsiyum açısından oldukça zengindir.
Özellikle E ve C vitaminleri tırnak sağlığına destek olur ve uzama sürecini hızlandırabilir. E ve C vitamini içeren kremlerle tırnağınıza masaj yaparak tırnaklarınızın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Bununla beraber biotin (B7 vitamini) kullanımı da tırnakların uzamasına yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri