Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Tuncun o dönemde var olan diğer metallere göre daha sert ve dayanıklı olması, Tunç Çağı uygarlıklarına teknolojik avantaj sağladı. Karasal demir doğada çok olsa da eritme için gerekli 1.250 °C (2.280 °F)'lik yüksek sıcaklık, demir kullanımını MÖ 2. binyılın sonuna kadar erteletti.
Tarihte tunç, genellikle para yapmak için kullanılır. Bakır olarak da bilinen paralar aslında tunç yapımında kullanılır.
Yüzde 88 oranında bakır, yüzde 10 oranında kalay ve yüzde 2 oranında çinko karıştırılarak yapılan tunçlar ise gemilerdeki makine parçalarında ve bezemelerde kullanılır. Bu karışımdaki tunç deniz suyundan etkilenmez. Eldeki tarihi bilgilere göre ilk defa M.Ö.
Tunç madeninin kullanım alanları çok dayanıklı araç ve gereçlerin yapımına sebep olmuştur. Dayanıklı araç ve gereçlerin dışında nispeten çok ince emek isteyen mücevher, takı ve süs aksesuarlarında da kullanılmıştır. Güçlü silahlar, değerli eşyalar ve süs eşyaları yapımında tunç madeninden oldukça faydalanılmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
Sıralanışın bu şekilde olmasının temel nedeni; bu madenlerin işlenmesindeki kolaylıktır. Bu durumda bakırın tunçtan, tunçun da demirden daha kolay işlendiği anlaşılmaktadır. Maden Devri tarih öncesi devirlerdendir. Bakır, Tunç ve Demir olmak üzere üç döneme ayrılır.
Yüzde 88 oranında bakır, yüzde 10 oranında kalay ve yüzde 2 oranında çinko karıştırılarak yapılan tunçlar ise gemilerdeki makine parçalarında ve bezemelerde kullanılır. Bu karışımdaki tunç deniz suyundan etkilenmez.
Tunç nedir? Tunç diğer adıyla bronz. Tunç bir element değil bir alaşımdır.Yani iki metalin birleşmesi ile oluşur. Tunç Bakır ve kalaydan oluşmuştur.
Genelde birçok ilacın içinde bakır bulunmasından dolayı bakır noksanlığı pek görülmez. Ancak tarıma yeni açılan topraklarda özellikle organik madde içeriği yüksek ise noksanlık görülebilmektedir. Bunun nedeni organik maddenin bakırı çok güçlü bağlamasıdır.
1 kilogram ağırlığındaki 345 adet 5 kuruşun piyasadaki değeri 17,25 TL Bu ağırlıktaki 5 kuruşlar hurdacıda ise en az 20 TL ediyor.
Günümüzde 1 TL ve 50 Kuruş bakır – nikel – çinko karışımından üretilmektedir.
Yaklaşık 8 gram olan ve içerisinde yüzde 65 bakır, yüzde 18 nikel ve yüzde 17 çinko barındıran 1 lira, 1 lira 61 kuruşa üretilmeye başlandı.
Altın ve gümüş kullanımı ise süs ve takı yapımı alanı olmuştur. Bakırdan daha sert bir maden olan bakır ve kalayın karıştırılmasıyla elde edilen maden çeşidine ise tunç denir. Maden devri sıralamaya göre bakır, tunç ve demir olmak üzere üç bölüme ayrılır.
Bakır, çinko ve kalay alaşımı. Bronze.
Bununla birlikte, pirinç ile karşılaştırıldığında bronz genellikle daha pahalıdır. Bu, bakır içeriğine ve bronz üretimi için gerekli işleme atfedilebilir.
Mustafa BIÇKI Bey tarafından, demir dışı metallerin ( Bakır alaşımları ve Alüminyum alaşımları ) üretimini yapmak üzere kurulmuştur. Firmamız kuruluşundan bugüne sürekli teknolojisini ve tezgâh parkını yenileyerek günün şartlarına uyum sağlamayı kendisine amaç edinmiştir.
Kullanmakta olduğumuz tunç ve pirinç havanlar zamanla oksitlenerek ilk günkü görünümünden uzaklaşırlar. Bununla birlikte küflenmeye de başlarlar.
Bununla birlikte, bronz ve bakırın fiyatı kaliteye göre değişebilse de, aynı malzeme parçası karşılaştırıldığında bakır tipik olarak en pahalı olanıdır.
Bronz zor paslanır ve düşük sürtünme katsayısına sahiptir. Bu sayede büyük topların(ateşli silah) yapımında kullanılmıştır. Tuzlu su yoluyla korozyona uğramaya karşı oldukça dayanıklıdır. Bu sebeple birçok gemi ve balıkçılık teknelerinde bağlantı parçaları ve pervaneler bronzdan yapılır.
Orta Doğu'da ve Asya'nın bazı bölgelerinde, Tunç Çağı, yaklaşık M.Ö. 3300 ila 1200 yıllarında yaşamış ve bazı önde gelen Tunç Çağı uygarlıklarının neredeyse eşzamanlı çöküşüyle aniden sona ermiştir. İnsanlar MÖ 6.000 gibi erken bir tarihte bakır eritmeye başlamış olabilirler.
1200 lerde kavimler göçü ile sona erer. Geç Tunç Çağı'nın da sonuna işaret eden bu tarihten sonra M.Ö. I.Bin'de Anadolu'da Demir Çağları yaşanmaya başlar.
Demir Çağı, Anadolu'da yazının yeniden kullanılması ile Phryg Krallığı'nda ve Kilikia'da M.Ö. 730/720, geri kalan Orta ve Batı Anadolu'da ise M.Ö. 650 yıllarına kadar sürmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri