İttihat ve Terakki hareketinin "resmi" ideologu olan Ziya Gökalp, Turancı düşüncenin başlıca sözcüsü idi.
Turancılık fikri 19.yy'dan itibaren romantik tarzda Ziya Gökalp'ın öncülüğünde Türk şiirinde kendisine yer bulmuştur.
Turan'ın Kurucusu ve CEO'su Özgür Bayraktar'ın, Fintechtime Ocak & Şubat 2023 sayısında yer alan 2022 yılı değerlendirmeleri ve 2023 yılı beklentilerine dair görüşlerini aşağıda bulabilirsiniz.
Turan kavimlerinin ekonomik, kültürel ve siyasi dayanışmasını ve nihai noktada birleşmesini savunan bir düşünce hareketidir. Başlangıcında hareket içerisinde Turan kavimlerinin hangileri olduğu ve bunlar arasında nasıl bir dayanışma sağlanacağı konularında bir görüş birliği yoktu.
1789 yılında gerçekleşen Fransız Devriminin ardından milliyetçilik akımı tüm dünyada yayılmaya başlamıştır. Bunun bir sonucu olarak Turancılık fikri 19. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Osmanlı Devletinde etkili olmuştur.
İlgili 21 soru bulundu
CEPHEDEN CEPHEYE ATATÜRK > I. DÜNYA SAVAŞI > KAFKAS CEPHESİ
Rus ilerleyişini durdurmak ve Kafkasya üzerinden Orta Asya Türklerini, Turancılık fikri merkezinde Osmanlı ile birleştirmek isteyen Enver Paşa, 22 Aralık 1914'te Sarıkamış Harekâtı'nı başlattı.
Kafkas Cephesi'nde Savaşan Osmanlı Askerlerinin Anılarında Turan İdeali (1914–1918). Turcology Research, 79, 70-82. Cite this article as: Zengin, E. (2024). The Ideal of Turan in the Memory of Ottoman Soldiers Fighting on the Caucasian Front (1914–1918).
turancılık aslında ırk birliğidir, ister istemez içine ırkçılık da karışır. ama türkçülük ziya gökalp gibi türk aydınlarının ortaya attığı ve atatürk'ün de benimsediği; ırka değil hissiyata, türk kültürüne ve türk vatandaşlığı kavramına dayalı bir düşüncedir.
Turan'da Türklerin atası olan “Alp Er Tonga” adlı önder dünyaya gelmiştir. 6. yüzyıldan itibaren Turan sözcüğü – Türklerin (veya Türk ya da Tür halkının) mekan tuttuğu ülke anlamında kullanıla gelmiştir.
Büyük Turancı Matthias Alexander Castren 1813 Yılında Finlandiya'nın Tervola şehrinde doğmuştur,Hayatı boyunca Ural-Altay dillerini incelemiş,Turan ülkelerine yaptığı gezilerde oradaki Dini ve sosyal yaşamı incelemiştir,kendisi Turancılığın kurucusu olarak kabul edilir.
Turan (Tuva Türkçesi:Туран/Turan; Rusça: Тура́н), Tuva Cumhuriyeti'nde bir şehir. Tuva Cumhuriyeti'nin başkenti Kızıl'a 70 km kuzaybatısındadır. 1945 yılında şehir durumuna yükselmiştir.
Tengricilik ve ya Tengrizm, Avrasya stepleri'nde ortaya çıkan, şamanizm ve animizme dayanan dini bir inançtır. Türk ve Moğol toplumlarının inandığı dinlerden biridir. Tengri'ye tapınmanın yanında Animizm ve Totemlik bu inancın ana kısımlarını oluşturmaktadır.
Bugün kullandığımız anlamıyla Turan ülküsü ya da Turancılık düşüncesi, en basit tanımıyla yeryüzündeki tüm Türk topluluklarının ideolojik ve siyasi olarak birleşmesi ve hareket etmesidir.
3 Mayıs 1944 tarihli "Ankara Nümayişi"
Tarihte 3 Mayıs Olayları adıyla anılan olaylar Nihal Atsız'ın, hakkında açılan dava için Ankara'ya geldiği sırada başlamıştır. Bu tarihte Turancılar komünizm aleyhine bir gösteri düzenler ve beraberinde Nihal Atsız'a sevgilerini belirtirler.
Temsilcileri arasında Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Mehmet Emin, Necip Asım, Süleyman Paşa, Ziya Paşa gibi isimler yer almaktadır. Yayın organı Türk Yurdu dergisidir. Derginin yazı kadrosunda Ziya Gökalp, Yusuf Akçura, Ahmet Agayev, Fuat Köprülü, Hüseyinzade Ali Bey gibi isimler yer almaktadır.
Bütün Ural Altay kavimlerinin birliğini savunan siyasi görüşe Turancılık denir. Türk tarihi ve anlayışı üzerinden bu ifade kapsamında ele alınmaktadır.
Turancılık ise Turan anayurdunda yaşayan bütün Türk topluluklarının birliğini savunan siyasal ve ideolojik bir kavram hâlinde “uzak anayurt ideali” anlamında XIX. yüzyılın ilk yarısında Macaristan'da doğdu (Sarınay, 2012).
Türkçülük, Türkizm veya Pan-Türkizm, tüm Türk halkının kültürel ve politik birliğini ve yükselmesini amaçlayan; 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu'nda ve o zamanlar Rus İmparatorluğu'nun bir parçası olan Azerbaycan'da yaşayan Türk aydınlarının başlattığı harekettir.
MS III. yy. ın sonlarına doğru bir ülke adı olarak Turan, Sâsânî yazıtlarında karşımıza çıkar.
1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Azerbaycan Cumhuriyetleri oraraya gelen Türkçe konuşan 6 devlet lideri, ortak bir siyasi platformda buluşmuştur.
Türkçülük(Turancılık) Bazı devlet adamları Türk milletinin milli bir devlet haline gelmesini düşünmüşlerdir.( Kurtuluş Savaşı bu ilke doğrultusunda planlanmış ve yapılmıştır.) Ancak bazı düşünürler de Orta Asya'ya varana dek bütün Türkleri bir bayrak altında toplamayı düşünmüşlerdir. Buna da Turancılık denir.
Türkçülük, Tanzimatla birlikte gelişen, fikir hayatımızda ortaya çıkan yenilikçi-muhafazakâr çatışmasından doğan bir uzlaşmadır. Vatan, dil ve kültür kavramlarına dayanan Türkçülük hareketi 19. yüzyıl sonlarında gelişmiş, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında da esas roller oynamıştır.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı ordusuna hizmet eden Atatürk; Çanakkale Cephesi'nde albaylığa, Sina ve Filistin Cephesi'nde ise Yıldırım Orduları generalliğine atandı. Savaşın sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun yenilgisini takiben Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Türk Ulusal Hareketi'ne önderlik etti.
Türk Devletleri Teşkilatı (eski adıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi - Türk Konseyi), Türk Devletleri arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile uluslararası bir örgüt olarak 2009 yılında kurulmuştur. Teşkilatın kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye`dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri