Tutanakların vuku bulan olay ile aynı gün içerisinde tutulması gerekmektedir. Eğer işe devamsızlık nedeninden tutulan bir tutanak ise devamsızlık yapan personel şahitler huzurunda ev ve cep telefonundan aranarak işe neden gelmediğinin sorulması gerekmektedir.
Cevap: Geçmişe yönelik tutanak
Geçmişe dönük olarak evrak kayıttan geçiremezler. bu durum sizin haklılığınızı ispatlar. ha bu arada evrak kayıtta eğer tahribat varsa oda suç teşkil eder. günümüz teknolojisinde böyle durumların ispatı zor değidir.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
Tutanak, herhangi bir cezai işlem ya da yaptırım uygulanacağı durumlarda, yaşanan olayın yasalar önünde de tanınabilmesini sağlamak için, gerekli bilgiler kullanılarak düzenlenir. Tutanak düzenlediğinizde, bildirmek istediğiniz olayı kanıtlar nitelikte bir belge elde etmiş olursunuz.
Eğer bir işçi ya da işveren sözleşmeye aykırı bir harekette bulunursa veya iş yerinin kural ve düzenine aykırı bir hareket ve ihlalde bulunursa bu hareketin veya ihlalin yazılı kayıt altına alınması yani iş tutanağı adı verilen yazılı bir beyan ile tutulması gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
Konusu hem kamu hem özel sektör açısından ele alındığında tutulan tutanağın sicile işlemesi gibi bir şeyin söz konusu olmayacağını belirtmek gerekir. Burada söz konusu şey yasal olarak herhangi bir yaptırımı olan sicil söz konusu olamaz.
Tutanaklar en az iki kişi ile imza altına alınır. Tutanakta, meydana gelen olayın gerçekleştiği tarih ve olay yeri, bilinmesi halinde olayın taraflarının kimlik bilgileri ile adres ve telefon numaraları açıkça yazılmalı ve tutanak gerçeği yansıtmalıdır.
Çünkü işçinin tutanağı imzalamaması, tutanağı geçersiz kılmayacaktır. Şahitlerin imzası olduğu sürece tutanak geçerli olacaktır. Yani işçinin imzası, tutanakta bulunması zorunlu unsur değildir.
Herhangi bir Tutanak gelen evrak kayda girmez.
Olay yerinde mutlaka kazanın hasarının gösterildiği farklı açılardan fotoğraflar çekilmeli ve bunlar da tutanak ile birlikte teslim edilmelidir. Kaza tespit tutanağı süresi 5 iş günüdür. Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde gerekli belgeler sigorta şirketlerine iletilmelidir.
Trafik Kazası Şikayet Süresi
Trafik kazasında şikayet süreci, suça sebep olan failin öğrenilmesinin ardından 6 ay içerisindedir.
Sürücüler için, seyir halindeyken dikkatli olmak hem kendi can güvenlikleri hem de başka insanların can güvenliği açısından son derece önemlidir. Büyüklüğü ve sonuçları fark etmeksizin, yaşanan her kazada kaza sonrası tutanak tutulması gerekir. Bu tutanaklara kaza tespit tutanağı adı verilir.
Herhangi bir olay durumunda ya da bir gelişme yaşandı zaman bunun kayıt altına alınması tutanak olarak öne çıkar. Örneğin herhangi bir yerde yaşanan kavga ya da bir takım olaylar, kazalar ve bunun gibi değişik durumlar karşısında mutlaka tutanak tutulur.
Habersiz tutanak tutulur mu? Tutanak tutulduğunda bundan çalışanın haberdar olması beklenir. Bu hem mantıken hem de çalışanın savunmasını yapabilmesi için gereklidir. Ancak işçinin o anda ve o yerde olmaması durumunda ve tutanağın düzenlenmesi de gerekiyorsa, işçinin haberi olmadan da tutanak tutulması mümkündür.
Tutanaklar, tarih ve saatle başlar, yine tarih ve saatle biter. Tutanaklar kağıdı temiz olmalı, yazılarda silinti veya kazıntı olmamalıdır. Tutanaklarda kağıdın sadece bir yüzüne yazı yazılır.
Tutanakların vuku bulan olay ile aynı gün içerisinde tutulması gerekmektedir. Eğer işe devamsızlık nedeninden tutulan bir tutanak ise devamsızlık yapan personel şahitler huzurunda ev ve cep telefonundan aranarak işe neden gelmediğinin sorulması gerekmektedir.
(1) Tutanak, hâkim ve zabıt kâtibi tarafından derhâl imzalanır. (2) Tutanağa imza atamayacak durumda olan kimsenin parmak izi alınır, bunun hangi parmağa ait olduğu belirtilir. Ancak elinde parmak bulunmayanlar, imza yerine mühür veya özel işaret kullanabilirler.
Savunma yazmazsanız suçlamayı kabul etmiş olursunuz. Elbette savunma yazmanız gerekir. İşten çıkartılırsanız ve konu mahkemeye giderse, savunmanız olması (haklı gerekçeler ise) sizin yararınıza olur.
Soruşturma aşaması, çok sayıda işlem ve belgeden oluşan bir süreci ifade etmektedir. Bu aşamada düzenlenen tutanaklar önemli bir delil grubunu oluşturmaktadır.
Tutanak yetkili en az iki görevli tarafından imzalanır. Tutanakların iptali gerektiğinde iptal işlemi tutanağın üzeri çizilmek ve iptal şerhi konulmak suretiyle gerçekleştirilir. (2) Aynı kabahatin birden fazla işlenmesi halinde her bir kabahatle ilgili olarak ayrı idari yaptırım karar tutanağı düzenlenir.
(2) Fiziksel ortamda hazırlanan belgelerde tarih, sayı ile aynı satırda olmak üzere yazı alanının en sağında yer alır (Örnek 2). Tutanak, rapor, tebliğ-tebellüğ belgesi ve benzeri belgelerde ise tarih, metnin bitiminde yer alabilir.
Öğrenci kınama cezası ne zaman silinir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Öğretmenler kurulu kararına bağlı şekilde cezalar, öğrencinin mezun olacağı ders senesi sonunda öğrenci dosyasından silinmektedir ve sonuçlar da yazılı şekilde velilere bildirilmektedir.
İşçi ve işveren ilişkileri: İşyerlerinde tutanaklar, işçi ve işveren ilişkilerinin yönetimi için kullanılır. Örneğin, işyerinde yaşanan bir olayın ayrıntılarının kaydedildiği bir tutanak, işçinin veya işverenin haklarını korumak için kullanılabilir.
Bunun dışında SMS üzerinden de kaza tespit tutanağını sorgulamak mümkündür. Bunun için “KTT” yazıp boşluk bıraktıktan sonra araç plakanı da yazarak 5664'e göndermen yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri