Adı geçen rapora göre Türkiye'deki internet kullanıcılarının en çok kullandıkları sosyal medya platformlarının sırasıyla; Youtube, Facebook, Whatshapp, Instagram olduğu görülmektedir (Doğanay, 2018).
Özellikle 18 yaş üstü gençlerin yüzde 95'inin sosyal ağlarda zaman harcadığını, 60 yaş üstü bireylerde de bu oranın yüksek olduğunu ifade eden Eraslan, "Türkiye'de 40 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile Instagram ilk sırada yer alıyor, bunu WhatsApp, Twitter ve YouTube takip ediyor" diye konuştu.
Sosyal medya uygulamalarının kullanım oranları her geçen gün artış gösteriyor. Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında Facebook ilk sırada yer alırken Youtube, Whatsapp, Instagram, TikTok gibi platformların kullanım oranları da artış gösteriyor.
ABD'deki tüm yetişkinlerin neredeyse dörtte üçü (%74) YouTube kullanıyor. Facebook %68 ile ikinci, Instagram %40 ile üçüncü sırada yer alıyor.
Öte yandan nüfusun yüzde 16,6'lık bir kesimi, yani 14,21 milyon kişi hiç internet kullanmıyor. Sosyal medya tarafında ise toplam nüfusun yüzde 73,1'ini temsil eden 62,55 milyon aktif kullanıcımız var.
İlgili 16 soru bulundu
Önemli sosyal medya ağlarından biri olan Twitter'ın ise tüm dünyada 340 milyon abonesi bulunuyor. Twitter kullanımında listenin birinci sırasında yine ABD yer alıyor. Türkiye ise 11.8 milyon Twitter kullanıcısı ile dünyada 6., Avrupa'da ise 2. sırada yer alıyor.
Twitter yüzde 9,2'lik oranla üçüncü sırada yer alırken, Facebook yüzde 8,4 oranla dördüncü, TikTok yüzde 6,3'lük oranla beşinci sırada yer alıyor.
- 1997 yılında kişilere sunulan ilk sosyal medya platformu Sixdegrees, kişilere yeni bir kapı araladı. Bir web sitesi olan Sixdegrees üzerinden kişiler, arkadaşlarını ve aile üyelerini listeleyebiliyordu. Aynı zamanda kişisel profiller kurulabilen web sitesinde, ilan panoları ve okul bağlantıları gibi yer alıyordu.
ABD kaynaklı WhatsApp ise 590 milyon kullanıcı ile ikinci sırada ve ABD, Latin Amerika, Güney Afrika, Endonezya ülkelerinde en çok kullanılıyor. Facebook Messenger ise 500 milyon kullanıcı ile üçüncü sırada ve genelde ABD'de kullanılıyor.
Bu yıl 14. sırada alan Türkiye sosyal medyayı çok seviyor, tüm dünyaya ün salan misafirperverliğine şimdilerde sosyal medya paylaşımseverliğini de ekliyor. Webde en çok ziyaret edilen adresler akla ilk gelenler. Arama motoru; Google, video paylaşım adresi; YouTube ve her yanıyla çok iyi tanıdığımız Facebook.
Instagram. Instagram uygulaması interneti en hızlı harcayan sosyal medya uygulamalarından biridir. Gün içerisinde Instagram'da fotoğrafları görüntülüyoruz ve her fotoğraf için yaklaşık 512 KB internet harcanıyor.
Çünkü günümüzde bu alanda en çok kullanılan servis ya da uygulama WhatsApp.
Raporun pazar araştırma şirketi Global Web Index'e dayandırdığı verilerine göre, Türkiye'de 16-64 yaş arasındaki kullanıcıların yüzde 93'ü internette video izliyor, yüzde 72'si müzik dinliyor, yüzde 45'i vlog izliyor, yüzde 43'ü radyo, yüzde 30'u ise podcast dinliyor.
Erkeklerin en fazla %85,9 ile WhatsApp, %70,8 ile YouTube ve %61,5 ile Facebook uygulamalarını; kadınların ise %78,1 ile WhatsApp, %63,7 ile YouTube ve %55,9 ile Instagram uygulamalarını kullandığı sonucu paylaşıldı.
En çok kullanılan mobil uygulamalarda Türkiye sıralamasına baktığımızda da sıralamanın şu şekilde olduğunu görüyoruz; WhatsApp, YouTube, Facebook, Instagram, Google Maps, Messenger, e-Devlet, Sahibinden, Twitter, Letgo, Garanti BBVA, LinkedIn, TikTok, Yapı Kredi, Türkiye İş Bankası, Yandex Haritalar, n11, Trendyol, ...
WhatsApp Güney Kore, Tayvan, Japonya, Çin ve Myanmar hariç her ülkede sürekli olarak ilk 3 iletişim uygulaması arasında yer almaktadır. 2b'nin üzerinde MAU ile WhatsApp diğer rakiplerinin çok ilerisindedir.
Çin'de WeChat uygulamasını kullanmanızı kurum olarak öneriyoruz. Çin'de eğer bir WeChat uygulamanız varsa hayatınız daha kolay olacaktır. WeChat sadece WhatsApp ve diğer mesajlaşma programlarından farklı olarak aynı zamanda banka hesabınız ile entegre olmuş bir internet bankacılığı modelidir.
Almanya'da da WhatsApp en önemli iletişim aracı olarak kullanılıyor ve Download-Charts'da bir numarada yer alıyor.
TikTok veya Çin'de bilinen adıyla Douyin, Musical.ly bazında yaratılan, video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulamasıdır. Eylül 2016'da ByteDance tarafından piyasaya sürüldü.
Sosyal medya içeriği, Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest veya Twitter gibi sosyal ağlar için bireyler veya şirketler tarafından oluşturulan içeriktir. Ayrıca bu listeye YouTube ve TikTok gibi video platformlar, WhatsApp ve Telegram gibi anlık mesajlaşmalar da dahildir.
Olayların görsel ve işitsel araçlar(televizyon, radyo, dergi, gazete) vası- tasıyla topluma iletildiği iletişim ortamına geleneksel medya adı verilmekte- dir.
Türkiye'de günlük internet kullanımı ise ortalaması 8 saat. Bu da ömrümüzün 3'te 1'i demek. Ortalama 75 yıl yaşayacağımızı varsayarasak, bunun 25 yılını internette geçiriyoruz diyebiliriz. Türkiye günde 8 saatle, en yüksek günlük internet kullanım süresi anlamında dünyada 13. sırada geliyor.
Uygulamada, tweetlerin büyük çoğunluğu azınlıktaki kullanıcılar tarafından atılmaktadır. 2020 yılında yaklaşık 48 milyon hesabın (tüm hesapların %15'i) sahte olduğu tahmin ediliyordu. 27 Ekim 2022'de iş adamı Elon Musk Twitter'ı 44 milyar ABD doları karşılığında satın aldı.
Endonezya'nın 97,6 milyon aktif Instagram kullanıcısı var. Türkiye'de 53,6 milyon aktif Instagram kullanıcısı var. Japonya'da 47.1 milyon aktif Instagram kullanıcısı var. Meksika'nın 39.1 milyon aktif Instagram kullanıcısı var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri