Türk Somonu Taze | Balık Ye - Denizden Sofranıza Aynı Tazelikte. Ürünümüz vide(temizlenmiş olarak) sislere gönderilecekitr. Her bir balık ortalama 2-3 kg arasında gelmektedir.
Detaylı Ürün Bilgisi :
Türkiye'nin en yaygin ve en büyük alabalik türüdür. Vücut siyahimsi gri renktedir. Diger alabaliklardan ayirici özelligi tatli su yerine tuzlu sulari tercih etmesidir. Agirliklari 5-7 Kg'i bulabilir.
Türk somonu ile ithal somon balıklarının farklarından bahseden Prof. Dr. Devrim Memiş şunları söyledi: “Ülkemizde ithal edilen Norveç somonu olarak bilinen tür Salmo salar türü olup gökkuşağı alabalıkları ile aynı familyaya üye olsalar da aynı özelliklere sahip değillerdir.
2021 yılı itibarı ile 75 il'de 1664 adet tesiste Türk Somonu yetiştiriciliği yapılmaktadır (TOB, 2021). Bu tesisler deniz ve iç sularda, göllerde ve baraj göllerinde dağılım göstermektedir.
Türk somonu olarak adlandırılan ve Orta Karadeniz bölgesinde yetiştirilen gökkuşağı alabalığının Atlantik somonuna göre, insan sağlığı için önemli olan toplam doymamış yağ asitleri, n-3/n-6 oranı, toplam omega-3 (∑n-3) ve DHA miktarı açısından daha iyi bir değere sahip olduğu belirlenmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Hem lezzeti hem de fiyatı ile fark atıyor. Türk somonu Norveç somonuna göre yağı daha az, kılçık ve kemik yok. Marmarisliler ilk başta alıcı olmadı ama denedikçe talep daha çok arttı. Türk somonun az yağlı olması, kılçık ve bulunmaması nedeniyle aileler çocukları için tercih ediyor" dedi.
Bu balık, kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile çok besleyicidir. Somon ile aynı aileden gelen bu balık yıl boyunca her mevsim rahatlıkla yenilebilir. Bu balık tam kıvamında fırında kızartıldığında tadından yenmez. Yanına hiç bir şey almadan bile, sade olarak yenildiğinde resmen ağızda erimektedir.
Yüzey Balıkları (Deniz balıkları): Bu balıklar genelde sürüler halinde, denizlerde açık su bölgesinde yaşarlar. Hamsi, istavrit, uskumru, kefal, kılıç, lüfer, somon, palamut, sardalya gibi. Dip balıkları: Bu balıklar deniz zemininde yaşarlar.
Türk somonunun omega-3/omega-6 oranı 0,54 iken Atlantik somonunun değeri 0.48'dir. Ayrıca Türk somonunun hem toplam PUFA hem de EPA+DHA değeri açısından Atlantik somonuna göre daha yüksek değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Somon pişirmek için teflon veya yapışmaz yüzeyli bir tava kullanmaya özen gösterin. Somon yağlı bir balık olduğu için, pişirme esnasında ya çok az yağ kullanmanızda fayda var. Somonu tavada arkalı önlü olacak şekilde yaklaşık 8-10 dakika pişirebilirsiniz. Balık yağını salıp, rengini almaya başladığında pişmiş demektir.
ayrıca somon çok çok yağlı bir balık olduğu için 1 kg somonla rahat 3 kişi doyar. 80 tl ile 3 kişinin doyması bu devirde çok değil.
Kentteki tesislerden Karadeniz'deki kafeslere yıllık ortalama 950 ton balık naklediliyor. Samsun'un Bafra ilçesinde de Derbent Baraj Gölü'nde yetiştirilen ve belirli büyüklüğe ulaşan yavru alabalıklar denizde yetiştirilerek Türk somonu olarak ihraç ediliyor.
Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Burdur; İç Anadolu'da Kayseri, Elazığ ve Sivas ciddi miktarlarda alabalık ve somon üretiyor. Kahramanmaraş, Rize, Denizli, Muğla ve İzmir gibi şehirlerden de balık ihraç ediliyor."
Somon balığının 1 porsiyonu (200 gr) 358 kaloridir. 1 köfte kadar ( 30 gr) somon balığı 54 kaloridir. Somon balığının 100 gramı 19.93 gram karbonhidrat, 10.43 gram protein içermektedir. İnsan vücuduna son derece faydalı olan somon herkesin severek tükettiği balık türleri arasında.
Norveç somonu tüketmek ile diğer balık türlerini tüketmek arasında sağlık açısından bir fark yoktur. Yanlış: Dünya Sağlık Örgütü ve Norveç Sağlık Kurumu'nun tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, Norveç somonu gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır.
Köpek balığı, balina, iri uskumru, kılıç balığı, ton balığı (iri ton balığı) gibi balıklar yüksek oranda civa içerirler ve çok sık tüketmek risklidir. Konserve ton balıkları, ton balığının büyüklüğüne ve türüne göre civa riski taşıyabilmektedir.
Hamsi, istavrit, mezgit, palamut, alabalık, somon sardalya haftada 2-3 porsiyon rahatlıkla tüketilebilir. Bunlar küçük olup uzun yaşamadıklarından ve dip balığı olmadıklarından daha az civa içerirler.
Karadeniz Alası Ve Türk Somonu Doğu Karadeniz bölümünde Görünen Bir Alabalık Alt Türüdür.
Ülkemize Norveç somonu olarak giren balıklar, doğada yetişmiyor. Doğada yetişen balıklara ulaşabilmek hiç kolay değil tüketimi üretimlerinden kat kat fazla. Durum böyle olunca talebe yetişebilmek için somon balıkları çiftliklerde kalabalık havuzcuklarda üretiliyorlar.
Yağlı bir balık türü olan somon, kızartma, fırınlama ve ızgara usulüyle pişirilebilir. Ayrıca sashimi gibi bazı tariflerde hiç pişirilmeden de servis edilebilir. Somonun lezzetini arttırmak için limon ve zeytinyağından oluşan marine soslarının kullanılması önerilir.
lezzet olarak çiftlik alabalığına nazaran daha vasat bir lezzeti vardır. *genelde ızgara ya da fırın güveçte sebzeli olarak (mantar,domates vs.) yapılır.ozellikle diyet programlarında güvenle tüketilebilir.kronik rahatsızlığı olan kırmızı et tüketmesi sakıncalı kişilerde alternatif bir protein kaynağıdır.
Omega 3 deposu bu balık; kılçıksız, etli ve yağlı yapısı ile besleyici bir lezzettir.
Uzun ve fusiform (torpil şeklinde) bir vücut yapısına sahiptir. Sırt bölgesi yeşilimsi gri, yan tarafları gümüş renkte ve karın kısmı beyazdır. Vücudunda, yan çizgi üzerinde ve altında siyah benekler bulunur. Karadeniz somonu, hem denizde hem de tatlı suda yaşayabilen anadrom (göç eden) bir balık türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri