En büyük tarım alanına sahip kent Konya "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip. Bu alanın geçen yıl 13 milyon 957 bin 372 dekarına tahıl ekildi, 4 milyon 980 bin 662 dekar alan nadasa bırakıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Şanlıurfa'da yer alan ve Türkiye'nin en büyük tarım arazisi niteliğindeki Ceylanpınar Tarım İşletmesini ziyaret etti.
TÜİK verilerine göre, Konya 1 milyon 863 bin 264 hektar toplam işlenen tarım alanıyla ilk sırada yer alırken, Konya'yı 1 milyon 171 bin 486 hektar ile Ankara, 1 milyon 105 bin 111 hektar ile Şanlıurfa izledi.
Söz konusu rakamlara il bazında bakıldığında en çok çiftçi 127 bin 380 ile Ordu'da bulunuyor. Ordu'yu 88 bin 612 çiftçiyle Konya, 78 bin 797 ile Giresun takip ediyor. Manisa'da 76 bin 511, Samsun'da 68 bin 904 kayıtlı çiftçi bulunuyor. En az kayıtlı üretici sayısının ise 1664 ile Yalova'da olduğu görüldü.
Türkiye'nin karasal büyüklüğünün yaklaşık yüzde 31,1'ini tarım alanları oluşturuyor. 81 il içinde en büyük tarım alanına sahip kent yaklaşık 19,1 milyon dekarla Konya olurken, en küçük tarım alanına sahip il ise 132,6 bin dekarla Yalova.
İlgili 27 soru bulundu
İşletme Şanlıurfa ili Ceylanpınar ilçesinde yer almakta ve Suriye Devletine 64 km sınırı bulunmaktadır. Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde damızlık üstün vasıflı hayvan yetiştiriciliği, sertifikalı tohumluk yem ve hububat yetiştiriciliği, yapılmaktadır. İşletme 1.633.244, dekar üzerine kurulmuştur.
En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir. Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir.
Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır.
Türkiye'de tarım üretiminin ve tarımsal hasılanın son dönemdeki gelişimini gözler önüne seren en güncel verilere SABAH ulaştı. Tarım sektörüne yapılan yatırımlarla birlikte, Türkiye; tarımsal hasılada dünyada 10'uncu sırada, yer alırken Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldi.
Ülkemiz tarımında en büyük öneme sahip bölgelerimizden Ege ve Akdeniz bölgelerinin toplam tarım alanı, İç Anadolu Bölgemizin tarım alanlarının ancak yüzde 68,9'una ulaşabiliyor. Marmara Bölgesi 21,3, Ege Bölgesi 19,6, Akdeniz Bölgesi ise 16,5 milyon dekar tarım alanıyla bölge sıralamasında son 3'ü paylaşıyorlar."
Kent nüfusunun tamamına yakını tarım ve ormancılıkla uğraşır. Türkiye'de en çok üzüm, pamuk, tütün ve zeytin yetiştiren il Manisa'dır. Tarım alanında zirvede bulunan Manisa'nın ayrıca Kehribar renkli çekirdeksiz üzümü dünyada meşhurdur. Manisa topraklarının % 91.7'si tarıma elverişlidir.
Şanlıurfa, Türkiye'deki tarım alanlarının % 4,9'unu oluşturmakta ve bu konumu ile Konya ve Ankara'dan sonra arazi dağılımı bakımından üçüncü sıraya yerleşmektedir. Bu büyük potansiyelinden dolayıdır ki Şanlıurfa ili, GAP içerisinde “tarım ve tarıma dayalı ihracat üssü” olarak değerlendirilmektedir.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Dünyanın en büyük yüz ölçümüne sahip olan ülke konumunda bulunan Rusya öyle büyük bir ülke ki dünyanın yaklaşık olarak sekizde birini kapladığı söylersek abartmış olmayız.
1- Çin: Çin'de 519 bin 148 hektar alanda tarım yapılıyor.
Türkiye'nin 78 milyon hektar olan yüzölçümünün yaklaşık olarak üçte birini teşkil eden 24 milyon hektaralan ekilebilir tarım arazisi olup, bunun da ekonomik olarak sulanabilir miktarı 8,5 milyon hektar olarak belirlenmiştir.
Çin, Amerika, Brezilya, Hindistan, Rusya, Fransa, Meksika, Japonya, Almanya ve Türkiye'nin yanı sıra, Hollanda, Ukrayna, Kanada, Avusturya ve Arjantin de tarımda başarılı ülkeler arasında sayılıyor.
Amerika Birleşik Devletleri
Çin genel olarak en büyük tarım üreticisi olmasına rağmen, en fazla ürünü Amerika ihraç ediyor.
Gelelim şu kendi kendine yeten 7 ülke konusuna. “Kişi başına düşen günlük kalori arzı” diye bir ilginç istatistik var ve ülkemiz gerçekten de ilk 7'de! (5. Sıradayız) Diğerlerini de sayayım: Avusturya, ABD, Belçika, Kuveyt, Yunanistan ve İrlanda.
Türkiye'nin en büyük tarım ve hayvancılık üretim merkezi olan Şanlıurfa Ceylanpınar'daki TİGEM çiftliği, ülkenin tohum üretim üssü olarak stratejik bir işlev görüyor. 1.6 milyon dönümlük alana sahip işletme, Türkiye'nin yıllık tohum üretiminin yüzde 20'sini tek başına karşılıyor. 966 bin dönümlük alanında bitkisel ...
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesindeki, Türkiye'nin en büyük tarım işletmesi olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü çiftliğinde beslenen 100 bin civarındaki küçük ve büyükbaş hayvandan günlük 80 ton süt elde ediliyor.
Bayraktar, Türkiye'de en fazla sığırın 646 bin 583 ile Konya'da bulunduğuna işaret ederek, Konya'yı 623 bin 869 ile Erzurum, 542 bin 922 ile Balıkesir ve 488 bin 233 ile Kars'ın izlediğini kaydetti.
Türkiye'nin en verimli tarım topraklarının bulunduğu Şanlıurfa'da, sanayi yeteri kadar gelişemedi. Şanlıurfa ekonomisinin yüzde 88'inin bitki üretimi ve yüzde 12'sinin hayvancılığa dayandığını belirten yetkililer, "Yağışı az ve sulama imkanı yüksek olan ilde verim yüksektir.
Türkiye'de organik tarım üretimi, 1980'li yıllarda geleneksel ürünlerin Avrupa organik pazarında talep edilmesi ve Avrupalı organik tarım şirketlerinin temsilcileri aracılığı ile başlatıldı. Organik üretim ilk olarak Ege Bölgesi'nde başladı, organik olarak yetiştirilen ilk ürünler ise kuru üzüm ve kuru incir oldu.
Örnek olarak; Karadeniz'de Giresun, Rize, Düzce, Bafra, Niksar, Erbaa, Marmara bölgesinde Kırklareli, İnegöl, Lüleburgaz, Ege'de alüvyal ovalarda kurulmuş bulunan Akhisar, Bergama, Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Ödemiş, Bayındır, Söke ve Tire, Akdeniz'de Kadirli, Ceyhan, Burdur ve Mut, İç Anadolu'da Karaman, Aksaray, ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri