Truva (Yunanca: Τροία Troya veya Ίλιον İlion, Latince: Troia veya Ilium, Hititçe: 𒌷𒃾𒇻𒊭 Wilusa/Vilusa veya 𒋫𒊒𒄿𒊭 Truwisa/Truvisa), Kaz Dağı (İda) eteklerinde tarihî bir kenttir. Çanakkale il sınırları içinde, günümüzde Hisarlık olarak adlandırılan arkeolojik bölgede yer alır.
Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsedilen Troya Savaşı'nın yapıldığı yer olarak da bilinen Troya Antik Kenti UNESCO Dünya Miras Listesi'ne 1998 yılında girmiştir. MÖ 3000 yılına kadar uzanan tarihi geçmişi ile dünyanın en ünlü arkeolojik alanlarından biri olan kent, Çanakkale il sınırları içinde yer almaktadır.
Hititoloji bulgularına göre Truva (İlion), Hititlerin sözünü ettiği Wilusa kentidir. Böylece günümüzden üç bin yıl önce Truva'da Hititlerin yaşamış olduğu ortaya çıktı.
Truva'nın Tarihi
Eski Yunanca'da Troya (Troia), İlion ismiyle geçen antik şehir Türkçede Truva adıyla anılmaktadır. Truva, dünyadaki en ünlü arkeolojik kentlerden birisidir.
Truva antik kenti Çanakkale ilinde yer almaktadır. Çanakkale'nin Biga yarımadasında bulunmaktadır. Truva antik kentinde belki de ilk gezilecek yerler arasında Troya müzesi yer almaktadır. Troya müzesi antik kentte yapılan kazı çalışmaları sonucunda antik çağa ait bulunan bulguların sergilendiği bir müzedir.
İlgili 16 soru bulundu
İlyada'daki Truvalıların adları, Ae-neas ve Paris gibi Balkan isimlerinin oluşturduğu birkaç istisna dışında hep Yunanca'dır. Bir Truvalı etnik kimliği bulunmamaktadır ve ne Yunanlılar ne de Anadolu halkı tarihi anlatırken, Truvalılar diye bir halkın varlığından söz etmektedir.
Truva atı, Odysseus'un Truva surlarını aşmak ve şehre gizlice girmek için yaptırdığı tahtadan at maketidir. Savaş yaklaşık 10 yıldır sürmektedir. Askerler bıkkın ve yorgundur. Zekası sayesinde Athena tarafından da sevilen Odysseus'un aklına tahtadan bir at yapma fikri gelir.
Filmlere konu olan savaş Anadolu'da Truva kentinde yapılmıştır. Çok güçlü olan Troya surları defalarca kuşatılmış, 10. yılın sonunda savaşı Yunanlılar kazanmıştır. Truva savaşı genel olarak Sparta Kralı Menelaus'un karısı Helen yüzünden meydana gelmiştir.
Truva (Yunanca: Τροία Troya veya Ίλιον İlion, Latince: Troia veya Ilium, Hititçe: 𒌷𒃾𒇻𒊭 Wilusa/Vilusa veya 𒋫𒊒𒄿𒊭 Truwisa/Truvisa), Kaz Dağı (İda) eteklerinde tarihî bir kenttir. Çanakkale il sınırları içinde, günümüzde Hisarlık olarak adlandırılan arkeolojik bölgede yer alır.
Truva, Homeros'un İlyada ve Odeyssia destanlarına konu olmuş olan, günümüzde Çanakkale'nin Tevfikiye Köyü yakınlarında bulunan tarih sahnesinin en önemli kentlerinden biridir.
Hitit yazıtlarında Luviler'den söz edilirken bir çeşit ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığı görülür.Truvalıların da Luvi dilini konuştuğu ileri sürülmüştür.
Truva (gök cismi), ilk olarak Jüpiter'in yörüngesinde olduğu keşfedilen ve daha sonra diğer gezegenlerin de yörüngelerinde bulunduğu anlaşılan, gezegenlerin L4 ve L5 Lagrange noktalarında salınan gök taşları
Troya Savaşı'ndan esinlenilerek 2004 yılında çekilen Troy filminde kullanılan tahta atı Çanakkale ili merkezinde görebilirsiniz. Troya'yı ziyaret ettiğinizde karşılaşacağınız tahta at ile birlikte her ikisi de ziyaretçilerin hatıra fotoğraflarında mutlaka yer ediyor.
Truva Antik Kenti (Çanakkale) - YouTube. TROİA ÖRENYERİ Troia Antik kentin yeri ve kalıntıları Çanakkale Boğazı güney girişinde, Erenköy (İntepe) Beldesi, Tevfikiye (Asarlık) köyü yakınında Hisarlık (eski Pergamos) mevkiinde ovaya egemen bir tepecik üzerindedir. Çanakkale İl merkezine 30 km. mesafededir.
Troya Müzesi, Çanakkale İli, Merkez İlçesi'ne bağlı Tevfikiye Köyü sınırları içinde yer alan, UNESCO'nun 1998 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aldığı, Troya Antik Kenti girişinde yer almaktadır.
Kordon Boyu'nda bulunan Morabbin Parkı'nın yanındaki alanda Alman ekibin de katıldığı çalışmalarda 4 kaidenin üzerine oturtulan "Troya Atı", yaklaşık 15 gün süren montajın ardından sergilenmeye başlandı.
3- Truva Antik Kenti
Her yıl dünyanın her yerinden gelen yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilen ve tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan Truva Antik Kenti, aynı zamanda dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri.
Homeros'un destanında İthaka Kralı Odysseus'un askerlerinin içine gizlenerek Troya'yı fethettiği belirtilen tahta atı simgelemesi amacıyla dönemin Çanakkale Müze Müdürü İlhan Akşit'in önerisiyle 1973 yılında yapımına başlanan yaklaşık 15 metre yüksekliğindeki yapı, 1974'te tamamlanıp ziyarete açıldı.
Homeros'un yazdığı efsanevi savaşla yıkılıp yıkılmadığı tam belli olmamakla birlikte pek fazla sürmeyen 7. Katman A Truva, Yunanlılar tarafından tahrip edilmiştir.
Helen dul kalınca Menelaos'un evlilik dışı çocukları Megapenthes ve Nikostratos tarafından kovuldu, Rodos'a sığınmak zorunda kaldı. Orada Kral Tlepolemos'un karısı Argoslu Polykso Heleni öldürttü.
Efsaneye göre öleceğini bildiği hâlde Helen'i geri almak için yapılan ve en büyük savaş kabul edilen Truva Savaşı'na adının sonsuza kadar anılması için katılmış ve Truvalı Prens Paris tarafından sol topuğundan okla vurularak ölmüştür. Bu yüzden ayak topuğunda yer alan tendona "aşil tendonu" adı verilir.
1800'lere kadar sadece destanlarda geçen bir şehir olarak kabul edilen Truva; Schliemann'ın kazıları sonrası ortaya çıkartılmış ve böyle bir yerin varlığı kesinlik kazanmıştır. Ancak Akalar ile Truva arasında geçen savaşın gerçekten yaşandığı ile ilgili elimizde net kanıtlar bulunmamaktadır.
Truva Savaşı doğu ile batı arasındaki ilk büyük savaş olarak kabul görür. Savaşın asıl nedeni her ne kadar önemli bir konuma sahip olan ve tarih boyunca güçlü devletlerin dikkatini üzerine çeken Çanakkale bölgesi gibi görünse de savaşın asıl kıvılcımı Paris'in güzel Helen'e duyduğu aşktır.
"Troy" filminde kullanılan ve dün karayoluyla İstanbul'dan yola çıkarılan Truva Atı, Çanakkale'ye getirildi. Vali Süleyman Kamçı, atı getiren 3 TIR'ın sabah erken saatlerde Çanakkale'ye geldiğini söyledi. Parçalar Çanakkale Belediyesi'ne ait atölyeye indirilmeye başlandı.
Truva atı (veya “Trojan”), gerçek amacını gizlemek için çeşitli yöntemler kullanan zararlı yazılımları açıklayan geniş bir terimdir. Bununla birlikte, bir virüsün aksine, tek başına çoğalamaz veya dosyaları enfekte edemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri