Türkiye'deki Arnavutlar, (Arnavutça: Shqiptarët në Turqi) Türkiye'de ikamet eden etnik Arnavut vatandaşlarıdır; genelde Balkan Savaşları'nın başlamasından sonra, Karadağ ve Arnavutluk'tan gelen Arnavutlarla birlikte Sırp ve Yunan zulmünden kaçan Kosovalı / Makedon ve Tosk Çam Arnavutlardan oluşmaktadır.
Arnavutların çeşitli tarihlerde Türkiye'ye büyük göçleri olmuştur. Bunlar ilk olarak Fatih Sultan Mehmet döneminde Müslümanlığı kabul edenlerin özellikle de başkent İstanbul'a gelerek gerek askeri gerekse ticari sebeplerden dolayıdır. Akabinde diğer büyük göç dalgası Balkanlar'daki karışıklıklar zamanında olmuştur.
Osmanlı dönemi
Osmanlı Türkleri 14. yüzyıldan itibaren Anadolu ve Balkan Yarımadası'na akınlar yapmaya başladılar. 15. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu Balkan Yarımadası'nın büyük bölümü ile birlikte bugünkü Arnavutluk topraklarını da ele geçirdi.
Arnavut göçmenleri güçlü aile bağlarıyla öne çıkar, birbirlerine karşı saygılı ve sevgilidirler. Küçük sofralarda; çok çeşitle, çok lezzetli sohbetler ederler. Hatta o kadar güzel yemek yaparlar ki herkesin kolay kolay yapamayacağı tarifleri bile hemen yapıverirler.
Balkanlar'da yaşayan yaklaşık 6 milyon Arnavut'un da 3 milyonu Arnavutluk'ta, geriye kalanı başta Kosova, Sırbistan, Makedonya, Karadağ ve Yunanistan gibi komşu ülkelerde yaşıyor. Kosova'nın etnik kökeni de Arnavut.
İlgili 17 soru bulundu
Türkiye'deki Arnavutlar, (Arnavutça: Shqiptarët në Turqi) Türkiye'de ikamet eden etnik Arnavut vatandaşlarıdır; genelde Balkan Savaşları'nın başlamasından sonra, Karadağ ve Arnavutluk'tan gelen Arnavutlarla birlikte Sırp ve Yunan zulmünden kaçan Kosovalı / Makedon ve Tosk Çam Arnavutlardan oluşmaktadır.
2011 Nüfus sayımında Arnavut vatandaşlarının dine ilişkin beyanları şu şekildedir; % 56.7 İslam, % 10.03 Roma Katoliği, % 6.75 Arnavut Ortodoks, % 5.49 belli bir dine bağlı değil, % 2.5 Ateist, % 2.09 Bektaşi, % 0.14 Protestan/Evanjelikal.
Yunanistan nüfus sayımlarında etnik köken kaydetmezken, Arnavutlar ülkedeki en büyük etnik azınlığı ve en yüksek göçmen nüfusunu oluşturuyor.
Türkiye'deki Arnavutlar büyük ölçüde İstanbul'da yoğunlaşmış durumda ve az sayıda Arnavut da Ankara, İzmir, Bursa ve Adana gibi diğer büyük şehirlerde yaşıyor. Türkiye'deki Arnavutların yarısından fazlası 30 yaşın altındadır.
Arnavutça'nın, Toska lehçesi ülkenin güney kesiminde, Gega lehçesi ise ülkenin kuzey kesiminde konuşulmaktadır. Tip olarak da bu iki lehçeyi konuşan insanlar farklılık gösterir. Gegalar ince uzun, Toskalar ise kısaca boylu ve daha tıknazdır.
Bugün Arnavut halkı tarafından sıkça tüketilen ve yapılan baklava, aşure, kadayıf gibi tatlılar; dolma, yaprak sarma, tarator gibi aperitifler ve ayran, siyah çay, Türk kahvesi gibi içecekler Osmanlı zamanından başlayarak Türk mutfağından Arnavut kültürüne geçen yiyecek ve içeceklerden bazılarıdır.
Arnavut ve Boşnak Bektaşîleri, Türkmen kökenli olmadıklarından Alevî-Bektâşî değil yalnızca Bektâşîdir. Yani Beloğlu diye tarif edilmezler, Bektâşîliğin Dedebabacı (Babagan) kolunu sürdürürler. Bosna-Hersek, Balagay Şehrinde Buna Irmağı'nın Gözesinde Bulunan Sarı Saltuk dergahı halen ziyaret ve ibadete açıktır.
1912 Arnavutluk İsyanı, Ocak-Ağustos 1912 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğu'nda Arnavutlar tarafından gerçekleştirilen bir isyandır.
Arnavutça, Hint-Avrupa dil ailesinin dillerinden birisi olup, bu ailede Yunanca gibi diller tek başına; Latin, Germen ve Slav dilleri ile hiçbir bağlantısı olmayan bir dildir.
Kosova Türkleri, asli olarak Kosova muhitinde, tarihî devirden çağdaş devre kadar yaşayan, bugünse Türkiye'de de büyük bir nüfus oranıyla yaşayan Müslüman Türk grubudur.
Arnavutluk Bağımsızlık Bildirgesi (Arnavutça: Shpallja e Pavarësisë), 28 Kasım 1912 tarihinde Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesidir. Kasım 1912 tarihinde Avlonya'da 83 delegenin katıldığı mecliste Arnavutluk'un bağımsızlığını ilan ettiğini ve geçici bir hükûmet kurulduğu bildirildi.
Haritada İstanbul'da 3 milyon, Bursa'da 1 milyon, Ankara'da 890 bin, İzmir'de 600 bin, Konya'da yaklaşık 250 bin Arnavut'un yaşadığı yazılmış.
Arnavutluk ve Kosova'nın birleşmesi, Arnavutluk ile Kosova'nın, 2008 Kosova bildirgesinin ilanının ardından ortaya çıkan politik görüştür. Bu fikir irredantist Büyük Arnavutluk kavramıyla ilişkilidir. Kosovalıların %93'ü etnik olarak Arnavuttur.
Arnavutluk, nüfusun büyük çoğunluğunun aynı zamanda ülkenin resmi dili olan Arnavutça ile konuştuğu etnik olarak homojen bir ülkedir. İki ayrı lehçesi vardır: güneyde konuşulan Tosk ve kuzeyde konuşulan Geg.
Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.
Yunanistan'dan göçenler genellikle Girit, Midilli ve Selânik civarından göç etmişlerdir. Girit ve diğer Ege Adaları'ndan göçenler kendilerini Muhacir olarak değil, Adalı olarak tanımlarlar.
Bu toplumun 19. yüzyıl sonlarında başlayan ve Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi ile tamamlanan Anadolu'ya (veya komşu coğrafyalara) göç hareketinin günümüze uzanan bireyleri Girit Türkleridir.
Bugün Türkiye ve Balkan Türkleri, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya Müslümanları genel olarak Hanefîdirler. Hicaz, Suriye Yemen'in, Aden bölgesindeki Müslümanların bir kısmı da Hanefidir (Ebû Zehra, Ebû Hanife, terc.
Artık geleneksel hale getirdiğimiz sünnet organizasyonlarımızın ilkini Arnavutluk'ta yapıyoruz. Sünnet, bizim en önemli geleneklerimizden biridir. Bu gelenekler sayesinde bir araya geliyoruz, birliğimize, dirliğimize, sahip çıkıyoruz. Bugün burada, 75 çocuğumuz erkekliğe ilk adımını atmış oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri