TBMM' nin ilk mutasarrıflık yaptığı ilçe olarak tarihdeki yerini alacaktır. Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
1999'da 81 il oldu
1923'ten 1957'ye kadar Türkiye'de il sayısı defalarca değişti. 1957'de ise 67 il olarak sabitlendi.
Bu yıldan sonra otuz iki yıl boyunca il sayısında herhangi bir değişiklik olmadı. 1989'da Aksaray, Bayburt, Karaman ve Kırıkkale; 1990'da Batman ve Şırnak; 1991'de Bartın; 1992'de Ardahan ve Iğdır; 1995'te Yalova, Karabük ve Kilis; 1996'da Osmaniye, ve 1999'da Düzce il oldu.
İl olmak için ilçe nüfusunun en az 100 bin ve il merkezine de en az 30 kilometre uzaklıkta olması gerekiyor. Nüfus, mevcut şehirleşme ve ulaşım durumu, hinterlandı, ekonomik çeşitliliği ve eğitim durumu gibi birçok göstergesinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bunun gibi 8 başlıktaki kriterlere uyan yerler il olacak.
O yıllardaki Türkiye'deki vilayetlerin sayısı 63 idi. (1927) Eski sancaklardan vilayet haline getirilenden bazıları sonradan lağvedildi. Lağvedilen vilayetler şunlardı: (Aksaray, Silifke, Şebinkarahisar, Beyazit, Rize, Hakkari ve Cebelibereket). Böylece 1935 sayımında illerimizin sayısı 57'ye düştü.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyetinin İlk İli Zonguldak; 1 Nisan 1924 tarih ve 491 sayılı Teşkilat- ı Esasiye Kanunu' nun 60. maddesine göre sancaklar kaldırılınca, Zonguldak bağımsız mutasarrıflığı, Vilayet yapılmıştır.
Dünya'nın en eski üç kenti Şam, Eriha ve Biblos'tur. Türkiye'nin hâlâ yaşanılan en eski kentleri ise sırasıyla Mardin, Nusaybin, Dülük, Harran ve Van'dır.
Van haricinde kelime içinde 'v' harfi barındıran diğer şehirler ise şöyle; Sivas, Nevşehir, Artvin, Yalova.
Kaçak ve çarpık yapılaşmanın sembolü olan Sisdağı Yaylası, Türkiye'nin 82. ili olarak anılmaya başladı. Trabzon ve Giresun'un ortak kullandığı yüzlerce yayla evinin bulunduğu Sisdağı Yaylası, kaçak ve çirkin yapılaşmanın en kötü örneğini gözler önüne seriyor.
G harfinden 6 tane ilimizin adında bulunuyor.
Şehir ile kent aynı anlamdadır, il veya vilayet ise şehir veya kentin yanı sıra belirli bir alandaki orman, otlak, dağ, köy, bataklık, göl gibi bütün coğrafi unsurları içermektedir.
Şu ana kadar adı geçen bir ilçe olmasa da kriterleri karşılayabilecek; İnegöl, Alanya, Polatlı,Çorlu, Siverek, Nazilli, Cizre, Manavgat, Ünye, Edremit, Fethiye, Midyat, Yüksekova ve Erciş'in aralarında olduğu 24-25 ilçenin olduğu belirtiliyor.
Bartın Bartın, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Batı Karadeniz Bölümünde küçük bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye'nin 74. ili olmuştur. Bartın'ın nüfusu yaklaşık 200 bindir.
Konya'nın Yalıhüyük ilçesi, 1532 kişiyle Türkiye'nin en küçük ilçesi oldu.
İllerin başında valiler, ilçelerin başında kaymakamlar yönetici olarak görevlidir. Vali ve kaymakamın yanı sıra, merkezî yönetim ve belediye başkanları tarafından atanan diğer üst düzey yetkililer de vardır. Türkiye'nin başkenti Ankara'dır. Ülkenin en büyük idari birimleri illerdir ve 81 il vardır.
Toplam 81 ili olan Türkiye'nin kaç ilçesi vardır? Türkiye'de her bir şehrin oldukça fazla sayıda ilçesi bulunmaktadır. Özellikle İstanbul diğer şekillere göre daha fazla ilçeye sahiptir.
İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu. 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremin merkez üssü olan Düzce, Bolu'nun uzak ilçesiydi. 7.2'lik bir deprem ile sarsılan ilçe, büyük bir yıkım yaşadı ve daha hızlı toparlanması için de il statüsüne kavuşturuldu.
Toplam ilçe sayısı en fazla olan il İstanbul'un toplamda 38 ilçesi bulunuyor. İkinci sırada ise 31 ilçeye sahip Konya, 30 ilçe ile İzmir, 25 ilçe ile Ankara, 20'şer ilçe ile Kastamonu, Erzurum ve Balıkesir takip ediyor. AYDIN'IN KAÇ İLÇESİ VAR? Aydın, Türkiye ilçe sıralamasında on dördüncü sırada yer alıyor.
Dünya haritasında H harfi ile başlayan birçok önemli ülke ve şehir bulunmaktadır. Türkiye'de ise baş harfi H olan 2 şehir bulunuyor.
Eskişehir, Kırşehir, Nevşehir gibi içinde şehir kelimesinin yer aldığı illerde de 'ş' harfi bulunuyor. Bunun yanında Gümüşhane, Muş ve Kahramanmaraş illerinin içinde de 'ş' harfi yer alıyor.
Ülkemizde yer alan 81 ilden hiçbirinin baş harfi F değildir. Bununla birlikte dünya üzerinde F ile başlayan 10 ülke bulunmaktadır. Türkiye'de F ile başlayan hiçbir şehir bulunmamaktadır.
VI. Binyılın ortalarında Ubeyd Dönemi'yle birlikte başlayan Güney Mezopotamya'daki yerleşik hayat süreci, M.Ö. IV. binyılda Uruk yerleşiminde şehirli bir dünyanın ve dolayısıyla ilk şehir devletinin doğuşu şeklinde meyvelerini vermiş, M.Ö.
Şurada Paylaş! İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yeri, Konya yakınlarındaki Çatalhöyük, Neolitik dönemden kalma bir “proto-şehir”. Avcı toplayıcılıktan ve göçebelikten yerleşik düzene ve şehirleşmeye geçişin ilk örneği olan Çatalhöyük'te yaklaşık 8000 kişi yaşıyordu.
16. yüzyılda sanayileşme ile büyüyen kentlerin demokratik ve toplumsal hareketliliğin odağı olmaya başlaması, bu kentlerde hızlı nüfus artışı ve çağdaş anlamda kentleşmenin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri