Hanehalkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre; 2023 yılında evden İnternete erişim imkanı olan hanelerin oranı bir önceki yıla göre 1,4 puan artarak %95,5 oldu. İnternet kullanım oranı, 16-74 yaş grubundaki bireylerde 2022 yılında %85,0 iken 2023 yılında %87,1 oldu.
İnternet kullanım oranı, 16-74 yaş grubundaki bireylerde 2021 yılında %82,6 iken 2022 yılında %85,0 oldu. Erkeklerin İnternet kullanım oranının 2022 yılında %89,1, kadınların ise %80,9 olduğu görüldü.
İnternet kullanan bireylerin oranı %82,6 oldu
Bu oran, bir önceki yıl %79,0'dı. İnternet kullanım oranı cinsiyete göre incelendiğinde; bu oranın erkeklerde %87,7 ve kadınlarda %77,5 olduğu görüldü.
TÜİK'in “İstatistiklerle Aile 2018” araştırmasına göre Türkiye 23 milyon 221 bin 218 hane bulunuyor. Bu veriye göre Türkiye'de 20 milyon 504 bin 335 hanede internet erişimi bulunuyor. TÜİK'in verileri dikkate alındığında Türkiye'de 2 milyon 716 bin 883 hanede herhangi bir internet erişimi bulunmuyor.
Hanehalkı Bütçe İstatistikleri
Hanehalkı Bütçe Anketleri, hanelerin sosyo-ekonomik yapıları, yaşam düzeyleri ve tüketim kalıpları hakkında bilgi veren, uygulanan sosyo-ekonomik politikaların geçerliliğinin test edilmesi amacıyla kullanılan en önemli kaynaklardan biridir.
İlgili 33 soru bulundu
Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2022 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %22,8 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları alırken, ikinci sırayı %22,4 ile konut ve kira harcamaları, üçüncü sırayı ise %21,3 ile ulaştırma harcamaları aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı Tüketim Harcaması 2022 istatistiklerini yayımladı.
12 Nisan 1993'te TÜBİTAK ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) iş birliği ile başlatılan TR-NET projesi kapsamında 64 Kbps kapasiteli bir kiralık hat kullanılarak ODTÜ ile ABD'deki Ulusal Bilim Vakfı Ağı (NSFNet) arasında ilk internet bağlantısı kuruldu. Bugün ülkemizde internet kullanımının 25. yıl dönümü.
Türkiye 2023 yılı itibariyle internet kullanım oranını %83.4 oranına getirerek, dünya sıralamasına 37. sırada bulunuyor.
Dünya Çapında İnternet Kullananların Sayısı: 2023 itibarıyla dünyada 5,16 milyar internet kullanıcısı var. Bu da dünya nüfusunun yüzde 64,4'ünün artık çevrimiçi olduğu anlamına geliyor.
Tarihçe. Türkiye'de internet ile ilgili ilk çalışmalar 1980'li yıllarda başlamış; 1987'de Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) adıyla akademik tabanlı bir ağ kurulmuştu.
Medyascope. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) “Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” sonuçlarına göre, Türkiye'de hanelerin yüzde 70'inde bilgisayar, yüzde 98,7'sinde cep telefonu/akıllı telefon bulunuyor.
Çünkü interneti kim kontrol ediyor sorusunun yanıtı, açık bir biçimde ABD olarak veriliyor. Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var.
İnternet hızı 10 Gbps'e çıktı
Tablonun en altında, hem mobil hem de masaüstü yükleme hızlarında en düşük performansı gösteren Türkiye yer alıyor. Türkiye'de bir sayfanın yüklenmesi masaüstünde 10,22 saniye, mobilde ise 13,19 saniye sürüyor.
Dünyanın en gelişmiş şehirleriyle birlikte 1.000 Mbps hız Türkiye'de de var!
İncelenen ülkeler arasında internetin en yaygın kullanıldığı ülke genel nüfus içerisinde %95 internet kullanıcı oranı ile Hollanda'dır. Hollanda'yı %93 ile Japonya takip etmektedir. İnternet kullanımının en az olduğu ülke ise %37 ile Mısır'dır.
Raporun 43. sayfasında ise internet hızı en yavaş ve en hızlı olan 10 ülkenin bulunduğu tablolar paylaşılmış. Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS).
Güney Asya ülkesi olan Singapur, Speedtest tarafından açıklanan listede dünyanın en hızlı internet ortalamasına sahip. Singapur'un sabit internette ortalama indirme hızı 192,17 Mbps olarak zirvede yer alıyor.
Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan ülkeler arasında en hızlı internete sahip ülke Tayvan. İngiltere'de yapılan araştırmaya göre interneti en yavaş kullanan ülkeler ise Afganistan, Yemen ve Suriye oldu.
Çeşitli mahkemeler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından Türkiye'deki internet üzerinde tanımlanan politika ve kurallar işletiliyor ve bu alanda en yetkili kurum BTK olarak görünüyor.
İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir. 1989 yılında İsviçre'nin Cern şehrinde herkesin ortak kullanabildiği ve kampüsteki kişilerin kullanabilmesi için bir alışveriş ağı kurulmak istendi. Daha sonra oluşturulan bu ağa Dünya'da ki farklı kişilerin de bağlandığı görüldü.
Kısa cevap internetin sahibi yoktur. Çünkü internet elle tutulamayan ve bilgisayarların birbirine bağlanmasıyla çalışan bir mantığa sahiptir. Bir bilgisayar internete erişiyorsa artık o da internetin bir parçasıdır. Yani internet bilgisayarların birbirleriyle bağlanmasından sonra doğan bir adıdır.
Verilere göre, Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalarda en yüksek payı yüzde 22,8 ile gıda ve alkolsüz içecekler aldı. İkinci sırada yüzde 22,4 ile konut ve kira, üçüncü sırada ise yüzde 21,3 ile ulaştırma harcamaları sıralandı.
En son yapılan bir araştırmaya göre kişi başı yıllık çay tüketim miktarında Türkiye açık ara farkla başı çekiyor. 'Euromonitor' araştırma şirketinin hazırladığı rapora göre Türkler yılda, kişi başı 3 kg çay tüketiyor. Türkiye'yi İrlanda ve İngiltere takip ediyor. *Değerler yaklaşıktır.
“Geçen seneye göre en çok hangi harcamalarınızı kısıtlıyorsunuz?” sorusunu sorduğumuz ankette, katılımcıların %34,4'ü harcamalarında bir kısıtlama yapmadıklarını belirtti. Sonuçlara baktığımızda ise en çok kısıtlama yapılan harcamanın “Giyim alışverişi” kategorisinde olduğu ortaya çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri