Türk edebiyatında ilk hikaye denemesi Ahmet Mithat Efendi tarafından yapılmıştır. Eserin ismi ise Letaif-i Riyavat olmaktadır.
Bilinen ilk öykü örneği ise İtalyan yazar Giovanni Boccaccio'nun Decameron adlı eseridir. Eser temel olarak 1348 yılında İtalya'da ortaya çıkan bir veba salgınını konu alır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Dünya Edebiyatında İlk Hikayenin İsmi Nedir? Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının adı Decameron Öyküleridir. 14. yüzyılda kaleme alınan bu eser toplam 100 hikayeden oluşur.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
İlgili 34 soru bulundu
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk Türkçe eserler
1873-1874 yılları arasında Recaizade Mahmud Ekrem'in ağabeyi Recaizade Mehmet Celâl tarafında yayımlanan Hayal-i Celâl'de ilk Türkçe roman olarak isimlendirilmiştir.
Batı'da ilk örnekleri, 17. yüzyılda François de La Rochefoulcauld tarafından Réflexions ou Sentences et Maxmies morales adıyla verilen özlü sözler, özdeyişler kitabının bizde modern dönemdeki ilk örneği sayılabilecek eseri Şemsettin Sami, 1879 yılında Emsal adlıyla verir.
Letaif-i Rivayat, Ahmet Mithat'ın beş cilt olarak oluşturduğu ve Türk edebiya- tında hikâye türünün ilk örneklerinin yer aldığı külliyattır.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
Hikaye, Avrupa'da ayrı bir tür olarak Orta Çağ'ın sonlarında İtalyan yazar Boccacio'nun Decameron kitabı ile ortaya çıkmıştır.
Küçük Şeyler (Osmanlıca: كوچك شيلر), Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan hikâye kitabıdır. Kısa hikâyenin, Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir.
Türk Edebiyatında ilk hatip, Bilge Kağan olarak bilinmektedir. Bilge Kağan, Orhun Kitabelerini yazmıştır. Hatip, etkili ve güzel konuşma yapan kişi olarak bilinmektedir.
İlk Türk edebi romanı Şemseddin Sami tarafından yazılmıştır. Bu roman edebiyat dünyası tarafından ilk edebi roman olarak kabul edilmiştir. İlk Edebi Roman Nedir? İlk edebi romanımızın adı “Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat” olarak bilinmektedir.
Dünya Edebiyatında ilk roman örneği Genji'nin Hikayesi adlı kitaptır. Her ne kadar kitabın adında ''hikaye'' kelimesi geçse de bu kitap roman türündeki ilk eser kabul edilir. O dönemde henüz ''roman'' ile ''hikaye'' arasında bir ayrım söz konusu olmadığı için kitap ''Genji'nin Hikayesi'' adıyla yayımlanmıştır.
TÜRK EDEBİYATINDA hikâye, XIX. yüzyıl içerisinde geleneksellikten sıyrılıp biçim değiştiren önemli bir edebî türdür. Hikâyenin geçirdiği bu değişim süre- ci oldukça belirgin olmuş ve geleneksel hikâyelerle modern hikâyeler birbirle- rinden -neredeyse iki farklı tür sayılabilecek derecede- ayrılmışlardır.
Batılı anlamda hikâye, Türk edebiyatına Servetifünun Dönemi'nde girmiştir. Hikâye türünün ilk örneği Decameron (Dekameron) adlı eserdir. Batılı örneklere benzeyen ilk hikâye Samipaşazade Sezai'nin Küçük Şeyler adlı eseridir.
Ahmet Mithat'ın 1870-1894 yılları arasında yayımlanan Letaif-i Rivayat serisinin on birinci cüzünü oluşturan roman türündeki eseri. Mekteb-i Sultanî'de birlikte okumuş fakat hayatta mutlu olmak için birbirine zıt beklentileri olan iki gencin macerasını işlemektedir.
Türk edebiyatında “roman” türünün ilk örnekleri 19. yüzyılda görülür.
Türk edebiyatında yazılmış olan ilk realist roman Recaizade Mahmut Ekrem tarafından yazılmıştır. Araba Sevdası adlı eser 1898 yılında kaleme alınmıştır.
Çürük Temel, Fransız yazar Emile Fabre'in 1907'de yazdığı üç perdelik tiyatro eserinden 1916'da Türkçeye uyarlanmış tiyatro oyunudur. Darülbedayi'nin sahnelediği ilk oyun olarak tarihe geçmiştir.
Karabibik, Nabizâde Nâzım'ın 1890'da yayınladığı gerçekçi köy romanıdır. İlk Türkçe köy romanı olarak kabul edildiği için Türk edebiyatında önemli bir yeri vardır.
Sıdık Karaçev'in “Üylönüüdön Kaçtı” (Evlenmekten Kaçtı) adlı hikâyesi çağdaş Kırgız edebiyatının ilk hikâyesi olarak kabul edilmektedir. Bu hikâye Şubat 1919 tarihli “Kömek” gazetesinde Tatarca yayımlanmıştır.
Türk Edebiyatı'nın ilk kadın yazarı 1877 yılında yayımladığı Aşk-ı Vatan adlı romanıyla Zafer Hanım olsa da, yaşamı boyunca tek esere sahip olması gerekçesiyle ilk kadın yazar 5 romanıyla Fatma Aliye Topuz olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri