Türk tarihindeki ilk kadın belediye başkanı unvanına sahip olan Sadiye Hanım, İstanbul doğumlu ve eğitim hayatına İstanbul'da başlamıştır. Babası, Çıldır'da kaymakamlık yapmış olan Arslan Bey'dir.
1950 yılında Mersin'de Belediye Başkanı seçilen ve kendisinden sıklıkla "Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı" olarak bahsedilen Müfide İlhan Türkiye'nin "ilk kadın il belediye başkanı"dır; ondan çok daha önce Kılıçkaya beldesinde belediye başkanlığı yapan Sadiye Hanım Türkiye'deki "ilk kadın belde belediye başkanı" ...
Müfide İlhan (19 Şubat 1911, İstanbul - 2 Şubat 1996, Bodrum), Türk öğretmen ve siyasetçidir. 1950 yılı yerel seçimlerinde Mersin Belediye Başkanı seçildi. Türkiye'de İl Belediye Başkanı olarak seçilmiş ilk kadındır.
İlk kurulan mahalli idare birimi de 1855 yılında Şehremâneti adıyla oluşturulan İstanbul belediyesidir. Osmanlı İmparatorluğu'nun 469 yıl başkentliğini yapmış olan İstanbul'un idaresi, şehrin özellikleri ve önemi nedeniyle daima diğer vilayetlerden farklı ve genel idari esasların dışında olmuştur.
1850 yılında Galata-Beyoğlu bölgesinde Altıncı Daire-i Belediye adı altında ba- tılı anlamda ilk belediye kurulmuş, İstanbul Şehremaneti koordinasyonu sağlama vazifesi yapmıştır. İlgili hukuki düzenlemeler de sonrasında hızla başlamıştır (Ortaylı, 1990: 63-66).
İlgili 38 soru bulundu
Leyla Atakan (22 Ağustos 1925, Maşukiye, Kartepe - 10 Şubat 1971), Türk siyasetçi. 1968 yılı yerel seçimlerinde Kocaeli Belediye başkanı seçilmiştir. Türkiye'de tek dereceli seçim sistemiyle seçilen ilk kadın belediye başkanıdır.
Sadiye Ardahan (Türkiye'nin ilk kadın belediye başkanı)
1930 yılında çıkarılan Belediye Yasası ile kadınların belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkını kazanması ile birlikte aynı yıl belediye seçimlerine aday oldu. Artvin'in Yusufeli ilçesi Kılıçkaya beldesinde belediye başkanı seçildi ve iki yıl görev yaptı.
BELEDİYE BAŞKANI VEYSİ ŞAHİN
1983 yılında iş hayatına başlayan Veysi Şahin, inşaat sektörönde çeşitli üst düzey görevlerde bulundu. 1999 yılında yapılan Milletvekeli genel seçimlerinde, 21.Dönem Mardin Milletvekili olarak Meclise girdi.
Günümüzde Estel kesiminde ağırlıklı olarak Araplar yaşarken Midyat kesimde ise Süryaniler ve Kürtler yaşamaktadırlar.
Yaşamı Kürt kökenli bir aileye doğan Midyat, 2 Aralık 1974'te Ankara'da doğdu.
Nüfus. Nüfusun büyük çoğunluğunu Kıpçak kökenli Ahıska Türkleri oluşturur. Geriye kalan kısım ise Kürtler, Terekemeler ve Alevi-Türkmenler'den oluşur. Aynı zamanda çoğunluğu göç etmiş olsa da Gürcü, Çerkez, Tat, Lezgi ve Poşalar da Ardahan'da yaşamaktadır.
Etimoloji. Artani veya Artaani'den değişime uğramış olan Ardahan, Ahameniş döneminde, Gürcistan'da da yayılmış bir din olan Zerdüştiliğe bağlı olarak ortaya çıkmış bir yer adı olarak kabul edilir. Bu yer adının kökü olan Arta, eski Farsça'dan gelir ve Zerdüştilikte "Aša" olarak da bilinen tanrının adıdır.
23 Şubat 1921'de düşman işgalinden kurtarılmıştır. 7 Temmuz 1921 tarihinde mutasarrıflık yapılan Ardahan, 1926 yılında ilçe yapılarak Kars iline bağlanmış, 27.05.1992 tarihinde ise il olmuştur.
Ardahan ili, 27 Mayıs 1992'de çıkarılan yasayla, Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. ili olarak kurulmuştur. Ardahan Kalesi'nde yapılan araştırmalar, yörede Eski Tunç Çağı'na ait kalıntıları ortaya koymaktadır. Eski adı Artan'dır.
Gürcistan'daki Kürtler'in büyük bir bölümü I. Dünya Savaşı esnasında Kars ve Ardahan'dan bu ülkeye göç eden Yezidilerden oluşur. Diğer kısmı ise daha önce 18. yüzyılda Gürcistan'a yerleşmiş Yezîdîlerdir.
İşgal altındaki Ardahan'ın kaderi, bir yıl suma Paris Antlaşmasıyla belirlendi. İngiltere'nin zorlamasıyla Rusya, Kars ve öteki Osmanlı arazisini boşaltacaktı. 30 Mart 1856'da yürürlüğe giren antlaşmayla Ruslar, Kars ve Ardahan'ı boşalttılar.
2023 yılı nüfus sayımına göre, Türkiye'de en çok Kürt nüfusuna sahip il Diyarbakır'dır. Diyarbakır'ın toplam nüfusu 1.2 milyondur ve bu nüfusun %85'i Kürttür. Bu oran, Türkiye'nin herhangi bir şehrinde görülen en yüksek Kürt nüfus oranıdır.
Göle, nüfus ve yüzölçümü bakımından Ardahan'ın en büyük ve en önemli ilçesidir.
Artvin Okrugu'nun nüfusu 52.434 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun % 34,5 (17.814 kişi) Gürcü, % 50,3'ü (26.395 kişi) Türk, %14,8'i (7.775 kişi) Ermeni, %0,3 (154 kişi) Kürt, % 0,6'sı (296 kişi) Çingene olarak kaydedilmişti.
Midyat köylerinin ekserisi Harun El Reşit döneminde kurulmuştur. Harun El Reşit'in oğlu Memun'un Türk-Arap karışımı olarak kurduğu büyük bir ordu Cizre-Mardin eski patika yolu boyunca yüz karakola yerleştirilmiştir. Mahalmiler olarak adlandırılan topluluk böyle doğmuştur.
İslam, Hristiyanlık, Musevilik Mardin'de bir arada, yan yanadır; yine bu dinlerin de kendi içinde çeşitli mezhepleri vardır: Sünnilik, Alevilik, Ortodoksluk, Katoliklik, Nusayrilik, Ezidilik, Süryanilik, …
Bu mahalle Midyat'a bağlıdır. Burada yaklaşık 200 kadar Süryani yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri