Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) Nisan 2019'da yaptığı açıklamaya göre EPDK'nın elektrik dağıtım şirketlerine uyguladığı teşvik sistemi ile elektrikte kayıp-kaçak oranı yüzde 11,8 oldu. Yani dağıtılan her 100 birim elektriğin 12 birimi kayıp ve kaçak.
Kaçak elektrik kullanımı cezası ne kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır.
Hakkâri İlimiz Türkiye geneli kaçak elektriğin en çok kullanıldığı ilk 5 il arasındadır. Ancak son 5 yıl göz önünde bulundurulduğunda kaçak elektrik kullanımının önlenmesi konusunda yapılan çalışmaların meyve verdiği görülmektedir.
Elektrik dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanmasıyla 2014'te 651 bin kişinin kaçak elektrik kullandığının belirlendiğini, 2015 yılında ise 550 bin kişinin kaçak kullanımdan mahkemeye verildiğini aktaran Yüksel şunları kaydetti: "Bu yılın ilk 5 ayında yaklaşık 250 bin kişi yakalandı.
Ancak Türkiye genelindeki elektrik kayıp-kaçağının yüzde 11.2'si Mardin'de ortaya çıkıyor. Güneydoğu'daki bazı illerde belirlenen kayıp-kaçak düzeyi, dudak uçuklatacak düzeyde. 81 il arasında en fazla kayıp-kaçak, 3 bin 975 MWh ile Şanlıurfa'da. İstanbul, Ankara ve İzmir'deki toplam kaçak ise 4 bin 329 MWh düzeyinde.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'nin yılın ilk 2 ayında İran, Bulgaristan ve Yunanistan'dan aldığı elektrik miktarı, yaklaşık yüzde 63 artarak 1 milyar 398 milyon 571 bin kilovatsaate ulaştı. İthalattaki artışa paralel olarak komşu ülkelere yapılan ödeme aynı dönemde yüzde 62 artarak 110 milyon 498 bin 767 dolara çıktı.
4. Kaçak elektrik kullanımı ile ilgili olarak ihbarda bulunmak için ne yapmalıyım? Bedas.com.tr'de bulunan Kaçak İhbar Formu'nu doldurarak, ALO 186 BEDAŞ Çağrı Merkezi'mizi arayarak, Twitter BEDAŞ Destek hesabı ve BEDAŞ 186 mobil uygulamasından kaçak elektrik kullanımı ile ilgili ihbarda bulunabilirsiniz.
Söz konusu kaçak elektrik kullanımı kiracının kendi adına kayıtlı olan bir aboneliğe aitse bu durumda ev sahibinin hiçbir yasal yükümlülüğü yoktur ve kiracı uygulanan cezayı kendisi ödemek zorundadır. Çünkü hem taşınmazın kullanım hakkı hem de taşınmaza ait olan abonelik kiracının sorumluluğu altındadır.
Abonelik esasına göre yararlanılabilen elektrik enerjisinin, suyun veya doğal gazın sahibinin rızası olmaksızın ve tüketim miktarının belirlenmesini engelleyecek şekilde tüketilmesi halinde kişi hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (TCK m.163/3).
Yine başkasının telefonu veya kamu telefonunun şebekesinden bedeli ödenmeksizin yasa dışı şekilde karşılıksız faydalanan kimsenin bu davranışı hırsızlık değil karşılıksız yararlanma suçunu oluşturur. Kaçak elektrik, su, doğal gaz kullanımı da aynı şekilde bu suçun kapsamına girmektedir.
Türkiye 3 ülkeye elektrik ihraç ediyor
Öte yandan, Türkiye halihazırda Gürcistan, Yunanistan ve Bulgaristan'a elektrik ihracatı gerçekleştiriyor. Energo-Pro Güney Elektrik Toptan Satı İthalat İhracat ve Ticaret AŞ, Gürcistan'a Borçka- Akhaltsıkhe enerji iletim hattı üzerinden elektrik ihraç ediyor.
Bu yıl ocak-eylül döneminde en fazla elektrik ithalatı mayıs ayında yapıldı. Mayısta Yunanistan, Bulgaristan, Çekya ve Gürcistan'dan 232 milyon 660 bin kilovatsaatlik elektrik ithal edildi. Bu miktar için 9 milyon 341 bin dolar ödendi.
- Herkes ödüyor: Kayıp kaçak bedelini ulusal tarife içerisinde bütün yurttaşlar ödüyor. Kayıp kaçak oranı yüksek olduğu zaman bu tarifeye yansıyor, ödenecek bedel de yüksek çıkıyor. Bir kentteki kayıp kaçağı başka bir kentteki yurttaş da ödüyor.
Bazı teşhis aletleriyle akü sızıntısı tespit edilebilir ve bazı araçlarla basit bir şekilde sorun çözümlenebilir. Amatör bir şekilde elektrik kaçağı tespit edebilmek için aracın eksi kutbunu sökerek akünün eksi kutbuna yaklaştırdığınızda, elektrik çekiyorsa kaçak bulunmaktadır.
Yeni bir binaya taşınanlar zaman zaman beklemedikleri bir sürprizle karşılaşabilir. Bina inşaat halindeyken bağlanan şantiye elektriği sonradan apartmanda oturan komşular arasında paylaştırılıyor. Bu uygulamaya gidenlere kaçak cezası kesiliyor!
Kanuna göre, kaçak elektrik kullanma suçunun karşılıksız yararlanma suçu kapsamına girebilmesi için, kullanılan elektriğin sayaçtan geçemeden tüketilmiş olması gerekmektedir.
İlgili mevzuat gereği ihbar eden kişinin kimliği gizli tutulmaktadır.
Elektrik dağıtım şirketleri tarafından kişilerin kaçak elektrik tükettiğinin tespiti halinde kaçak elektrik tespit tutanağı düzenlenmektedir.
Yukarıda açıklanan hukuki olgular karşısında davacı hakkında verilen beraat hükmünün, görülmekte olan davada mahkemeyi bağlamadığı kuşkusuzdur. Diğer taraftan, kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur. Ceza kanunumuzun 123. Maddesi ''kişilerin huzur ve sükûnunu bozma'' suçunu tanımlar.
Elektrik kullanımı, abonelik esası ile yapılan bir işlemdir. Kanun karşılıksız yararlanma kapsamına giren kaçak elektrik kullanımı için bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası belirlemiştir.
Kullanıcı Online İşlemlerde bulunan “Tazminat Sorgulama” ekranı üzerinden, WhatsApp kurumsal hattımızdan ya da 186 Çağrı Merkezimizi arayarak muhatap ve IBAN bilgileriyle ödeme işlemlerini başlatabilmektedir.
Aboneliği üzerinize almadan elektrik tüketiyor olmanız, 'Usulsüz Kullanım' olarak nitelendirilir. Bu sebeple kullanıcının en yakın hizmet noktalarımıza giderek taşınma ile ilgili işlemleri yaptırması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri