Türk Telekom hisselerinin yüzde 60'ı Türkiye Varlık Fonu'na, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir. Geriye kalan yüzde 15'lik hissesi halka arz edilmiştir.
Türkiye Varlık Fonu (TVF) 2005'te özelleştirilen Türk Telekom'un çoğunluk hisselerini satın aldı.
Bu işlemin ardından Suudiler, Türk Telekom'u, 6,5 milyar dolara 21 yıl için kiralayıp, Türk bankalarından da 4.7 milyar dolar borç alarak, ödeme yapmadan devretmiş oldu. Yerli sermaye ise yabancı sermayeye aktarılmış oldu.
Faaliyet karı 2Ç'23'te yıllık bazda %35,1 artarak 3,4 milyar TL'ye ulaştı. Faaliyet kar marjı 2Ç'22'deki %23,2'den 2Ç'23'te %18,8'e gerilerken 1Ç'23'teki %13,9'a kıyasla olumlu bir görüntü arz etti. 2Ç'23'te oluşan deprem etkisinden arındırıldığında faaliyet karı yıllık %41,5 artışla 3,5 milyar TL'dir.
İktidar, 3 bankayı borç yükünden kurtarmak amacıyla Türk Telekom hisselerini 2026 yılında kendiliğinden devlet kontrolüne geçecek olmasına rağmen Varlık Fonu'na satın almış oldu.
İlgili 30 soru bulundu
Yerleşik operatörün (Türk Telekom) fiber altyapı sağladığı tüm bölgelerde bulunur.
2001 yılında Türkiye'nin dördüncü GSM operatörü olarak Aycell adıyla faaliyetlerine başlayan Avea, 2004 yılında Aycell ve Aria şirketlerinin birleşmesinin ardından Avea ismiyle hizmetlerini sürdürmüştür.
Kuveyt Türk Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdullah Tivnikli, kamuoyunda bilinenin aksine Türk Telekom'un yüzde 55'inin blok varlık satışı yoluyla özelleşmediğini söyledi. Tivnikli, kurumun sadece ihale sonrasında Danıştay kararıyla, 21 yıllığına işletme hakkının kiralandığını belirtti.
Bilindiği gibi Türkiye tarihinin en büyük özelleştirmelerinden birisi Türk Telekom (TT) oldu. 2005 yılında özelleştirilen Kurum, gelinen noktada bir batak olarak satın alınan firma tarafından kamunun/bankaların eline bırakılarak terk edilmiş durumda.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Cumhuriyet gazetesinin; ekonomi yönetiminin THY, Türk Telekom, BOTAŞ gibi kurumların satışını yapmaya hazırlandığına yönelik haberini yalanladı.
2021 sonu itibarıyla Türk Telekom'un toplam borcu 44,1 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Şirketin varlıklarının toplam değeri ise 58,3 milyar TL.
Ziraat Bankası A.S. Türk Ekonomi Bankası A.S. Türkiye Finans Katılım Bankası A.S. Vakıf Katılım Bankası A.S.
Türk Telekom gelir artışı itibariyle 12 sıra birden atlayarak, 65'incilikten 53'üncülüğe yükseldi.
2005 yılında özelleştirilen ve 2018'de batık kredileri nedeniyle bankaların eline geçen Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesi, Türkiye Varlık Fonu (TVF) tarafından satın alındı.
Türk Telekom, 2022'nin ilk 9 ayında güçlü bir büyümeye imza atarak konsolide bazda 32 milyar 755 milyon TL gelir elde etti. 2022'nin ilk 9 ayında Türk Telekom'un net kârı 3 milyar 124 milyon lira olurken toplam abone sayısı da 52,8 milyona ulaştı.
Türk Telekom 2005'te özelleştirilmiş ve 2008'de halka arz edilmiş; artan verimlilik ve genişleyen hizmet yelpazesi ile sonuçlanan başarılı bir değişim sürecinden geçmiştir. Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 60'ı Türkiye Varlık Fonu'na, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir.
Yıllar sonra AKP iktidarında 2005 yılında ise bu kez satış gerçekleşti. Türk Telekom Lübnanlı Hariri ailesi ve Suudilerin ortak olduğu Oger'e 6.5 milyar dolara satıldı.
Yılın ilk çeyreğinde toplam abone sayısı 52,5 milyon olan Türk Telekom'un, mobil abone sayısının 25,6 milyon, sabit genişbant abone sayısının 14,8 milyon olduğu ve fiber hane kapsamasının ise 2023'ün ilk çeyreği sonunda 31,6 milyon haneyi bulduğu belirtildi.
3- Türk Telekom Anonim Şirketi özel hukuk hükümlerine tabi bir şirket olup, çalışanları 22/5/2003 tarih ve 4857 İş Kanunu hükümlerine tabi işçi statüsünde istihdam edilmektedir. 4-Sosyal güvenlik bakımından Emekli Sandığı Kanununa tabi olmak kişiye Devlet memuru statüsü kazandırmamaktadır.
Türk Telekom, entegrasyon süreci kapsamında yola tek marka olarak devam etme kararı aldı. Böylece Avea ve Ttnet markaları, Türk Telekom markası altında birleşmiş oldu. Birleşme sonucunda Avea ve Ttnet markaları artık kullanılmayacak.
Türk Telekom, 175 yıllık deneyimiyle 81 ili adım adım örerek Türkiye'yi kapsayan dev bir fiber altyapı kurdu. Fiber altyapıdaki başarısını, bir tek çift fiber kablo bağlantısı üzerinden saniyede 8 Terabit veri aktarımı rekoruyla tescilleyen Türk Telekom, bu başarısıyla Guinness rekorlar kitabında da yerini aldı.
2023 yılının ilk çeyreği itibariyle Türkiye'deki en yüksek internet hızı ortalamaları açıklandı. Speedtest tarafından yapılan ölçümlere göre, mobil internet hizmetleri konusunda Turkcell en yüksek hızı sağlarken, sabit internet hizmetlerinde ise TurkNet başı çekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri