Türkiye'ye seyahat edecek kişilerin birçok noktada sınır kontrolü olduğunu dikkate alarak 10.000 avro ve üzeri nakit paranın bildirimi kuralına mutlaka uymaları gerekmektedir.
Soru: Yolcu beraberinde Türk Parası veya döviz getirilmesi/götürülmesi mümkün müdür? Cevap: Yolcular, herhangi bir miktar sınırlaması olmadan Türk Parasını ve dövizi üzerlerinde, bagajlarında veya taşıtlarında Türkiye'ye getirebilirler.
10.000 avro ve üzeri nakit parayı yanında taşıyan kişilerin, sınırından geçtikleri ülkenin gümrük kapılarında yazılı olarak beyanda bulunmak için gümrük memurlarından 'nakit para beyan formu' talep ederek bu formu doğru şekilde doldurmaları gerekmektedir.
Hava ve deniz yoluyla Almanya'ya seyahat edecek yolcuların beraberinde getirecekleri eşyaların toplam değeri 430 euro kadar olmalıdır. Fazlasına KDV + gümrük vergisi eklemesi yapılmaktadır. Kara yolu ile Almanya'ya seyahat edecek yolcuların beraberin getirecekleri eşyaların toplam değeri 300 euro kadar olmalıdır.
Yüklü miktarda nakit para taşınmasının sadece ülkeler arası geçiş noktalarında ibraz edilmesi yönünde yasal prosedür içerdiğini kaydeden Hukukçu Hakkı Önen, ülke sınırları içerisinde para taşımayla ilgili bir sınır bulunmadığını belirtti. Önen, “Riski kendine ait olmak üzere istediği kadar para taşıyabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Yolcu beraberinde yurt dışına çıkışı yasak olan nakit para ve ziynet eşyası nelerdir? Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur. Bu miktarlar altındaki nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir.
Ancak Metin, "Sivil bir vatandaşın üzerinde 8 bin TL'den daha fazla para çıkarsa bunun cezai olarak bir yaptırımı yok. İstediği kadar para taşıyabilir. Devletin 8 bin TL sınırını koymasının nedeni ise vergi gelirlerini garanti altına almak.
Bu nedenle yurtdışından gelen paranın vergisi yoktur.
Sözcü Ahland, Türkiye gibi Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelen yolcuların beraberlerinde en fazla 430 euro değerinde altın takı bulundurabileceklerini belirterek, bu miktarın üzerindeki takıların gümrüğe tabi olduğunu ve mutlaka önceden resmi makamlara bildirilmesi gerektiğini vurguladı.
Genel olarak bankalar transfer süreçlerini 1 ila 5 gün arasında değişeceğini belirtir. Ancak bazı faktörler bu süreyi etkileyebilir.
Yurt Dışına Para Transfer Limiti 2022
Ancak Türkiye'den yurt dışına para gönderme limiti 7.500 USD'dir ve bu tutarın Euro ve TL karşılığı kadar gönderim yapılabilir.
En fazla 5 kilogram ağırlığında standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirilmesi, Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek esaslar dahilinde mümkün olacak.
Yukarıda detaylı olarak açıklandığı üzere, ülkemizden yurt dışına Türk parası ve döviz transferleri genel anlamda kısıtlamaya tabi olmaksızın serbest bırakılmıştır.
Eğer bir ülkenin ithalatını yapacak kadar döviz geliri yoksa o zaman o ülkede faizler yükselecek, artan faizden yararlanmak için döviz girişi olacak demektir. Döviz girişi arttıkça TL değerlenir ve bu kez ithalat (TL cinsinden) ucuzlayacağı için ithalat artar.
Düzenlemeden yararlanmak için son gün 31 Mart 2023 olarak belirlendi. Yurt dışında sahip olunan para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetler banka ve aracı kurumlara bildirilerek 3 ay içinde Türkiye'ye getirilecek.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yapılan düzenlemeye göre en fazla beş kilogram ağırlığında standart işlenmemiş altının yolcu beraberinde yurda getirilmesi bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde mümkün kılındı.
Para ve mücevherler
Nakit para, altın, gümüş gibi değerli takılarınız ve gözlük, saat gibi önemli aksesuarlarınız her an elinizin altında, el bagajınızda olsun.
Türkiye'den altın, mücevher veya benzeri değerli takılarda 1200 euro'luk başka bir sınır var. 1200 euro'nun altında olanlar için fatura ya da kuyumcu belgesi yeterli. Ancak getirilen takı 1200 euro'yu aşıyorsa, Türk gümrüğünden bununla ilgili bir yazı gerekiyor.
Halen yürürlükte bulunan vergi kanunları çerçevesinde böyle bir sorgulama yapılamaz. Maliye şirketlerin para hareketlerini takip edebilir, bu paraların hangi ticari faaliyetten elde edildiğini sorgulayabilir ancak sadece mal varlığı arttı veya harcamaları yüksek diye hiçbir kimseye ek bir vergi çıkarılamaz.
Düzenlemeyle, posta ve kargo ile gerçek kişilere gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 1500 Euro'yu geçmeyen kişisel kullanıma ait kitap veya benzeri basılı yayınlar için uygulanmakta olan sıfır gümrük vergisi devam edecek.
Her bir sevkiyat için kıymeti 150 Avro'yu aşmayan eşyaya, geldiği ülkeye göre tek ve maktu gümrük vergisi uygulanmaktadır.
Yurtdışına Para Çıkarma Limiti
Limit, yurt dışına fiziksel olarak 25.000 Türk lirası ya da 10.000 euro para ve eşiti dövizi çıkarmaya olanak tanır. Bu limit, 18 yaş ve üstü olan kişiler için geçerlidir. Limit ve alakalı kurallar T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından ayarlanır ve denetlenir.
Nakdin kaynağının, yurt dışından alınan bir kredi veya kişisel sermaye hareketi olduğunun beyan edilmesi halinde, bu durum Nakit Beyan Formu ile kayıt altına alınıyor ancak paranın yurda girişine izin verilmiyor. Yani kanunlara göre kredi ve kişisel sermayenin bankacılık sistemi üzerinden yurda aktarılması gerekiyor.
Yerde bulduğunuz parayı kendi paranız gibi harcamak şikayet olması durumunda kanunlarımıza göre suçtur. Bir çoğunuz yerde bulduğunuz parayı kullanıp kullanmadığınızı kim nasıl bilecekte bizden şikayetçi olacak sorusunu sorduğunuzu düşünmekteyim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri