Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2022 yılında %35,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini %15,2 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, %13,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. Grafikteki rakamlar, yuvarlamadan dolayı toplamı vermeyebilir.
Ölüm nedenleri
Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2022 yılında yüzde 35,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini yüzde 15,2 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, yüzde 13,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
Ölümlerin yüzde 33,4'ü dolaşım sistemi hastalıklarından
Ölümler nedenlerine göre incelendiğinde, 2021 yılında yüzde 33,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bu ölüm nedenini yüzde 14 ile iyi ve kötü huylu tümörler, yüzde 13,4 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
Ölüm vakalarının %38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. İskemik kalp hastalığından sonra sırasıyla %22,4 ile serebro-vasküler hastalık ve %8,3 ile hipertansif hastalıklar görüldü.
Kalp ve damar hastalıkları en büyük ölüm nedeni olarak görülüyor. Yüzde 32,3 ile toplam ölümlerin üçte biri bundan kaynaklanıyor. İkinci sırada ise kanser geliyor. Kanserden ölümler yüzde 16,3 ile toplamın altıda birini oluşturuyor.
İlgili 32 soru bulundu
Ölümlerin en büyük nedenleri ise kronik obstrüktif akciğer hastalığı (450.000 ölüm); inme (400.000 ölüm) ve iskemik kalp hastalıkları (350.000 ölüm) oldu. Mesleki yaralanmalar, ölümlerin yüzde 19'una (360.000 ölüm) neden oldu.
Ani ölümlerin büyük bölümü kalbi besleyen koroner damarlardaki darlık ve tıkanmalarla olmakla birlikte kalp kası hastalıkları (kardiyomiyopatiler), kalbin elektriksel bozuklukları, iletim bozuklukları, damar genişlemeleri ve yırtılmaları (anevrizma ve rüptür), bazı kapak hastalıkları da ani ölüme neden olabilir.
Kara Veba (75-200 milyon kişi)
Dünya genelinde en fazla insanın ölümüne sebep olan pandemilerin başında 1347 Veba Salgını gelmekte.
EN AZ ŞUBATTA
En az bebek ise 86 bin 223 ile şubat ayında dünyaya geldi. Şubat ayını ise 87 bin 760 bebek ile aralık ve 91 bin 970 bebek ile kasım ayı izledi. Ölüm rakamlarına bakıldığında ise ocak ayında 49 bin 223 kişi, aralık ayında 37 bin 507 ve mart ayında ise 37 bin 488 ile en fazla ölümün olduğu aylar oldu.
Bunu sırasıyla, %29,4 ile ishal ve %6,9 ile alt solunum yolu enfeksiyonu izledi. 2022 yılında 7-14 yaş grubunda da %27,1 ile üst solunum yolu enfeksiyonu ilk sırada yer aldı. Bunu sırasıyla; %19,8 ile ishal, %11,2 ile ağız ve diş sağlığı sorunları izledi.
Ölümlerin yüzde 70'ten fazlası bulaşıcı olmayan ve yavaş yavaş ilerleyen kronik hastalıklardan kaynaklanıyor. Kalp ve damar hastalıkları en büyük ölüm nedeni olarak görülüyor.
Artış nedenleri; oBulaşıcı hastalıkların azalması oYaşam sürelerinin uzaması ve toplumların yaşlanması oSanayileşme oÇevre kirliliği oBireysel stres artışı oSedanter yaşam biçimlerinin artması oBeslenme örüntülerinin değişmesi oTütün gibi bağımlılık yapıcı maddelerin tüketimindeki artış vb.
İyi ölüm, ölüm sürecindeki tüm değişkenlerin, ölüm yerinin ve zamanının kontrol altında bulunduğu, fiziksel semptomların kontrol altına alındığı, kişiselleştirilmiş yaşam sonu bakımın verildiği, sosyal katılımın olduğu, ölümün planlanabileceği ve hazırlanılabilen bir ölümün gerçekleşmesi sürecidir.
Ebola virüs hastalığı (EVH) insanlarda ağır seyreden ve genellikle ölümle sonuçlanan tehlikeli bir hastalıktır. EVH salgınlarında vakaların 'ı ölümle sonuçlanır. EVH salgınları öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarına yakın ücra köylerinde ortaya çıkar.
Uzun süre solunan mineral tozların akciğerde birikmesiyle oluşan pnömokonyozlar, kurşun zehirlenmesi ve kimyasallara bağlı zehirlenmeler Türkiye'de en sık görülen meslek hastalıklarıdır.
Hastalık Kaygısı Bozukluğu olarak da bilinen hipokondriyazis yaşayan kişiler bedenlerine dair yoğun bir hassasiyet yaşarlar. Sürekli hasta olduğunu hissetme hastalığı olarak da özetleyebileceğimiz hipokondri, bireyin tekrarlı düşüncelerle yoğun bir kaygı yaşamasına neden olur.
Hastalığa dair belirti ve bulgularının ortaya çıkması için bir bekleme dönemi olan, birçok nedene bağlı olarak gelişen, kesin tedavisi olmayan, uzun süreli hastalıklara kronik hastalık adı verilir.
Bir tür DNA virüsü olan, Parvovirus B19'un enfekte ettiği kişilerde ortaya çıkan beşinci hastalık, bifazik yani iki evreli olarak ilerleyen bir hastalıktır. Hastaların yanaklarında tokat izine benzer bir kızarıklık görüntüsü ortaya çıktığı için yaygın olarak tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinir.
Yersinia pestis bakterisini daha çok taşıyan kemirgen pirelerinin ısırması ile insanlara bulaşan veba hastalığı tedavi edilmediği takdirde ölümcül bir hastalık olabilir. Veba hastalığı günümüzde en yaygın olarak Afrika, Asya ve Amerika'nın bazı bölgelerinde görülebilmektedir.
Ölümü yaklaşan bir bireyin elleri, kolları, ayak ve bacakları soğumaya başlar. Deri rengi değişir, siyahlaşma, koyulaşma ya da gri yada soluk bir renge dönüşür. Nabız, düzensiz, hızlı ve zayıftır. Kan basıncı düşer ve periferik dolaşım bozulur.
Bunlar ölüde tespit edilen erken ve geç belirtilerdir. Ölümün ilk belirtileri ve önemli olanları, dolaşım, solunum ve sinir organları çalışmalarının durmasıdır. Ölümün yüzünde, durumunda, ölümden sonra görülebilen değişiklikler başlar, önemli olan, sifinkterlerin (büzgenlerin) gevşemesidir.
Doğal Ölüm, kaza sonucu ölüm, hastalık sonucu ölüm ,intihar vb sorular sorulabilir. Yaşlanarak ölen bir kişinin ölümü “doğal ölüm” olarak kabul edilirken, genç birinin normal olarak tanımlanan yaşam sürecinin dışında ortaya çıkan bir nedenle (kaza, cinayet, intihar) ölümü “doğal olmayan ölüm” olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri