1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı (Osmanlı ve Müttefikler Zaferi) 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi) 1914-1917 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusya 1917 Ekim Devrimi sonrasında savaştan çekildi, Osmanlı Devleti ise 1. Dünya Savaşından yenik çıktı.)
Tarihe “93 harbi”1 olarak geçen ve Rus Çarı II. Aleksandr ile Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit döneminde gerçekleşen bu savaş, birden fazla cephede sürdürülmüştür.
Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir. Savaşın başlıca sebepleri; Osmanlı Devleti'nde yaşanan azınlık isyanları, Rusya'nın Balkanlardaki genişleme siyaseti, Romanya ve Bulgaristan'ın bağımsızlık istekleri ve Panslavizm'dir.
93 Harbi ya da 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusça: Русско-турецкая война, Russko-Turetskaya voyna; 1877-1878), Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus çarı II. Aleksandr döneminde yapılmış olan bir Osmanlı-Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiğinden Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinir.
Bu kapsamda İngiltere, Fransa ve savaşın sonlarında Piomente Osmanlı Devleti'nin yanında Rusya'nın yayılmacı politikalarına engel olmak için savaşa katılmışlardır. Böylece Müttefik devletler Rus ordularına karşı başarı kazanmış ve Paris Antlaşması ile savaş son bulmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (Rus Zaferi) 1914-1917 Osmanlı-Rus Savaşı (Rusya 1917 Ekim Devrimi sonrasında savaştan çekildi, Osmanlı Devleti ise 1. Dünya Savaşından yenik çıktı.)
Osmanlı İmparatorluğu için ilk olarak “Hasta Adam” tabirini kullanan Rus Çarı 1. Nikolay (1796-1855)'dır. Büyük bir mirasa sahip bu “Hasta Adam”ı Batılılar tez zamanda öldürüp, malını mülkünü talan etmek isterken, içeriden de birçokları bilerek veya bilmeyerek Batılıların değirmenine su taşıyordu.
Listede toplamda 105 zafer, 33 Mağlubiyet, 13 Sonuçsuz savaş, 42 bastırılan isyan, 12 başarılı isyan vardır.
Osmanlı orduları I. Dünya savaşında yedi cephede vuruştu : Kafkas ve Galiçya cephelerinde Ruslarla, Makedonya'da Yunan ve Fransızlarla, Çanakkale'de İngiltere, Fransa ve İtalya ile ; Filistin, Suriye ve Irak cephelerinde İngiliz ordularıyla.
Rus İmparatorluğu 1914'ten itibaren I. Dünya Savaşı'nda Fransa ve Birleşik Krallık (Üçlü İtilaf) ile birlikte karşılarında Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı İmparatorluğu'na (İttifak Devletleri) karşı savaştı.
Büyükelçi Altay Cengizer'in kaleme aldığı "Adil Hafızanın Işığında Osmanlı'nın Son Savaşı", Birinci Dünya Savaşı'ndaki Çanakkale Cephesi'ne dair önemli bir çalışma olma özelliği taşıyor.
Avrupa'nın hukukunu müdafaası ile harekete geçen Rusya'nın Osmanlı Devleti'ne karşı ilan etmiş olduğu savaş Rumi takvimine göre 1293 senesinde rastladığı için 93 Harbi ismini almıştır. Bu yapılan savaş daha önceleri meydana gelen Osmanlı Rus savaşları gibi Tuna da ve Doğu Anadolu'da olmak üzere iki cephede başlamıştır.
Avusturya'nın savaştan çekilmesinden birkaç ay sonra Rusya da barış antlaşması yapmaya razı oldu ve 9 Ocak 1792'de Yaş Antlaşması imzalandı. Osmanlı Devleti bu antlaşmayla Kırım'ın Rusya'nın egemenliği altına geçtiğini tekrar kabul etmek zorunda kaldı. Yedisan bölgesi (Özi ve Odesa kaleleri) Rusya'ya bırakıldı.
Napolyon, 24 Haziran 182'de Rusya'yı işgal etmiş ancak Rusların yıpratma savaşi başlatma nedeniyle ağır kayıplar vermiştir. Napolyon, Borodino Savaşını kazanmış ve Moskova'yı ele geçirmiş, ancak ölümcül Rusya kış şartlarından dolayı geri çekilmek zorunda kalmıştır.
Tarihteki en ölümcül savaş, toplam kümülatif ölüm sayısı bakımından, 1939'dan 1945'e kadar, 60-85 milyon ölüm ile II. Dünya Savaşı olmuştur. Ardından da 60 milyon civarındaki ölüm sayısı ile Moğol istilaları gelmektedir.
Osmanlı Devleti açısından da Birinci Dünya Savaşı'nın büyük sonuçları olmuştur. Savaş devam ederken İtilaf Devletleri arasında yapılan gizli antlaşmalarla Osmanlı toprakları paylaştırılmıştır.
Osmanlı İmparatorluğunun en uzun süre tahtta kalan ve en büyük padişahı olarak kabul edilen Kanuni Sultan Süleyman, bundan 453 yıl önce 7 Eylül 1566 tarihinde Zigetvar'da seferdeyken vefat etti.
Yeryüzünün en uzun meydan savaşı: SAKARYA! 22 gün, 22 gece sürdü!
VI. Mehmed'in mezarı. Vahdeddin, 16 Mayıs 1926'da San Remo'da öldü. Cenazesi Türkiye hükûmeti tarafından kabul edilmedi ve Şam'a getirilerek Süleymaniye Külliyesi kabristanına defnedildi.
Üçyüz Otuz Beş yıl savaşı, (1651-1986) Dünya'nın en uzun süren savaşıdır. Hollanda ile Scilly Adaları adaları arasında gerçekleşmiştir. 1987'de bir barış antlaşması imzalanmasıyla bu savaş son bulmuştur. Bu savaş üzerinden 2 çağ ve 3 asır geçmiş, 335 yıl sonra barış antlaşması imzalanmıştır.
İmparatorluğun ilk yıllarının anlatımında efsane ve gerçeği ayırmanın zor olması nedeniyle değişen konular olmuştur; buna rağmen çoğu çağdaş tarihçiler, imparatorluğun aşağı yukarı 1299 yılında ortaya çıktığını ve kurucusunun Oğuz Türklerinin Kayı boyundan gelen Osman Gazi olduğunu kabul eder.
Asırlar boyunca 3 kıtada hüküm süren Osmanlı Devleti'ni kuran, adaletli, atılgan ve mücadeleci yapısıyla örnek bir lider olan Osman Gazi, vefatının 694'üncü yılında anılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri