Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine göre son bir yılda partikül madde açısından sadece Rize kentinde sınır aşılmamış. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, 2017 Hava Kirliliği Raporu'na göre ise Türkiye'nin temiz havalı şehirleri; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale olarak belirlendi.
Rapora göre Türkiye'nin birçok ili hava temizliği konusunda sınıfta kaldı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu'nun açıklamasına göre Türkiye'de 81 ilden sadece 6'sının havası temiz. Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale.
Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
Dr. Arzu Yorgancıoğlu, şu anda Türkiye'de sadece 2 şehrin ve 2 ilçenin havasının temiz kabul edilebilir sınırlarda olduğunu söyledi. Yorgancıoğlu "Çanakkale'nin Biga ilçesi, Adana'nın Doğankent ilçesi, Tunceli ve Artvin illerimizde hava kirliliği sınır değerlerinin altında olarak seyretmekte.
Zürih, İsviçre
Dünyanın en temiz havaya sahip şehri Zürih'tir. Kirlilik durumu, 12 aylık bir süre boyunca ölçülen ortalama PM2.5 seviyeleri temelinde belirlenir. Ve bu İsviçre şehri yıllık 0,51 µg/m3 değer elde etti ki bu da onu dünyadaki en düşük değer yapıyor.
İlgili 15 soru bulundu
2021 Dünya Hava Kirliliği raporuna göre, Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke. Avrupa'nın en kirli havasına sahip beş şehrinden ikisi Iğdır ve Düzce oldu. Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli rapora göre Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu.
İsviçre merkezli hava kalitesi takip şirketi IQAir, konuyla ilgili bir rapor yayınladı. 131 ülke ve bölgenin ortalama hava kalitesi analiz edildi. Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında.
Dünyanın havası en kirli ülkeleri arasında ilk beşi Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş oluşturdu. Havası en temiz ülkeler ise Guam, Fransız Polinezyası ve Bermudalar oldu.
Dünya çapında 117 ülke ve 6 bin 475 kentin hava kalitesinin ölçüldüğü 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye 46'ıncı sıradaki yerini korurken, Avrupa bölgesinin havası en kirli kenti Iğdır oldu, Düzce beşinci sırada yer aldı. Türkiye'nin ayrıca Avrupa'da havası en kirli 7'inci ülke olduğu belirlendi.
Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından hazırlanan rapora göre, ülkenin havası en temiz olan şehirleri Rize,Artvin ve Tunceli oldu. Havası en kirli Iğdır, Bursa, Düzce, Afyon, Kahramanmaraş ve Manisa gibi iller oldu.
Türkiye'nin en çok çevre kirliliği yaşanan ilçelerinden Aliağa'da 5 yıldır beklenen hava ölçümü verileri sonunda paylaşıldı. Verilerde bölgenin hava kalitesinin 'iyi' olması dikkat çekti.
Eskişehir, Rize, Giresun, Çanakkale ve Adana (Çatalan) geçen yıl Türkiye'nin partikül madde parametreleri açısından havası en temiz illeri olarak belirlendi.
Iğdır'ın etrafını saran dağların hava sirkülasyonunu yavaşlatması havasının kirli olmasının en başat nedeni olarak işaret edilirken, kalitesiz kömürlerin tüketimi ve aşırı betonlaşma da sıralanan başka nedenler. Kentte hava kirliliğinin yanı sıra bir başka tehlike ise radyasyon.
Hava kalitesi genel olarak birçok insan için kabul edilebilir düzeyde. Ancak uzun süreli maruz kalma durumunda hassas gruplarda küçük-orta düzeyde belirtiler görülebilir. Hava yüksek bir kirlilik düzeyine ulaştı.
Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre 2018'de Türkiye'deki 81 ilin 56'sı uluslararası standartlar açısından kirli hava soludu. Hava kalitesi en kötü şehirler Kahramanmaraş, Iğdır ve Mersin olurken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre tek temiz havalı il ise Ardahan.
Dünyanın en kirli ülkeleri arasında 1. sırada Moğolistan yer aldı. Son sırada yani en temiz ülke olarak da Finlandiya yerini aldı. Tabii ki bu karşılaştırmaları yaparken ülkelerin nüfus oranlarını da göz önünde bulundurmak lazım. Ancak sonuç olarak araştırmanın ölçeği nüfusla bir karşılaştırma yapmıyor.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden IQ Air Kuruluşu'nun verilerine göre Nepal'in başkenti Katmandu, dünyanın en kirli havasına sahip şehri oldu.
2022 Dünya Hava Kirliliği Raporu'na göre, dünyada havası en kirli ülkelerin başında Çad, Irak, Pakistan, Bahreyn ve Bangladeş geldi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
World of Statistics'in yayınladığı bilgilere göre dünyanın en kirli ülkeleri arasında Türkiye, 20. sırada yer almaktadır. Moğolistan en kirli ülke olarak sıralamada birinci sırada yer alırken, Finlandiya ise en temiz ülke olarak son sırada yer almaktadır.
Kentte, sanayi kuruluşlarının ısınmak için yaktığı kömür, trafik ve sanayi sitelerindeki atölyelerde yakılan motor yağı lastikleri kirliliğe neden oluyor. Düzce'de geçen günlerde yapılan hava kalitesi izleme sonuçlarına göre hava kalitesi en kötü seviyeye ulaştı.
'HAVASI EN KİRLİ 3. KENT ADANA'
Adana, Türkiye genelinde havası en kirli 3. kent olmuştur. Üzülerek belirtmek istiyorum ki kentimiz, gürültü kirliliğinde ise birinci sırada yer almaktadır. Araştırmalar 81 ilden sadece 6'sının havasının temiz olduğunu göstermiştir” diye konuştu.
Türkiye'nin en ucuz şehirleri: Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan
Araştırmaya göre Türkiye'deki en ucuz şehirler Doğu Anadolu'da. Listenin en sonunda yer alan Ağrı , Kars, Iğdır ve Ardahan şehirleri, Türkiye ortalamasına göre % - 6,51 oranında daha uygun fiyatlı. En ucuz 2. bölge ise Güneydoğu Anadolu.
Listenin zirvesinde, Birleşik Arab Emirlikleri'nin (BAE) başkenti Abu Dabi yer alırken Eskişehir onuncu oldu. Şehirlerle ilgili yaptığı araştırmalarla tanınan Numbeo şirketi, 2022 yılında dünyanın en güvenli şehirlerini açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri