Tufan füzesi, İran tarafından 2002 yılında üretilen, ABD'nin
TUFAN FÜZESİ ÖZELLİKLERİ
Tufan, İran yapımı bir güdümlü tanksavar füzesidir. Füze, ABD yapımı BGM-71 TOW füzesi temelinde geliştirilmiştir. Tufan füzesi zırhlı hedeflere karşı kullanılır. Bu tür güdümlü füzeler, hassas bir şekilde hedeflenen zırhlı araçları veya savunma hatlarını etkisiz hale getirmeyi hedefler.
Şahab-3 (Farsça: شهاب ۳), İran yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Çin yapımı DF-21, ve Kuzey Kore yapımı Nodong-1 füzesinin bir uyarlamasıdır. Shahab-3, 1,280 kilometre menzile sahip olup MRBM varyantı ise 1,930 kilometreye kadar ulaşabilmektedir.
Lazer Güdümlü Mini Füze Sistemi, hibrit harekât alanında ve konvansiyonel harp ortamında kullanılan, insanlı veya insansız platformlardan fırlatılabilen, menzil ve hassasiyet üstünlüğü ile yumuşak hareketli ve sabit hedeflerde etkin tahrip gücü sağlayan yenilikçi silah sistemidir.
Tayfun Balistik Füzesi, Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesidir. Tayfun, aynı zamanda Türkiye'nin en uzun menzilli füze sistemidir. Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirilmiştir. İlk test atışı 18 Ekim 2022 tarihinde Rize-Artvin Havalimanı'ndan gerçekleştirilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
S-400 sisteminin radarla hedef tespit ve takibi, kullanılan füzelerin hızı, harp başlığının etkinliği, menzil, irtifa ile hedefi yakalayıp vurma konusundaki hassasiyeti bakımlarından Patriot sisteminden daha iyi olduğu görülmektedir (Tablo 1).
BORA Füze Sistemi
Roketsan tarafından şuana kadar 72 adet BORA Füzesi, 3 adet Komuta Kontrol Aracı (KKA), 6 adet Fırlatma Aracı (FA), Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
280 kilometreye kadar menzili bulunan Bora füzesi şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki en uzun menzilli balistik füze sistemi olarak biliniyor.
Demir Kubbe, İsrail'in geliştirdiği ve 10 yıldan uzun zamandır kullandığı hava savunma sisteminin adı. Bu sistem, İsrailli savunma şirketi Rafael ile İsrail devletine ait Hava ve Uzay Sanayileri kurumu tarafından ortak geliştirildi.
Bir roket astronotik amaçla kullanılıyorsa taşıyıcı veya fırlatıcı adını alır. Askeri amaçla kullanılıyorsa yani taşıdığı yük tahrip amaçlı ise füze adını alır. Füzeler hem saldırı hem de savunma amacıyla kullanılabilirler. Örneğin alçak irtifa hava savunma gayesiyle geliştirilmiş sistemler mevcuttur.
Ankara. Anadolu Ajansının (AA) Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü nedeniyle hazırladığı "Türk savunma sanayisinin Cumhuriyetin 100. yılına armağanları" temalı dosya haberin ikinci bölümünde Roketsan tarafından geliştirilen TAYFUN ile TÜBİTAK SAGE, ASELSAN ve Roketsan ortaklığının ürünü SİPER projeleri ele alındı.
Tahrik gücü olmayan havadaki patlayıcı cihazlar, bir topçu tarafından ateşlenirse, mermiler ve uçak tarafından düşürülürse bombalar olarak adlandırılır. Güdümsüz jet güdümlü füzeler genellikle topçu roketi olarak tanımlanır.
Hava savunma sistemlerinin çoğu Türk Kara Kuvvetleri envanterindedir. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde genellikle uzun menzilli hava savunma sistemleri bulunmaktadır. 2 batarya ve 192 füze bulunmaktadır.
Stinger Füzeleri, Türkiye de dahil olmak üzere birçok NATO üyesi ülkenin temel MANPADS'i konumunda bulunuyor. Ayrıca NATO dışındaki ülkeler tarafından da yoğun olarak kullanılıyor.
ROKETSAN ATMACA Gemisavar Füzesi'nin Teknik Özellikleri:
Uzunluk: 4.3-5.2 metre. Ağırlık: 750 kg'dan az. Menzil: 220 km'den fazla.
Angaje bir hedefin rakımı 180–200 km (110-120 mil) arasında olabilir. Sistem son derece hareketli olacak ve hızlı konuşlandırılabilirliğe sahip olacaktır. Uzmanlar, sistemin yeteneklerini sonuna kadar kullanan ve orta bölümlü düşman kıtalararası balistik füzelerini etkileyebilirliğine inanmaktadır.
Patriot füze savunma sistemi, uzun menzilli olması ve yüksek irtifalardaki hedefleri vurabilmesi bakımından Ukrayna dışındaki hedefleri de vurabilir.
Türkiye'nin yerli balistik füzesi Tayfun'un 2. test atışı Rize-Artvin Havalimanı'ndan başarıyla gerçekleştirildi.
HANGİ ÜLKELERİN ENVANTERİNDE BULUNUYOR? Rusya: Rusya, hipersonik füze konusundaki çalışmalarıyla öne çıkıyor. Çin: Çin, hipersonik füze geliştirme alanında da etkili bir aktör haline geldi. ABD: ABD, hipersonik füze teknolojileri üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor.
Topol RS-12m, Rus yapımı dünyanın en uzun menzile sahip (10.000 km) karadan karaya balistik füzesi. 3 kademeli olup hedefine sabit bir noktadan yaklaşmaz; yani istediği yerden istediği zaman atış yapabilir. 1 ton savaş başlığı taşıyabilir ve yaklaşık 45 ton ağırlığındadır.
Patriot sisteminin özellikleri
Menzil: Yaklaşık 160 km. Hedef: Patriot füzesavar sistemi uçakları, taktik balistik füzeleri, cruise füzelerini ve insansız uçakları vuracak şekilde tasarlandı. Kullanımı: Patriot'larda ayrı ayrı ateşlenebilen füze bataryaları bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri