Türksat 5A'nın hizmete açılmasıyla aktif uydu sayısı 7'ye yükselmiş oldu. Bu sayede 35 yılı aşkın bir süre televizyon yayıncılığı ve haberleşme alanlarında hizmet sağlanabilecek.
Uydu; Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 MHz kapasiteyle TV yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak. Uydu adına ayrıca çocuklar için dijital resim sergisi planlanmaktadır.
Uydu, 8 Ocak 2021'de Falcon 9 roketiyle başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Yörüngesine yerleşen ve testleri başarıyla tamamlanan Türksat 5A Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle 28 Haziran 2021'de hizmet vermeye başladı.
Türksat 5B, 14 Haziran 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı. Türksat 5B Uydu Projesi'nde yerli uydu endüstrisinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla Yerli Endüstri Katkı Programı hayata geçirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın üretiminin gerçekleştiği Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi'ni ziyaret etti.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5B, Spacex'in Falcon 9 roketi ile Türkiye saati ile 06:58'de ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Fırlatma Kompleksi'nden başarıyla uzaya fırlatıldı.
Uydunun kontrolü Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredildi. Buradan gönderilen komutlarla uydu yaklaşık 1,5 ay boyunca performans testlerine tabi tutuldu. Testlerin başarıyla sonuçlanmasının ardından Türksat 5A bugün hizmete alındı.
Haberleşme uydularından Türksat 5A ve Türksat 5B'nin tasarım ve üretim faaliyetleri de Airbus D&S firmasının Fransa ve İngiltere'deki tesislerinde takvime uygun şekilde devam ediyor. Türksat 5A uydusunun 2020'de, Türksat 5B'nin ise 2021'de uzaya gönderilmesi hedefleniyor.
14 Haziran 2022 tarihinde hizmete alınmıştır.
TÜRKSAT 5A FREKANSLARI DEĞİŞECEK Mİ? Şuanda TV kanalları Türksat 4A frekanslarını kullanıyor. Eğer televizyon kanalları Türksat 5A'ya geçiş yaparsa o zaman frekans bilgilerini izleyicilerle paylaşabilir. Şuanda kullanıcılar bir değişiklik yapmadığı sürece TV kanallarını aynı frekans üzerinden izleyebilecekler.
Türksat 4A haberleşme uydusu, 42° Doğu yörüngesinde (Türksat 2A ve Türksat 3A uyduları ile birlikte) hizmet vereceğinden, uydu üzerindeki yayınları izlemek için ek bir antene ihtiyaç olmadığı gibi mevcut anten ayarlarında da herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek bulunmamaktadır.
31.0° Doğu yörüngesinde faaliyet göstermesi planlan Türksat 5A uydusu ise artık günümüzde çok tanınan bir özel uzay ajansı olan Space X firmasının Falcon 9 isimli roketiyle, 8 Ocak 2021 Cuma günü Türkiye saatiyle saat 04.26'da uzaya gönderilmesi planlanıyor.
Türksat 6A ile birlikte coğrafya ve nüfus anlamında kapsama alanı genişleyecek. 2 milyarlık nüfusu kapsayacak. Alan noktasında Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak; daha önceki uydularımız bu alanları kapsamıyordu. Burada iletişim artacak.
Türksat 5B, 14 Haziran 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete alındı.
Tasarım ömrü 3 yıl olmasına rağmen yörüngesinde 11 yıl boyunca görev alarak, Türk mühendis ve teknisyenlerinin uzay alanındaki başarısının en büyük göstergelerinden olan RASAT Uydumuza, yapılan tüm denemelerde hiçbir sağlık verisi alınamaması ve operasyonlarına devam edememesi sebebiyle artık veda ediyoruz.
Daha önce uzaya yollanan 3 haberleşme uydusu Türksat 1B, Türksat 1C, Türksat 2A ile BİLSAT isimli bir gözlem uydusu ise ömrünü tamamladı.
LG TV Türksat 42e uydu ayarları (2023) 🔽
Kumandadan menü tuşuna basın ve Ayarlar'a girin. Kanallar altında Kanal Tarama ve Ayarlar'a gelin. Uydu ayarları kısmında Türksat 42.0E'yi seçin. LNB frekansı 9750/10600 olacak şekilde ayarlayın.
Ocak ayında uzaya fırlatılan Türksat 5A haberleşme uydusu TÜRKSAT'ın Ankara Gölbaşı'ndaki yerleşkesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapılan törende hizmete alındı.
Türksat 5A, 8 Ocak'ta uzaya başarılı şekilde fırlatıldı. Türksat 5B uydusu da 19 Aralık 2021'de SpaceX firmasının ABD-Florida'da bulunan Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden uzaya yollandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen Global Satellite & Space Show etkinliğinin ikinci gününde “Türksat 5A ve Fırsatları” başlığıyla yapılan webinar programında Türksat 5A haberleşme uydusu ilk kez canlı yayında izleyicilere gösterildi.
Türkiye'nin aktif uydu sayısı, Türksat 5A'nın 4 ay sonra yörüngesine oturtulmasıyla 7'ye yükselecek. Türkiye'nin, 3'ü (Türksat 3A, Türksat 4A, Türksat 4B) haberleşme, 3'ü (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve RASAT) gözlem olmak üzere aktif 6 uydusu bulunuyor.
Türksat 6A haberleşme uydusu uzaya gönderildiğinde, Türkiye'nin haberleşme uydusunu üretebilen 10 ülke arasına gireceğini vurgulayan Prof. Dr. Ensar Gül, sadece uydu yapmanın değil, fırlatmanın da önemine dikkat çekti.
Türkiye, uydu faaliyetlerine ilk olarak haberleşme uyduları ile adım atmıştır. 1994 yılında TÜRKSAT 1B uydusunun fırlatılmasının ardından, sırasıyla 1996 yılında TÜRKSAT 1C, 2001 yılında TÜRKSAT 2A, 2008 yılında TÜRKSAT 3A uyduları fırlatılmıştır. TÜRKSAT 3A, 4A, 4B ve 5A uyduları halen aktiftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri