Damardan bir tüpe alınan kan kendi haline bırakılırsa içerdiği şekilli elemanlar pıhtılaşma faktörleriyle birlikte çökerek ayrılırlar ve pıhtı oluşur; pıhtının üzerindeki sıvı kısım da serumdur.
4-Sarı kapaklı tüp-Biyokimya (Jelli serum ayırma tüpü)
Tüpler içinde bulunan jel, tüp çeperinde bulunan silika partikülleri sayesinde serum pıhtılaşmasını hızlandırmaktadır.Serumla plazmanın hızlı ayrılması sağlanır.
Yeşil kapaklı tüpler: Lityum heparin sayesinde kan ile plazmayı ayırarak, plazma elde etmek için kullanılır. Genellikle; Biyokimya laboratuvarlarında kullanılır. Mor kapaklı tüpler: K2 veya K3 EDTA içeren bu tüpler Hematoloji (CBC) ve Cross Match analizlerinde kullanılır.
Mor Kapaklı EDTA'lı Tüpler: Hastanın tam kan sayımı sonuçlarının kontrolünde kullanılır. Mavi kapaklı Koagulasyon Tüpleri :Kanın pıhtılaşmasını ölçmede kullanılmaktadır. Gri Kapaklı Glikoz Tüpleri :glikoz ve laktat tespiti için uygundur.
Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 ünite kan yaklaşık 450 ml ±%10 'dir.
İlgili 20 soru bulundu
Gençleşmek isteyenlere 'taze kan' satılıyor: Bir litresi 8 bin, iki litresi kampanyalı fiyatıyla 12 bin dolar.
Kök Hücre Bağışçısı olmak için;
Ardından kan grubunuzun belirlenmesi, enfeksiyon hastalıkları açısından test edilmesi (HIV, Hepatit ve Sifiliz) ve doku tipleme testlerinin yapılabilmesi için 3 tüp kan örneği alınır.
Serum veya plazma en geç 4 saat içinde çalışılmalıdır. Çalışılmadığı takdirde +4 °C 'de buzdolabında ağzı kapalı olarak muhafaza edilir. 12-24 saatten fazla bekletilen serum +4 °C 'de saklansa bile numunelerin değerlerinde değişmelere neden olmaktadır.
Cam tüp kullanıldığında kırmızı kapaklı tüp ilk alınır. üzerindeki seviye çizgilerine dikkat edilmelidir. Bu çizgiye kadar kan alındıktan sonra tüpler 4-5 kez yavaşça alt üst edilmelidir.
Tüpler 1,5 ml hacimde olup, 1 pakette 500 adet tüp bulunmalıdır. etmelidir.
Vacusera Koagulasyon Tüpleri kan pıhtılaşma testleri için kullanılır.
Tam Kan Sayımı (hemogram) testi nasıl yapılır? İç Hastalıkları (Dahiliye) doktorunun yönlendirmesinden sonra kolunuzdaki bir damardan, parmak ucundan, el üzerinden bir damardan, yenidoğan bebekler için topuktan özel bir tüpe kan örneği alınır.
Hemolizin nedenleri: flebotomist, uzun süre turnike uygulanması, kan alınan iğne çapının uygunsuz olması, enjektör ile kan alımı, numunelerin pnömotik sistemle taşınması, tüplerin uzun süre ve yüksek g kuvvetinde santrifüj edilmesi, kan alınan tüpteki vakum kaynaklı olabilir.
Kanda fibrin adı verilen proteinler, trombositlerle biraraya gelerek kan pıhtısını oluşturur. Bu süreç kan kaybını yavaşlatıp, aşırı kan kaybını önlediğinden vücut için hayati önem taşır. Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır.
Kan pıhtılaşmasının tedavisi ilaç ile yapılmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, kişiye ağız yolu ile verilebilir ya da deri altından enjekte de edilebilir. Ama unutulmamalıdır ki; bu ilaçlar kanama oluşturabileceği için kontrollü bir şekilde alınmalıdır.
Kan pıhtıları tehlikeli olabilir. Vücudunuza zarar verebilir ya da inme, kalp krizi, böbrek yetmezliği, derin ven trombozu ya da pulmoner embolizm gibi ciddi sorunlar yol açabilir. Kan pıhtıları düşük, ölü doğum ya da gebelik ile ilgili sorunlara da neden olabilir.
Kan alma işlemi yaklaşık 4-8 dk sürer. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır.
Kan bağışı hakkında
Bağışçı olmaya engel bir durum yoksa; kan sayımı, kan grubu ve seroloji testleri için 2 tüp kan örneği alınır. Bu örneklerden; Anti-HIV, Anti –HCV, HBsAg ve sifiliz testleri çalışılır. Test sonuçları uygun ise kan alma işlemi gerçekleştirilir.
Bazı özel analizler ( koagülasyon testleri, D-dimer vb.) için gereklidir. Antikoagulanlı tüpe alınan kandan elde edilir.
Tam kan, ERT ve taze donmuş plazma kan bankasındaki soğutucudan çıktıktan sonra en fazla 30 dak. içinde kullanılmalıdır… Bu süre içinde transfüzyon başlatılmayacaksa uygun soğutucuda 2-6°C' de saklanmalıdır…
Verilen kanın vücutta tekrar üretim süreci kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Alkol tüketmeyen bir yetişkinde kaybedilen sıvı 24 saat içerisinde tekrar edinilir. Trombositler ve beyaz kan hücreleri birkaç gün içerisinde, alyuvarlar ise biraz uzun bir süre sonra tekrar edinilirler.
Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır.
Kan vermenin olumsuz bir etkisi bulunmamakla birlikte çok fazla kan verildiği takdirde halsizlik yaratabilir.
Ateş, titreme, üşüme hissi, ciltte kızarık döküntüler, bulantı, kusma, dudaklarda şişme, öksürük, nefes darlığı, çarpıntı, bel ağrısı, karın ağrısı, kanın takıldığı damar yolu boyunca ağrı, ölüm korkusu, pembe-kırmızı renkte idrar gibi şikayetleri olabilir.
Öncelikle üç tüp kan alınır ve ardından kişilere akciğer filmi çekilir. Sonuçlar çıktığında herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmazsa, kişilerin evlilik için bir engelinin olmadığına dair rapor verilebilir. Bu raporda kişilerin kimlik bilgileri, fotoğrafları, ikametgâh bilgileri yer almaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri