Anıt mezarları iki şekilde inşa eden Frigler, Anadolu'da daha çok toprak yığma olarak yapılan Tümülüsleri tercih etti. Tümülüs, soylu ve zengin kişiler için yapılan mezarlara verilen isim.
Tümülüs yapımının bir nedeni de mezarın soyulmasını güçleştirmek, engellemek olmalıdır. Bunun için bazı mezarların, tümülüs yığmasının ortasına değil, bir kenarına hatta dışına yapıldığı görülmüştür.
Mezar soyguncularına önlem olarak alçak tümülüslerde bu odalar merkezden uzak yerlerde olurdu. Geniş halk kitleleri için gösterişsiz mezarlar kullanılırken soylular için kent dişında görkemli yığma mezarlar yapılırdı. Pazar halkı, ölülerini sırt üstü yatırarak kalenin içindeki mezarlara gömmüşlerdi.
Bu sorunun cevabı, Friglerdir. Frigler Anadolu'da Büyük Tümülüsleri inşa etmiş uygarlıktır. Frigler ölülerini tümülüslere ya da kayalara oyulmuş mezarlara gömerlerdi. Büyük Frig tümülüsleri en çok Gordion ve çevresinde, doğudaki Frig yerleşim yeri olan Ankara ve çevresinde bulunur.
Tümülüsler Neden Açılmıyor? Tümülüsler, yasal otorite tarafından koruma altına alınmış yerlerdir. Tümülüslerin olduğu bölümler 1. Derece sit alanı ilan edilir ve bu bölgelerde kazı yapılmasına izin verilmez.
İlgili 28 soru bulundu
Tümülüsün üst toprak dolgusu 1.5 m, taş örgü kat- man 2.6 m, toprak dolgu 4.5–5 metre, tümülüs taban derinliği ise 8 ile 11.5 metre dolayındadır.
Anıt mezarları iki şekilde inşa eden Frigler, Anadolu'da daha çok toprak yığma olarak yapılan Tümülüsleri tercih etti. Tümülüs, soylu ve zengin kişiler için yapılan mezarlara verilen isim. Bu gösterişli yapılar, konik biçimde olması ve ölen kişiye ait şahsi eşyaları barındırmasıyla höyüklerden ayrılıyor.
Tümülüs, Latince bir sözcük olup (çoğulu tümüli), bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır. Höyük ve kurgan (Orta Asya'da) da denilen tümülüs yapma geleneğine sahip ulusların sayısı fazla değildir.
Konya yolu ile Çiftlik yolu kavşağının 500m batısında, Çiftlik Yolu'nun güney yakasında bulunan bu Tümülüs Ankara Frig Nekropolü dahilinde bildiğimiz en büyük tümülüstür. 125m çapında ve 24m yükseklikte korunmuştur.
Tümülüs: Bir mezar odasını örten yapay tepe. Tümülüsler yapay tepelerdir. Höyüklere benzemelerine rağmen höyüklerden farklıdırlar. Tümülüs tek mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş yapay tepeciklere verilen addır.
Sakarya Havzası'nda kurulan ve Midas döneminden itibaren güçlenmeye başlayan Frig Devleti ise Anadolu'da ilerleyişini sürdüren Kimmerlerle mücadele etmek zorunda kalmıştır. Friglerin başkenti Gordion bile Kimmer istilasına karşı koyamamıştır. Frig kralı Midas'ın ölümü ile de Kimmerler Frig Devletine son vermişlerdir.
Günümüzde Eskişehir, Kütahya ve Afyon il sınırları içerisinde kalan bölgeye yayılmış olan ve Frigya medeniyetinden izler taşıyan tarihi kalıntıları ve antik eserleri bünyesinde barındıran bölgeye Frig Vadileri denir.
Frigler'in Anadolu'da benimsediği en eski ve kendilerine özgü kült, Luwilerce Kubaba, Lidyalılar ve Yunanlılarca Kybele ya da Kybebe, Friglerce Kubile ya da Matar Kubile olarak adlandırılan Büyük Ana ya da Ana Tanrıça kültüdür.
Dış görünüm açısından küçük, orta ve büyük boy (1.5x10/20x70 metre boyutlarında) olarak dikkat çeken tümülüsler, esasında beş grup halinde farklı muhtevaya sahiptir. Bunlardan düz mezar şeklinde olan normal gömüler yanında, lahit ve çeşitli şekillerde oda mezar türünde olan tümülüsler de bulunmaktadır.
Gediz Nehri ile Marmara Gölü arasında kalan kısımda yer almaktadır. Bu bölgede yer alan tümülüslerin en büyüğü; ünlü Lidya kralı Alyattes'e aittir. 355 metre çapında, 69 metre yüksekliğinde, çevre uzunluğu ise 1115 metre olan Alyattes tümülüsü, dünyadaki en büyük tümülüs mezarlarının arasında yer alır.
1940'lı yıllarda en az 149 tane tümülüs mevcut iken, bunların çoğu tarımsal faaliyetler sonucu harap edildiğinden günümüze kadar ancak 115 tümülüs korunagelmiştir. Fevkalade bir güzelliğe sahip, akıldan çıkmayan bir manzaradır (şek.
Salihli ilçesinin kuzeybatısındaki küçük Marmara Gölü'nün güney kıyısında yer alan ve Bin Tepeler olarak bilinen mezar tümülüsleri Anadolu'da bulunmuş en büyük tümülüslerdir. Lydia Krallığının mezar tümülüsleri çok büyük ve gözalıcı eserlerdir.
Genişlikleri 1,5-2 metre, yükseklikleri ise 1,5-2,5 metre arasında değişmektedir. Urartu'da mezar odalarına çoğunlukla birden fazla gömü yapılmıştır. 100'ü aşkın gömünün yapıldığı mezarlar, arkeolojik kazılarda tespit edilmiştir. Mezara ölüler hoker pozisyonunda yatırılmıştır.
Kral Midas'ın mezarı - Gordion Antik Kenti, Yassıhüyük Resmi - Tripadvisor.
Tümülüslerde dromos girişleri genellikle doğu yönüne bakmaktadır ve dromoslar ile mezar odaları çoğunlukla ana kayaya oyularak inşa edilmiştir.
Kurgan veya korgan kavramlarının Türk ve Altay kültüründe kutsal mezar ve türbe anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, “Kurganlar, içinde ulu ve kutlu kişilerin yattığı dikkat çekici gömütlerdir. Eski Türk geleneklerinde genellikle yığma tepeler ve höyükler şeklindedir.
En zor mezar kazısı tümülüs ya da kurgan denen yığma toprak tepeli mezarların kazısıdır. Yığma toprak mezar anıtları daha çok krallar, prensler ya da yerel beyler vb. soylu sınıftan kimseler ve yakınları için inşa edilmişlerdir.
Nekropol (Nekropolis), arkeolojik şehirlerde mezarlıkların ve toplu mezar yerlerinin bulunduğu bölgeye verilen isimdir.
Bunun büyüklüğü duvar üzerindeki örtünün inceliği ile orantılıdır. Buna göre dış çevre duvarı genişliği ençok 20 metre dolayındadır. Tümülüsün üst toprak dolgusu 1.5 m, taş örgü katman 2.6 m, toprak dolgu 4.5-5 metre, tümülüs taban derinliği ise 8 ile 11.5 metre dolayındadır.
Höyük, (Hüyük, Öyük veya Üyük de denir) eski yerleşim yerlerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş haline verilen isim. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir ve günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri