Türkçülük, Tanzimatla birlikte gelişen, fikir hayatımızda ortaya çıkan yenilikçi-muhafazakâr çatışmasından doğan bir uzlaşmadır. Vatan, dil ve kültür kavramlarına dayanan Türkçülük hareketi 19. yüzyıl sonlarında gelişmiş, Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında da esas roller oynamıştır.
Türkçülük, Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında, devletin dağılmasını engellemek için ortaya çıkan akımlardan biridir. Özellikle 2. meşrutiyetin ilanından sonra oluşmaya başlamış Balkan Savaşlarından sonra da güçlenmiştir.
Rusya'da yaşanan 1905 Devrimi'nden önceki günlerde Azerbaycan Türkleri ve Tatar aydınlar tarafından ortaya atılmış, 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Osmanlı İmparatorluğu'nda geniş yankı bulmuştur. İttihat ve Terakki yönetimi içinde Ziya Gökalp'in başını çektiği Türkçü-Turancı görüşler egemen olmuştur.
Ziya Gökalp, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminin Türkçülük düşüncesinin en önemli teorisyenlerinden biridir. O, Türk fikir hayatında adından çokça söz ettiren bir düşünce adamıdır. Birçok eserinde Türkçülük düşüncesini işlemiştir. Gökalp'ın fikirleri Türkiye Cumhuriyeti'ne şekil ve istikamet vermiştir.
Türkçülüğün öncüsü olarak kabul edilen Ziya Gökalp; Türkçülüğün Esasları ve Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak adında iki büyük eser vermiştir. Tüm bunların yanında 1911 yılında kurulan Türk Yurdu Cemiyeti kurucuları olan Mehmet Emin Yurdakul, Hüseyinzade Ali ve Ahmet Ağaoğlu dönemin Türkçü aydınlarındandır.
İlgili 26 soru bulundu
Ziya Gökalp (23 Mart 1876, Diyarbakır – 25 Ekim 1924, İstanbul), Türk yazar, toplum bilimci, şair ve siyasetçidir. Meclis-i Mebûsanda ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekilliği yapmıştır. "Türk milliyetçiliğinin babası" olarak da anılır.
Türkiye'de siyasal anlamda milliyetçilik ise 1904 yılında Kazanlı Yusuf Akçura tarafından yazılan Üç Tarz-ı Siyaset adlı makalenin yayınlanması ile başladı. Ziya Gökalp'in fikri önderliğini yaptığı Türkçülük, İttihat ve Terakkili meşrutiyet ve daha sonra cumhuriyet döneminde ön plana çıkmıştır.
Türkçülüğün temel dayanakları millet ve vatan sevgisi, millî şuur, millî ülkü vb. kavramlardır. Ana hedefi ise Türk milletinin birlik ve refah içinde, diğer bütün milletlerden güçlü ve bağımsız olarak ebediyete kadar yaşatılmasıdır.
Türkçülük, Türk soyunun üstünlüğüne inanmış olan kişi ya da kişiler olarak anlatılır. Özellikle bu inanç çok eski Türk toplumlarına kadar inmektedir. Türk halkının kültürel ve politik birliğine sağlamak amaçlı ele alınmış olan bir yapı şeklinde anlatmak mümkün.
Gökalp'e göre Türkçülük, “Türk milletini yükseltmek” olarak tanımlanır. Ziya Gökalp, Türkçülüğün milli kültürü arama ihtiyacından doğduğu düşüncesindedir. Gökalp'ta Türkçülük millet gerçeğine ve bu gerçeğin dayandığı kültürel zemini ortaya çıkarmaya, kültürel anlamda Türk milletini yükseltmeye dayanmıştır.
turancılık aslında ırk birliğidir, ister istemez içine ırkçılık da karışır. ama türkçülük ziya gökalp gibi türk aydınlarının ortaya attığı ve atatürk'ün de benimsediği; ırka değil hissiyata, türk kültürüne ve türk vatandaşlığı kavramına dayalı bir düşüncedir.
25. Özel adlardan türetilen bütün kelimeler büyük harfle başlar: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Asyalılık, Darvinci, Konyalı, Bursalı vb.
Tanzimat ve Islahat Fermanı bu akımın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Çünkü bu fermanlarda azınlıklara ilk defa geniş haklar tanınmıştır. Osmanlıcılık fikir akımı, Genç Osmanlılar Cemiyeti tarafından benimsendi. Bu akımın en önemli temsilcileri ise, Ziya Paşa, Namık Kemal ve Şinasi'dir.
3 Mayıs 1944 tarihli "Ankara Nümayişi"
Bu tarihte Turancılar komünizm aleyhine bir gösteri düzenler ve beraberinde Nihal Atsız'a sevgilerini belirtirler. Mahkeme salonuna giremeyen gençler Ulus Meydanı'na doğru yürüyüşe geçmişler, burada İstiklâl Marşı söylemiş ve komünizm aleyhinde sloganlar atmışlardır.
Milliyetçilik kendisi olarak yaşamanın, kendisini geliştirmenin ve hayatı mânâlı kılmanın bir yoludur. Yine Türk milliyetçiliğinde olduğu gibi yabancı düşmanlığını dışlayan, böylelikle başka milletlere saygı duyan, kendisine de saygı duyulmasını bekleyen bir şeref teşekkülü ve tezahürüdür.
Osmanlıcılık: Namık Kemal, Midhat Paşa, Şinasi gibi dönemin jön türkleri yani genç osmanlıları bu görüşün temsilcileridir. Din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın (herkesin eşit durumda sayıldığı) bir Osmanlı toplumu oluşturma fikriydi. Türkçülük akımının zıttıdır.
Trablusgarp Savaşı (1911-1912), I. Balkan Savaşı (1912-1913) ve II. Balkan Savaşı (1913) ve I. Dünya Savaşı 20. yüzyılın başlarında yaşanmıştır. Din, dil, ırk ayrımı yapılmaksızın Osmanlı'da yaşayan bütün milletleri kapsayacak bir üst kimlik oluşturulmaya çalışılmıştır.
(Cansever, 1959: 8, Daniş-ment, 1983:16.) Türkleri bir devlet çatısı altında toplayan Mete Han dönemi Türkçülüğün başlangıcı olarak kabul edilir. (Ögel, 1988: 95-97.) Türk adının Türk Milletinin adının geçtiği ilk Türkçe metin olan ve VIII. asırda dikilen Orhun Abideleri, Türkçülüğün ilk yazılı vesikasıdır.
Türkçülüğün Esasları, Ziya Gökalp'in 1923 yılında yayımladığı, Türkçülüğün tüm fikir ve tekliflerini bir sistem bütünlüğü içinde ortaya koyan, yazarın değişik zamanlarda yazmış olduğu denemelerden derlediği sosyolojik kitap.
Türkçülüğün Esasları ilk defa 1923 yılında Ankara- Matbuat ve İstihbarat Matbaası'nda yayımlandı. eserleri de yazarın çok kıymetleri eserleridir. Ziya Gökalp adı geçen eserde uzun yıllardır savunduğu düşüncelerin derli toplu bir şekilde bir araya getirildiği ana metin özelliği gösterir.
Atatürk'ün amacı ulusal ve savunulabilir sınırlar dahilinde, bir Türk ulus-devletini kurmak için Türk milliyetçiliğini öne çıkarmaktı. Atatürk milliyetçiliği din ve ırk ayrımından uzak, ortak yurttaşlık temelindedir.
Sağ ideolojinin ana belirleyicilerini düşünürsek, siyasal düzlemde tartışılan konular için önemli çıkarımlar yapmamız mümkün olabilir. Sol çizgide olan bireylere ve partilere kıyasla sağ akım siyaset; milliyetçilik, din, ahlâk ve geleneksel değerler üzerinden korumacı bir yaklaşım ile siyasa üretmektedir.
Yukarıdaki izahlardan anlaşılacağı üzere, Atsız'ın yüklediği metafizik unsurlarla zenginleştirerek beşerî bir ideoloji niteliğinden çıkarıp, Türklük için bir inanç sistemi görünümüne büründürdüğü Türkçülük anlayışı(4)), onun bütün hayatına ve eserlerine yön vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri