Sektör ihracatında öne çıkan ürün grupları; Limon, Mandarin, Domates, Kiraz.vişne, Portakal, Üzüm, Biber, Nar, Elma ve Greyfurt'tur. Sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkeler; Rusya Federasyonu, Irak, Almanya, Romanya, Ukrayna, Suudi Arabistan, Bulgaristan, Polonya, Beyaz Rusya ve İtalya'dır.
En çok ihraç edilen ürünler sırasıyla domates, biber ve limon oldu. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ferhat Gürüz, yazılı açıklamasında, sektörlerinin nisanda 326 bin 20 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini belirtti.
Türkiye 25 milyon tonluk sebze üretimiyle dünyada Çin, Hindistan ve ABD'den sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye'nin coğrafik koşulları tüm sebze çeşitlerinin yetiştirilmesine olanak tanımaktadır ve ülkede 805 000 hektar alanda sebze üretimi yapılmaktadır.
En geniş organik ılıman iklim meyvesi alanına sahip ülkeler içerisinde ise 26.073 hektar alan ile Türkiye birinci sırada yer almaktadır. Bu değer Türkiye'de yetişen toplam ılıman iklim meyve alanının %5,2'sine denk gelmektedir.
Yaz dönemi meyveleri olarak karpuz, kavun, kiraz, kayısı, erik, çilek, şeftali, üzüm, incir, dut, böğürtlen ve armut sayılabilirken; taze fasulye, patlıcan, kabak, biber çeşitleri, domates, semizotu, bamya, enginar ve börülce yaz dönemi sebzelerine örnek olarak verilebilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
MEYVE ÜRETİMİNİN DÖRTTE BİRİ ÜZÜM
Türkiye'nin yaklaşık 16,9 milyon tonu bulan meyve üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini üzüm oluşturdu. En çok üretilen meyve ürünlerinde üzümün ardından ikinci sırayı elma, üçüncü sırayı, portakal, dördüncü sırayı zeytin, beşinci sırayı da mandalina aldı.
Türkiye, 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze de ithal ediyor. Elma, turunçgiller, üzüm, armut, domates, ayva, eriğin yanı sıra, Kosta Rika'dan kavun, İspanya'dan marul, İtalya'dan ıspanak, İran'dan karpuz alıyor.
Dünyada mevcut gen merkezleri arasında hem Yakındoğu ve hem de Akdeniz havzası içinde yer alan Türkiye, birçok tür ve çeşidin gen merkezi durumundadır. Nitekim, bu gün dünya üzerinde kültürü yapılan 138 meyve türünden, subtropik meyve türleri de dahil olmak üzere 75 kadar tür ülkemizde yetiştirilebilmektedir.
En hızlı büyüyen meyve ağaçları nelerdir sorusuna verilebilecek ilk yanıt portakal ağacı olur. Çünkü bazı meyve ağaçlarından istenilen verimi ve hasadı almak yıllar sürebilir. Fakat narenciye türü sayılan portakal ve limon ağaçları kısa sürede gelişim göstererek verim verir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Tarımda gelişmiş ülkeler sıralamasında ilk sıralarda yer alan ABD, İngiltere, Fransa, Hollanda, Belçika ve Almanya'nın tahıl üretimi ve tarımın bu ülkelerdeki ticaret üzerindeki etkileri son yıllarda önem göstermektedir.
Bugün Çin dünyanın en büyük tarım ekonomisi.
Türkiye'nin Rusya'ya en çok ihracat yaptığı sektörler meyve ve kuruyemiş, makine ve mekanik parçalar, otomotiv, plastik ve plastik ürünleridir. Her biri son 5 yılda artış gösteren bu sektörler arasından en yüksek artışı yıllık ortalama %21 büyüme ile otomotiv sektörü göstermiştir.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
Ticarette öne çıkan ürünler
Rusya'nın Türkiye'ye ihraç kalemlerinde ise petrol ve ürünleri, doğalgaz, taşkömürü, demir-çelik ürünleri, işlenmemiş alüminyum ve muhtelif tahıl ürünleri başı çekiyor. Türkiye ve Rusya'nın karşılıklı ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştırma hedefi bulunuyor.
Sağlıklı meyveler denince akla ilk gelenlerden biri olan elma, lif bakımından zengindir. İyi bir C vitamini ve bitki polifenolleri kaynağıdır. Elmadaki polifenollerin çoğu kabuğun hemen altındadır.
Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir. Ülkemizde de popülerleşmeye başlayan bu meyve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyicidir.
Mevsimi gelince elmadan bahsetmeden geçmek olmazdı. Wikipedia'nın verilerine göre dünyanın en çok yenilen meyvesi olan ve organik olması gerekenler listemizde bulunan elma konusunda yazmakla bitmeyecek bir bilgi deposu mevcut.
Ülkeye en az dış satımı 4 milyon 913 bin dolarla gemi yat ve hizmetleri, 6 milyon 443 bin dolarla diğer sanayi ürünleri, 9 milyon 526 bin dolarla tütün, 10 milyon 523 bin dolarla süs bitkileri ve mamulleri, 30 milyon 71 bin dolarla zeytin ve zeytinyağı yaptı.
- İlk sırayı petrol ürünleri 37,2 milyar $ ile almaktadır. - Makine 27,2 milyar $ ile ikinci, - Elektrikli makine 21,2 milyar $ ile üçüncü, - Kıymetli metaller ve motorlu taşıtlar hemen hemen aynı 17,4 milyar $ ile dört ve beşinci, - Demir çelik 16,8 milyar $, - Plastik 13,3 milyar $, ile 10 milyar $ üzerinde ithalatla ...
Özellikle hububat, meyve ve sebzeler, bakliyat, zeytin ve zeytinyağı, kuruyemişler ve işlenmiş gıda ürünleri Türkiye'nin ihraç ettiği başlıca gıda ürünleri arasında yer alıyor.
Jak meyvesi; 1,20 metre çapı ve 50 kiloya çıkabilen ağırlığı ile ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip. Bu meyvenin ağırlığı ve boyu bakımında adeta bir karpuz büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
Çilek, hem karbonhidrat hem de kalorilerde oldukça besleyici ve az bulunur. C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Yeşil yapraklı ıspanak, zengin besin profili ile en sağlıklı sebzeler listesinde baş sırada yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri