Anayasaya göre kimler oy kullanabilir? Sorusunun cevabı en yalın hali ile 18 yaşını doldurmuş olan her Türk vatandaşı oy kullanabilir şeklindedir.
Kimler Oy Kullanamaz
Kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler, Taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler.
Türkiye'de seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip. Seçimlere katılabilmenin ilk kuralı ise Türk vatandaşı olmak. Kanuna göre Türk vatandaşı olmayanlar seçimlerde veya halk oylamalarında oy kullanamıyor.
Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimlerinde vatandaşlar, aynı sandıklarda oy kullanabilecek. Şurada Paylaş! 28 MAYIS SEÇİMİN 2. TURUNDA KİMLER OY KULLANAMAZ? 18 yaşını doldurmuş her Türk genci oy kullanma hakkına sahip.
YSK, web sitesinde seçim sürecine dair merak edilen soruları yanıtladı. Bunlardan biri de askerlerin oy kullanıp kullanamayacağı sorusuydu. YSK açıklamasına göre: Silahaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları, izinli bulunsalar dahi her ne sebeple olursa olsun oy kullanamaz.
İlgili 30 soru bulundu
Polisler Oy Kullanabiliyor mu? Polisler güvenlik güçleri kategorisinde ele alınmalarından ötürü oy kullanabilir.
Anayasa'nın 67. maddesinin beşinci fıkrasında; “Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Türkiye'de seçme yaşı
1982 Anayasası ise 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. 1987 yılında seçme yaşı 20'ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de seçme yaşı 18'e indirildi.
Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi
Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimi yurt içinde 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak. oy kullanabilecek.
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma hakkına sahiptir. Yani 2005 doğumlular bu seçimde ilk kez oy kullanmış olacak.
Evet, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı her seçmen, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halkoylamasında, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kurulacak sandıklarda oy verme hakkına sahiptir.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), dünkü toplantılarında aldığı kararlar, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde yurt içinde toplam 190 bin 736 sandıkta, 60 milyon 904 bin 499 kişi oy kullanabilecek.
93. maddesinin ikinci fıkrasında; “Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler.
Askerlerin oy kullanma hakkının sınırlı veya yasak olduğu ülkeler farklılık gösterebilir. İşte bazı örnekler: Türkiye: Türkiye'de askerler, askeri görevlerini yerine getirirken siyasi tarafsızlıklarını korumak amacıyla seçimlerde oy kullanamazlar.
Cumhurbaşkanı ikinci tur seçimlerinde vatandaşlar, aynı sandıklarda oy kullanabilecek. Şurada Paylaş! 28 MAYIS SEÇİMİN 2. TURUNDA KİMLER OY KULLANAMAZ? 18 yaşını doldurmuş her Türk genci oy kullanma hakkına sahip.
İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.
Bunlar Suriye, Afganistan, İran, Irak ve Libya. Buna göre Suriye, Afganistan, Libya, Irak ve İran doğumlu olan 240 bin civarı seçmen var. Bunların 167 bini Suriye, 23 bini Afganistan, 21 bini İran, 16 bini Irak, 6 bini ise Libya doğumlu” dedi.
Oy pusulalarında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında, pusulanın herhangi bir yerine imza atılması veya işaret konulması halinde oy geçersiz sayılacak. Oy pusulalarından başka, zarfa hiçbir şey konulmayacak, aksi halde kullanılan oy geçersiz olacak.
18 Yaşını Dolduranlar, Kimsenin İznine İhtiyaç Duymaksızın, Kendi İradeleri ile Evlenebilirler: TMK madde 11, 18 yaşın doldurulması ile erginliğin başlayacağını, madde 10 ise ayırt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan her ergin kişinin fiil ehliyetinin bulunduğunu belirtmektedirler.
Bir kişinin hangi yaşta ergin olacağını tesbit etmenin en kolay yolu, doğum tarihine 18 yıl ilave etmektir. Örneğin 5.Nisan.1989'te doğan bir kişi, 5.Nisan.1989+18= 5.Nisan.2007 tarihinde ergin olmuştur.
Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır. Kişinin doldurduğu yaşın hesabı için, bugünün tarihinden, kişinin doğum tarihi çıkartılır. Ortaya çıkan yıl, kişinin doldurduğu yaşı belirtir. Basit hesapla, doğum gününüzde yaşınızı doldurmuş olursunuz.
Yurttaşın oy kullanmama durumunda YSK idari para cezası uygular. YSK tarafından 2023 oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuna dair henüz net bir açıklama gelmese de 2017 yılındaki seçimde oy kullanmama cezası 22 lira olarak belirlenmişti.
Mükerrer kelimesi sözlükte tekrarlanmış, yinelenmiş anlamlarına geliyor. Mükerrer oy ise bir seçmenin seçimde birden fazla kere oy kullanması anlamına geliyor.
Madde 7 – Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar: 1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), 2.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri