Prof. Dr. Nurettin Lüleci: Hekim olmayan insanların hacamat uygulaması fevkalade sakıncalıdır ve yasalarımıza göre de suçtur.
İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi Başkanı Av. Ümit Erdem, söz konusu kanuna göre diploma olmadan bu şekilde hasta tedavi etmenin suç olduğunu belirterek “2014 tarihli Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği'nde; kupanın (hacamat) da dahil olduğu 15 uygulama tanımlanmıştır.
Hacamat gerçekten de zararsız mı? Her ne kadar zararsız olarak tarif edilse de hacamat, tamamen zararsız değildir. Her şeyin başında işlem sırasında vücuttan gereksiz yere kan uzaklaştırılmaktadır. Bu durum sık hacamat yaptıran kişilerde demir eksikliğine ve kansızlığa neden olabilir.
Hacamat tedavisi önce cinsel ilişkiden kaçınılması gerekir çünkü cinsel ilişki sonrasında kan akışı yavaşlar. Hacamat uygulaması öncesi bir günlüğüne cinsel ilişkiye ara vererek uygulamanın etkiliğini artırabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Tavsiye niteliğinde yapılması gereken hususlar ;
Hacamat tedavisinden bir gün önce ve sonra hayvansal gıdaların alınmaması Cimadan (Cinsel ilişki) bir gün önce ve sonra uzak durmak.
Cinsel sorunlara bağlı kişiler hacamat yaptırmak istediklerinde genellikle kupa tedavisi kuyruk sokumu bölgesi üzerinde uygulanmaktadır.
Kan tutan kişilere, kalp pili takılı hastalara, panik atak geçirenlere, düşük tansiyon hastalarına, kemoterapi görenlere, hamilelere, organ nakli olanlara, 12 aydan küçüklere, kanın pıhtılaşma zamanı düşük olan kişilere, bazı durumlar hariç 60 yaş üzerinde olan kişilere hacamat tedavisinin uygulanması önerilmemektedir.
Hacamat kimlere yapılmaz? İşlem genellikle 70 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan, kanda pıhtılaşma problemi olan, kalp pili bulunan, regl döneminde olan kişilere uygulanmaz. Bunlar dışında varisli bölgeye, fıtık bölgesine ve cilt rahatsızlığı olan bölgelere de işlem yapılamaz.
"Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Şifa üç şeydedir: Bal şerbeti, kan aldırma (hacamat), ateşle dağlama. Ancak ümmetimi dağlamaktan menediyorum."
Organ nakli geçirenlere, diyaliz ve hemofili hastalarına hacamat yapılmaz, Hacamat, yanık, egzama, varis yarası ve diğer yaraların, benlerin, vitiligonun üzerine yapılmaz, Dinç ve kuvvetli olanlar hariç olmak üzere, 60 yaşın üzerinde olup da hayatında hiç hacamat yaptırmamış olanlara hacamat yapılmaması daha uygundur.
Hacamat uygulaması temel olarak kan ve cilt problemleri olmayan kişilerde uygulanabilmektedir diyebiliriz. Bu bakımdan, sedef hastalığı, egzama problemi ya da hacamat uygulanacak cilt bölgesinde yarası olan kişilere, bu işlemler gerçekleştirilememektedir.
Hacamat tedavisi bir nevi cerrahi müdahaledir. Kime ve nasıl yapılacağı tüm tedavi metodlarında olduğu gibi doktor tarafından belirlenmelidir. Uygulamayı, doktorun yada doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir.
Hacamat sistemli olarak ilk kez Eski Mısır'da kullanılmıştır. M.Ö. 2000 yıllarından kalan belgelerden hacamatın o tarihlerde Mısır'da yaygın bir tedavi usulü olduğu anlaşılmaktadır. Yabancı maddeyi vücuttan uzaklaştırmak için hacamat yoluyla kan alma tasvirlerine ait belgeler bulunmaktadır.
Kan dolaşımını iyileştirme, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, stresin azaltılması ve hormon dengesini sağlama gibi birçok farklı türden faydası olan hacamat uygulaması oldukça iyi bir alternatif tıp tedavisidir.
Usulüne uygun yapılırsa hacamatın hiçbir yan etkisi yoktur. Hacamattan sonra kupanın vakumlandığı yerde kişinin cilt yapısına göre birkaç gün süren hafif morluk ve şişlik olabilir.Bunlar geçici etkilerdir.
Ayrıca, kesikler üzerinde oluşan kabuklar silinmez ve enfeksiyona yol açmamak için hacamattan sonraki 24 saat içinde banyo yapılmaz. Hacamattan sonra 1 - 2 saat yemek yenilmez ve uyulmaz.
Hacamatla alınan kan; pıhtılaşmış jöle kıvamında, özelliğini tamamen yitirmiş, toksik maddeler içeren ve damarda dolaşmayan, tıkanıklık ve en fazla zararlı maddenin toplandığı belli bölgelerdeki vücudun artık kullanmadığı kandır.
Özellikle sırttan uygun noktalardan yapılan hacamat karaciğer temizliğinde çok büyük katkı sağlar. Düzenli hacamat yaptıran kişilerde damarlarda plaklar oluşmaz ve tıkanıklık olmaz. Damar tıkanıklığı şikayeti olan bir kişi 1 seansta 40 yıllık toksinlerden kurtulmayı beklememelidir.
Hijyen koşullarına dikkat edilmesi yeterlidir. Hacamattan sonraki 2 – 3 gün, proteinden ve yağdan zengin gıdalar (et, süt, süt ürünleri vb) tüketilmemelidir. Hacamattan sonra sirkeli su veya bal şerbeti içmek çok faydalıdır, her iki gıdanın ortak özelliği damar açıcı olmasıdır.
Akciğer, safra, tansiyon, bağışıklık sistemi, panik atak, evham, vesvese gibi rahatsızlıklar için kalbin arka bölgesine hacamat yapılır.
Hacamat yaptırma öncesi ve sonrasında hayvansal gıda, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi tavsiye edilmez. Nedeni vücutta proteinin sindirilme aşamalarının uzun olması ve vücudun enerjisini azaltmasıdır. Ayrıca proteinler kan dolaşım hızını yavaşlatır.
Kuyruk sokumu bölgesine yapılan hacamat prostat, basur, adet düzensizliği sorunlarına iyi gelir.
Bu bilgilerden hareketle hacamat takvimi şu şekilde belirlenebilir: Hicri ayın ilk 5 ve son 5 günü yapılmaz; 5. ve 25. günleri arasında yapılır. Haftanın pazar, pazartesi, salı ve perşembe günleri yapılır; çarşamba ve cumartesi yapılmaz.
Hacamat tedavisi, vücuttaki kirli kanın ve toksinlerin atılmasını sağlarken, sülükler de salgıları ve sağladıkları yararlı maddeler ile yumurta ve sperm hücrelerinin kalitesini yükselten bir etki sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri