Özel şirketlere kıyasla doğalgazı Rusya'dan yaklaşık 120 dolar pahalı alan BOTAŞ, boru hattı ile ithal ettiği en pahalı gazı İran'dan alıyor.
Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya'yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.
Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesi, Rusya'dan doğalgazı Türkiye'den daha ucuza aldığı halde, Türkiye'den daha pahalı olarak tüketiciye satıyor.” BOTAŞ'ın açıkladığı güncel verilere göre, 2018 yılında Türkiye'de tüketilen doğalgaz miktarı yaklaşık 50 milyar metreküp.
Türkiye, Rusya ile imzalanan anlaşma çerçevesinde 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunu 2024 yılına erteledi. Reuters'e konuşan isminin açıklanmasını istemeyen iki kaynağa göre, anlaşma kapsamında 4 milyar dolara kadar enerji ödemesi gelecek yıla ötelenebilecek.
Doğal gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını, petrolünse yüzde 25'ini Rusya'dan ithal eden Türkiye, tarım ürünlerinde de her geçen yıl Rusya'ya daha bağımlı hale geliyor. 2021'de Türkiye, Çin'i bile geride bırakarak Rusya'dan en fazla tarımsal ürün ithal eden ülke oldu.
İlgili 23 soru bulundu
2021'de Türkiye'nin toplam doğal gaz tüketiminin yüzde 45'i Rusya'dan karşılandı. Türkiye yıllık yaklaşık 60 milyar metreküp olan doğal gaz tüketiminin yüzde 99,6'sını ithal ediyor.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 843 bin 87 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 843 bin 763 tonla Irak ve 576 bin 816 tonla Kazakistan izledi.
Türkiye, Rusya'ya 600 milyon dolarlık doğalgaz borcunu 2024 yılına erteledi. Reuters'a ismini vermemek kaydıyla konuşan iki kaynak, söz konusu anlaşmayla Türkiye'nin Rusya'ya yapacağı 4 milyar dolara kadar enerji ödemesinin gelecek yıla ötelenebileceğini söyledi.
Rusya'dan geçen yıl İngiltere'ye doğalgaz, petrol ve kömür ithalatı toplam 4,5 milyar sterlin değerindeydi. Avrupa İstatistik Ofisine (Eurostat) göre, 2020'de Rusya'dan yapılan ithalat, AB'de kullanılan gazın yüzde 39'unu, petrol ithalatının yüzde 23'ünü ve kömür ithalatının ise yüzde 46'sını oluşturuyordu.
Cingolani bugün Senato'da yaptığı açıklamada, İtalya'nın Rusya'dan ithal ettiği doğalgaz miktarının son 10 yılda 20 milyar metreküpten 29 milyar metreküpe çıktığını söyledi. Cingolani'nin açıklamasına göre İtalya halen doğalgaz ihtiyacının yüzde 95'ini ithalatla karşılıyor. Bunun yüzde 40'ını Rusya sağlıyor.
Türkmenistan, 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılıp bağımsızlığını kazandı. Bağımsızlık sürecini yöneten devlet başkanı Saparmurat Niyazov Aralık 1992'de deklare ettiği politika programı çerçevesinde Türkmenistan'da elektrik, su, doğalgaz ve tuz ücretsiz yapıldı.
Mammadov'un verdiği bilgiye göre, Türkiye, şu anda doğalgazın bin metrekübünü 330 dolardan alıyor Azerbaycan'dan. Kısa bir süre öncesine kadar bu rakam bin m3 başına 120 dolardı.
Doğal gaz ithalatı 2020 yılına kıyasla %21,98 oranında artmıştır. 2021 yılında, ithalat %44,87'lik payla en fazla Rusya'dan yapılmıştır. 2021 yılında 14.107,36 milyon Sm3 LNG (Uzun Dönemli ve Spot) ithalatı yapılmış olup, söz konusu miktar toplam ithalatın %24,03'dür.
EN PAHALI HOLLANDA'DA
Ankara'da doğalgazın konutlardaki metreküp fiyatı 4,68 lira (0,2647 Euro) olurken en pahalı doğalgazı ise Hollanda 53,63 lira (3,01 Euro) kullanıyor.
Türkiye'de kalan üretilebilir doğal gaz rezervi yaklaşık 4,2 milyar metreküptür. 2020 yılında üretilen doğal gaz miktarı 441 milyon metreküptür.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Belçika'nın gaz rezervlerinin, ülkenin yıllık tüketiminin sadece yüzde 4'ünü karşıladığı bu nedenle Belçika ülke kapasitesinin sınırlı kaldığı vurgulanıyor. Buna karşın Belçika, özellikle Norveç'ten ve kendine ait Zeebrugge Terminali aracılığıyla ihtiyacından fazla gaz ithal edebilme kapasitesine sahip bulunuyor.
Japonya'yı 33,7 milyon tonla (yüzde 13) Güney Kore ve 26,8 milyon tonla (yüzde 10) Çin izledi.
Gazprom ile olan sözleşme 1 Ekim'de zaten biteceğini ve bir daha yenilenmeyeceğini vurgulayan sözcü, 2 milyar metreküp gazın başka kaynaklardan tedarik edileceğini söyledi. Gazprom'un yan kuruluşu Wingas ile uzun süreli sözleşmesi olan Hollandalı enerji şirketi Eneco ise Rusya'dan gaz almaya devam ediyor.
Merkez Bankası verilerinden yapılan hesaplamalara göre, ağustos ayı itibariyle Türk özel sektörünün uzun vadeli en fazla kredi borcunun bulunduğu ülke 21,6 milyar dolarla İngiltere olurken, ikinci sırada 17,8 milyar dolarla Almanya, üçüncü sırada ise 17 milyar dolarla ABD yer aldı.
Türkiye Düyun-u Umumiye' ye olan borcunun son taksitini, ilk dış borcun alınmasından tam bir yüzyıl sonra, 25 Mayıs 1954' te ödemiştir. Türkiye Cumhuriyeti ilk dış borcunu 1930 yılında ABD'den 10 milyon dolar olarak almıştır.
Libya ise günlük 1.5 milyon varillik petrol üretimiyle Kuzey Afrika'nın en büyük üçüncü petrol üreticisi konumunda. Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran'a uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde bu ülkeden mayıs ayında petrol alımını durdurdu. ABD'nin Türkiye dahil 8 ülkeye getirdiği 6 aylık İran'dan petrol alımı muafiyeti, 2 Mayıs'ta son bulmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri