Türkiye, ABD'den sonra en çok dizi ihraç eden ikinci ülke konumunda. Bu başarının birçok sırrı var. Bazı yapımcılar, dizilerin anlattıkları hikayelerin evrensel nitelik taşımasının gördükleri ilgide pay sahibi olduğunu söylüyor.
Türk dizileri Balkanlar, Orta Doğu, Asya, Latin Amerika ve Avrupa ülkelerinde oldukça popülerdir.
Dizi ihracatı, döviz geliri sağlamasının yanı sıra Türkiye'nin kültürel gücü olma vasfını da taşımaktadır. Türk dizilerine, Türkiye'nin dünya üzerindeki yumuşak gücü de denilebilir. Türk dizileri aracılığıyla ülkemizin tarihî ve kültürel değerleri ile güzellikleri, dünyaya tanıtılmaktadır.
1. Game of Thrones (Taht Oyunları) Tüm dünyada heyecanla izlenen geçmiş tarihle geleceğin birleştiği ve bitmeyen bir hikayeye sahip taht oyunları dünyada en çok izlenen dizidir.
29 Mart 1993 – 15 Ocak 1999 tarihleri arasında yayınlanan Ferhunde Hanımlar 1.780 bölümüyle Türkiye'nin en uzun soluklu yerli dizisidir.
İlgili 35 soru bulundu
2022 yılı boyunca prime timeda izleyiciyle buluşan yerli dizilerden en çok izlenen 10 yapımı sıraladık. Gönül Dağı, 2022 yılının en çok izlenen dizisi oldu.
Kaynanalar, Türkiye'de sitcom'un ilk örneklerinden biri olarak kabul edilirken, aynı zamanda Türkiye'nin ilk yerli televizyon dizisidir. 30 yıl içerisinde, 10 yıl verdiği araya rağmen, toplam 14 sezon ve 314 bölüm boyunca ekranlarda yayımlanmıştır.
72 YILLIK DİZİ
Dünyanın en uzun süren dizisi tam 72 yıl sonra veda etti. 'Guiding Light' adlı dizi, 1937 yılında radyoda yayınlanmaya başlandı. Daha sonra da TV'ye geçti. Dizinin serüveni tam 72 yıl sürdü.Dünyanın en uzun süre yayınlanan dizisi rekorunu elinde bulunduran Guiding Light 2009 yılında final yaptı.
İşte IMDb puanlarına göre en iyi diziler listesi top 100... Listenin ilk sırasında Breaking Bad yer alıyor. İkinci sırada Game of Thrones, üçüncü sırada The Wire var.
“Kore rüzgârı” ve “Cool Japan” kadar güçlü bir kültür merkezi olan Türkiye, Avrupa ve Asya'nın kesiştiği noktada yer alıyor. Drama ihracatının ABD'den sonra ikinci sırada olduğu ve döviz kazandıran bir endüstri hâline geldiği söyleniyor.
Türkiye'nin son 10 yıllık ihracat ve ithalat verilerine bakıldığında en çok ihracat yaptığı ülkenin Almanya; en çok ithalat yaptığı ülkenin Çin olduğu görülmektedir.
YAZAR NOTU: Değerli okurum, RTÜK kuralları gereğince diziler 20 dakikada bir reklama çıkmak zorunda. Bir dizinin maliyetini kurtarmak için de en az 4 kuşak reklam gerekiyor. Bu da 80-100 dakikaya tekabül ediyor. Diziler, maliyetlerini karşılayabilmek için sürelerini bu kadar uzun tutuyorlar.
Namı Ülke Sınırlarını Aştı: ATV'nin 'Kardeşlerim' Dizisi Tam 50 Ülkede Yayınlanıyor.
Bölüm sayısı az olmasına rağmen dizi, kalitesi ile yurt dışından dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu sayede Son dizisi 30'dan fazla ülkeye satıldı.
Diziler, Türkçe konuşulan Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın yanı sıra Avrupa'da Arnavutluk, Polonya, Sırbistan, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek, Macaristan ve Kosova'da reyting listelerinde üst sıralarda yer alıyor.
Oyuncu, geçtiğimiz eylül ayında 17'nci sezonuyla izleyiciyle buluşan Arka Sokaklar dizisinin bittiğini söyledi. Projede Rıza Baba karakteriyle fenomen olan Ergin, şunları söyledi: "Dizinin bir anda bitmesi bizi üzdü ve şaşırttı. Keşke Türker İnanoğlu, hasta olmasaydı, devam etseydik.
Arka Sokaklar dizisi 16 yıldır ekrana geliyor. 16. sezonuyla ekranda olan Arka Sokaklar dizisinin ilk bölümü31 Temmuz 2006 tarihinde yayınlandı. Arka Sokaklar dizisi 610 bölümdür ekrana geliyor.
İşte Türk televizyon tarihinin en uzun soluklu dizisi.. 29 Mart 1993 ve 15 Ocak 1999 tarihleri arasında yayınlanan Ferhunde Hanımlar dizisi 1780 bölümüyle Türkiye'nin en uzun soluklu yerli dizisidir.
Buna göre (Finder'daki detaylı tabloya istinaden), Türkiye'de 2092 film ve 1111 dizi olduğu görülüyor. ABD'de ise 4091 film ve 1761 dizi varmış. (Bu tablo en son 25 Haziran 2019 tarihinde güncellenmiş.) Ancak yine aynı Finder'ın iddiasına göre aşağıdaki uzun tablo da Haziran 2019'da güncellenmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri