Türkiye Varlık Fonu, Türk Telekom'un yüzde 55 hissesini 1 milyar 650 milyon ABD Doları'na satın almak üzere Levent Yapılandırma Yönetim A.Ş. ile sözleşme yaptı. Sözleşmeye ilişkin detaylar dün akşam Türk Telekom tarafından Kamuoyunu Aydınlatma Paltformu'nda duyuruldu.
Türkiye Varlık Fonu (TVF) 2005'te özelleştirilen Türk Telekom'un çoğunluk hisselerini satın aldı. TVV ile LYY Telekomünikasyon AŞ arasında, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin toplam sermayesinin yüzde 55'ini temsil eden paylarını satın almak için Pay Satın Alım Sözleşmesi imzalandı.
Şirket, 14 Kasım 2005 yılında özelleştirme çalışmaları kapsamında, %55 hissesi ile Oger Telekomünikasyon A.Ş.'ye devredildi. 6 milyar 550 milyon dolara gerçekleşen devir, cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olmuştur.
Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 60'ı Türkiye Varlık Fonu'na, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir.
1995. 24 Nisan'da PTT'deki telekomünikasyon ve posta hizmetleri birbirinden ayrılarak PTT'nin telekomünikasyon hizmetleriyle ilgili tüm personel, varlık ve yükümlülükleri; hisselerinin tamamı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'na ait olan Türk Telekom'a transfer oldu.
İlgili 20 soru bulundu
İktidar, 3 bankayı borç yükünden kurtarmak amacıyla Türk Telekom hisselerini 2026 yılında kendiliğinden devlet kontrolüne geçecek olmasına rağmen Varlık Fonu'na satın almış oldu.
Bu kanun ile PTT'nin görevleri yeniden düzenlenmiş ve “Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi” adı ile yeniden yapılandırılmıştır. tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Hazine'ye ait PTT A.Ş. hisselerinin tamamı, Türkiye Varlık Fonu'na aktarılmıştır.
Türk Telekom hisselerinin yüzde 60'ı Türkiye Varlık Fonu'na, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir. Geriye kalan yüzde 15'lik hissesi halka arz edilmiştir.
Böylece Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası Türk Telekom'un çoğunluğuna sahip oldu. Bu işlemin ardından Suudiler, Türk Telekom'u, 6,5 milyar dolara 21 yıl için kiralayıp, Türk bankalarından da 4.7 milyar dolar borç alarak, ödeme yapmadan devretmiş oldu. Yerli sermaye ise yabancı sermayeye aktarılmış oldu.
2015 yılında tüm hisseleri Türk Telekom'a geçen Avea, 2016 yılı başında Türk Telekom'un, mobil, sabit ses, sabit genişbant ve TV alanında hizmet veren markalarını "Türk Telekom" tek markası altında birleştirmesiyle beraber marka kimliğini yitirmiştir. Bugün, TT Mobil İletişim Hizmetleri A.Ş.
Saad Hariri veya Saadeddin Refik Hariri (Arapça: سعد الدين الحريري veya سعد الدين رفيق الحريري; d. 18 Nisan 1970, Riyad), Lübnanlı siyasetçi ve iş insanıdır. Lübnanlı milyarder Bahaa Harriri'nin kardeşidir. 18 Aralık 2016-21 Ocak 2020 tarihleri arasında Lübnan Başbakanıydı.
Şirket elini cebine atmamış Özelleştirme kararından sonra görüldü ki altyapısı devlete ait olan ve 21 yıllık işletme imtiyazı ile Türk Telekom'u 6,5 milyar dolara satın alan OGER grubu, bu alım için elini cebine atmadığı gibi yurtdışından para girişi bile sağlamamış.
Türkiye'nin bugüne kadarki en büyük özelleştirmesi olarak görülen Türk Telekom'un %55 hissesi için yapılan ihalede 4 gruptan teklif alınmış ve 1 Tem- muz 2005 tarihinde sonuçlanan ihaleye göre hisseler en yüksek teklifi veren Oger Telecoms Ortak Girişim Grubu'na 6.550 milyon Dolara satılmıştır.
İletişim Başkanlığı bünyesinde kurulan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "Bahse konu kuruluşların herhangi bir ülke veya şirkete satışı söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.
Türk Telekom 2008 mayıs ayında borsaya açıldı. 15 mayıs 2008 tarihindeki hisse fiyatlaması ile değeri 8,20 milyar dolar idi. 2013 yılında Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası önderliğinde 26 bankadan 4,75 milyar dolar karşılığında kredi alındı. Bu krediye teminat olarak Türk Telekom hisseleri verildi.
180 yılı aşan köklü bir geçmişe sahip olan Türk Telekom, Türkiye'nin ilk entegre telekomünikasyon operatörüdür.
Türk Telekom, 6 milyar 550 milyon dolar teklif eden Oger Telecom'un oldu. Cumhuriyet tarihinin bu en büyük özelleştirmesinde, şirketin yüzde 55'ini alan Oger Telecom, Lübnanlı Hariri ailesinin şirketi.
14/1;TK. md.5/2, 3, 4, 7). Görüldüğü gibi, yasanın Telsiz Kanunu'nda yaptığı değişiklikle kurulan Telekomünikasyon Kurumu'nda çalışan personel “memur” statüsünde olup, 1475 sayılı İş Kanunu ile 2821 sayılı Sendikalar Kanununu ilgilendiren bir yönü bulunma- maktadır.
Toplantıda verilen bilgilere göre, marka birleşmesi ile tüzel kişilikler korunarak Avea ve TTNET markaları, 'Türk Telekom' tek markası altında bir araya geldi. Avea, TTNET ve Türk Telekom'un mobil, internet, ev telefonu ve TV hizmetleri, 27 Ocak 2016 itibarıyla "Türk Telekom" tek markasıyla müşterilere sunulacak.
Ümit Önal, Ağustos 2019'da şirketin CEO'luk görevine atanırken Mart 2022 tarihinden bu yana Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi görevini de sürdürmektedir.
NetOne Telekom, tasfiye halindeki Sabancı Telekom'dan Turk.net markasını satın alarak TurkNet İletişim Hizmetleri A.Ş. unvanını aldı. TurkNet, Türkiye'nin ilk veri merkezini kuran ve işleten SATKO Telekom Oteli'ni satın alarak, Telekom Odaklı Veri Merkezi'ni de bünyesine kattı.
Oysa, 6475 sayılı Kanunun 21 inci maddesiyle PTT, 6102 sayılı Kanun ve özel hukuk hükümlerine tabi ticari şirket olarak kurulmuş ve yine 6475 sayılı Kanunun 6 ncı maddesiyle özel hukuk tüzel kişisi olan PTT A.Ş. adına yasayla "posta tekeli" yaratılmıştır.
29.01.2000 tarih ve 23948 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 4502 sayılı kanunun 24. maddesi ile "T.C. Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü" olan Kuruluşumuzun adı "T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü" (PTT) olarak değiştirilmiştir.
05.02.2017 tarih ve 29970 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 24.01.2017 tarih 2017/9756 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile PTT'nin sermayesinin tamamı Hazine Müsteşarlığı'ndan Varlık Fonuna devredilerek tescil ve ilan edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri