XI. yüzyıldan itibaren Oğuzlar'a verilen ad. Türkiye, Azerbaycan, İran, Irak ve Türkmenistan Türkleri'nin ataları olan Türk kavmi. Oğuz destanına göre Oğuz boylarından on ikisinin bağlı olduğu ana grubun adı.
Türkmen aşiret lideri Haydar Ali Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Telafer'deki, "Ali Beşşar Halay Bek el-Abbasiyin" isimli en büyük Sünni Türkmen aşiretinin önde gelenlerinin IŞİD'e biat etmeyi reddetmesi üzerine iki taraf arasında kanlı çatışmalar yaşandığını ve iki taraftan da ölü ve yaralılar olduğunu ...
Öz. Karacadağ Türkmen Aşireti, bir Türk aşireti olup Şanlıurfa'nın Siverek İlçesine bağlı Karacadağ bölgesine yayılmış 58 köyden oluşmaktadır. Gerek tarihsel geçmişiyle gerekse sosyo-kültürel yapısıyla bölgede tanınan önemli aşiretlerdendir.
Konar-göçer hayat tarzına sahip olan Türkmenlerin kökeni Oğuz Türklerinin atası olduğu kabul edilen efsanevi Oğuz Han'a dayanmaktadır. “Diğer bazı Türk grupları gibi uzun yıllar göçebe bir hayat süren Türkmenler, Oğuz grubuna mensup Türk boylarındandır” (Kara, 2002, s. 235).
Bugün bu sorun, Irak Türkmenlerinin siyasi birliği, dirliği ve bütünlüğüne yönelik bir tehdit içerse de bu aşılamaz değildir.Irak Türkmenlerinin yarıya yakını Şiî/Caferi mezhebine mensuptur.
İlgili 31 soru bulundu
Türkmenistan'da, diğer Orta Asya devletlerinde ve Sibirya topraklarında yaşamış olan kavimlerde hakim olan ilk dini inanış Şamanizm'dir. Orta Asya ve Sibirya kavimlerinin dini inanışlarına Şamanizm adı verilmektedir. Birçok Türkmen boylarında da İslamiyetten önce bu dinin hakim olduğu bilinmektedir.
Türkmen Adı Nereden Gelmektedir? Doğu ve Güneydoğu Anadolu´nun en kalabalık konar-göçer topluluğu olan Türkmenler, Diyarbakır-Erzurum hattında yaylak-kışlak hayatı sürdürürlerdi. Onlar XVI. yüzyılın sonlarından itibaren Anadolu´ya dağıldılar.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de hâlen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur.
Diyarbakır ve çevresindeki Türkmenler, Erzurum, Şanlıurfa, Gaziantep, Musul ve Halep Türkmen hattıyla doğrudan irtibatlıdır. Adı geçen bölgelerde yaşayan Türkmenlerin büyük çoğunluğu Alevidir ve yine bu toplulukların büyük bir kısmı Hacı Bektaş'ı kendilerine büyük pir olarak kabul etmektedirler.
10. yüzyılın sonlarında Selçukluların atası Selçuk'un, Müslüman dünyanın ucundaki Cend'in sahrasına göç etmesiyle başlayan Selçukluların ve onlara katılan Oğuzların (Türkmenlerin) göçü önce Maveraünnehir'e sonrasında İran'a oradan da Azerbaycan, Irak, Suriye ve Anadolu'ya yapılmıştır.
Yüzyıldan önce konar - göçerlik edenlere ve bunların kurdukları köylere "Yörük" veya "Yörük - köyü", bahsedilen yüzyıldan sonra buralara gelen konar - göçerlere de "Türkmen" denilmiştir (Gündüz 1997 : 38).
Günümüzde Edremit ve çevresindeki Tahtacılara, Yörükler tarafından Türkmen denilmektedir. Bu yörede Türkmenlikten kasıt Alevilik veya Kızılbaşlıktır. Kısacası Balıkesir Edremit'te Türkmenlik, Tahtacılık ve Alevilik/Kızılbaşlık bir şekilde eklemlenmiştir denilebilir.
Yani Celaliler veya Celikanlı ve. Atmalı/Kolıkan Aşireti dolaylı olarak Beydili/Badıllı Türkmen Boyu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Üç milyona aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük aşireti olan İzol aşiretinin yaklaşık 300 temsilcisi, dün Gaziantep'te bir araya geldi.
Doğu ve Güneydoğunun en büyük aşireti olan İzol. Aşireti: Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Mardin, Malatya, Tunceli ve Elazığ İllerinde yoğun olarak.
1930'larda Erzincan valisi olan Ali Kemali'ye göre; Hazollu, Hizollu diye bilinen İzol aşireti Kürt kökenlidir.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Özellikle Viranşehir ilçesinde Milli Aşireti ruhu etkisini kaybetmemiştir. Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir.
Dolayısıyla buradaki Ekrâd tabiri yine göçebe ya da dağlı anlamlarında kullanılmış olsa gerektir. Öyle ki Çukurova'da Karaisalu'da bulunan Bektaşlu cemaati için 'Türkmen ekrâdı' tabiri kullanılmıştır. Buradaki Ekrâd kelimesi de dağlı veya yörük gibi bir anlam taşımaktadır.
Tatarların soyu hakkındaki araştırmalar bitmemekle beraber, Tatarlar Türklerin Kıpçak boyundan gelmektedirler.
Osmanlı Devleti'ni kuran Osman Gazi ise tam boyu tartışmalı olsa da Oğuzların Bozok kolundan Kayı boyuna mensuptur. Böylelikle de Osmanlılar daha ilk baştan kurucu unsur olarak Türk etnisitesindendir. Bugünkü Türkiye Türklerinin atalarıdırlar.
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır. Bunların içinde Türkmen Alevîliği'ni en orijinal haliyle yaşayan Sıraçlar'dır.
Türkmenler kendine “aydın sınıfı” denilebilecek bir eğitimli sınıf çıkaramamıştır. Dini yapıya bakıldığında Suriye Türkmenlerinin büyük çoğunluğu Sünni Hanefi mezhebine mensuptur. Çok az sayıda Alevi Türkmen bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri