MÖ 6.000'lerden beri kullanılan ve 900 °C (1.650 °F)'den yüksek sıcaklıklar verebilen Neolitik çanak çömlek fırınlarında 231,93 °C (449,47 °F)'lik erime noktalı kalay ve 1.085 °C (1.985 °F)'lik erime noktalı bakır eritilerek tunç yapıldı.
Tunç, bakırla kalayın alaşımından meydana gelir. Tunç ya da bronz, çok eski çağlardan beri bilinir. Önce fırınlarda ya da potalarda bakır eritilir. İçine ise, kalay katılır.
Bronz veya tunç, bakırın önemli bir alaşımıdır. Önceleri bakır ve kalaydan meydana gelen bakır alaşımlarına bronz denilmekteydi. Bununla birlikte bronz terimi modern kullanımda bakırın bakır-nikel, bakır-berilyum ve bakır-çinko (pirinç) alaşımı dışındaki bütün alaşımları için kullanılmaktadır.
MÖ 4. binin sonu ve 3. binin başlarında Anadolu'da bakır ve kalay karıştırılarak tuncun elde edilmesi ve silah yapımında kullanılmasıyla Anadolu insanı "Tunç Çağı"na girmiştir.
Anadolu'da MÖ 3000-1200 yılları arasında ele alınan Tunç Çağı kazılarında bulunan çanak çömleğin yapısına, üretimde ve mimaride kullanlan teknolojinin düzeyine göre Erken, Orta ve Geç Tunç olmak üzere üç evrede incelenir.
İlgili 15 soru bulundu
Maden devri tarih öncesi çağlar arasında yer almaktadır. Bu çağlar eski taş çağı bakır çağı olarak devam etmektedir. Maden devri de ilk olarak bakır çağı denilen dönemde bakırın kullanılmasıyla başlamıştır. Arkasından tunç ve demirin kullanımı gelmiştir.
Eski çağlarda doğada saf olarak bulunan bakır ilk olarak çekiç ile şekil verilerek kullanılmıştır. İlk kez bakır çömlekçi fırınlarında eritilerek farklı şekiller ve amaçlarla kullanılmıştır. Daha sonra, bakır ve kalay cevherleri birlikte ergitilerek tarihteki ilk alaşım olan bronz (tunç) meydana gelmiştir.
Tunç Çağı, eski toplumları ve tarihi sınıflandırmak ve incelemek için Christian Jürgensen Thomsen tarafından 1836'da önerilen üç-çağ sisteminin ikinci ana dönemidir.
Sıralanışın bu şekilde olmasının temel nedeni; bu madenlerin işlenmesindeki kolaylıktır. Bu durumda bakırın tunçtan, tunçun da demirden daha kolay işlendiği anlaşılmaktadır. Maden Devri tarih öncesi devirlerdendir. Bakır, Tunç ve Demir olmak üzere üç döneme ayrılır.
c.Demir Çağı
Kalkolitik çağın devamı olarak Maden çağları ortaya çıkmıştır. İlk zamanlar bakırdan eşyalar yapılmıştır. Daha sonra ise tunç ve demir geliştirilmiştir.
Eski Anadolu uygarlıklarının yaratmış oldukları maden endüstrisinin başlangıçtaki en büyük bulgusu, ana element olan bakıra, alaşım için genellikle % 5-10 oranında kalay karışımı ile elde edilen tunç olmuştu.
Tarih Öncesi Çağlar sırasıyla; Paleolitik, Mezolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç ve Demir Çağları'dır.
İçindeki kalay oranı arttıkça bronzun sertliği artar. Kalay oranı düştükçe yumuşar. Bazı özelliklerini arttırmak ve fiyatını düşürmek için kalayın yanında kurşun ve çinko belli oranlarda katılarak halk dilinde kızıl olarak bilinen malzeme elde edilir.
Demir Çağı'nın, demir cevherinin ergitilmesinin ve demircilik yöntemlerinin keşfiyle yaklaşık olarak MÖ 1.300 dolaylarında Anadolu'da, Kafkasya'da ya da Balkanlar'da başladığı kabul edilmektedir.
Demir Çağı, Anadolu'da yazının yeniden kullanılması ile Phryg Krallığı'nda ve Kilikia'da M.Ö. 730/720, geri kalan Orta ve Batı Anadolu'da ise M.Ö. 650 yıllarına kadar sürmüştür.
Kullanmakta olduğumuz tunç ve pirinç havanlar zamanla oksitlenerek ilk günkü görünümünden uzaklaşırlar. Bununla birlikte küflenmeye de başlarlar.
Bakır Taş Çağı, MÖ 5000-3000 yılları arasını kapsayan tarih öncesi dönemdir. Bakır Çağı'nın bir diğer adı Maden Taş Çağı'dır.
Çağlar günümüzden 2,5 milyon yıl önce, kültürel evrimin, organik evrimin önüne geçmesi ile başlamıştır; Tarih Öncesi Çağlar ve Tarih Çağları olmak üzere ikiye ayrılır. Bu dönemlerin isimlendirilmesinde, insanlığı etkileyen evrensel nitelikli olaylar esas alınmıştır.
Orta Taş Çağı, Orta Taş Devri veya Mezolitik dönem, M.Ö. 22.000-10.000. Paleolitik ve Neolitik arası bir geçiş dönemidir.
Geç Tunç Çağı, MÖ 1550 ve 1200 arası döneme verilen ad. Bu dönemde Anadolu'da Hattileri ortadan kaldıran Hititler egemen olmuştur.
1200 lerde kavimler göçü ile sona erer. Geç Tunç Çağı'nın da sonuna işaret eden bu tarihten sonra M.Ö. I.Bin'de Anadolu'da Demir Çağları yaşanmaya başlar.
Genelde birçok ilacın içinde bakır bulunmasından dolayı bakır noksanlığı pek görülmez. Ancak tarıma yeni açılan topraklarda özellikle organik madde içeriği yüksek ise noksanlık görülebilmektedir. Bunun nedeni organik maddenin bakırı çok güçlü bağlamasıdır.
Dünya çapındaki genel kabule göre tarihi çağlar dörde ayrılır: İlk Çağ, Orta Çağ, Yeni Çağ ve şu an içinde bulunduğumuz Yakın Çağ.
Bakırtaş Çağı olarak da bilinir. Tarihöncesi çağlarda alet yapımında taşın yanı sıra bakırın yaygın olarak kullanılmaya başlamasıyla birlikte başlayan dönemdir. Amasya'da Kalkolitik Çağa ait bazı yerleşmeler arasında, Suluova-Aşı Tepe Kalesi ile Türkmenlik Tepesi, Gümüşhacıköy-Çaltepe örnek verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri