Sınavın ilk basamağı olan bu teste tüm adaylar katılmak zorundadır. TYT ve YGS arasındaki temel fark ise; TYT 'nin özellikle Türkçe ve Matematik bölümlerinde adayın yeterliliğini ölçmek için bilgiyi değil yeterliliği temel almasıdır.
TYT, öğrencilerin Türkçe, Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri alanlarındaki genel yeteneklerini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. Bu sınav, üniversiteye yerleşmek isteyen öğrencilerin başvurdukları lisans programlarının büyük bir kısmında zorunlu olarak gereken bir sınavdır.
TYT'YE GİRMEDEN AYT'YE GİRİLEBİLİR Mİ? 3 oturumlu bir sınav olarak organize edilen YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Adaylar daha sonraki oturumlara isteğe bağlı şekilde katılım sağlayabilir.
TYT'ye giren her aday, Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) katılmış sayılır . Ancak TYT'den en az 150 puan alan adaylar, ikinci oturum olan AYT'ye girebilirler .
YKS'ye başvuran tüm adayların, Temel Yeterlilik Testine (TYT) katılmaları zorunludur. Şurada Paylaş! Diğer oturumlar (AYT ve YDT) ise isteğe bağlıdır. Ancak TYT sınavına girmeyen adaylar, diğer oturumlara katılsalar da puanları hesaplanmaz.
İlgili 26 soru bulundu
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
REKOR BAŞVURU, DÜŞÜK KATILIM
ÖSYM YKS istatistiklerini de açıkladı. İstatistiklere göre TYT'ye başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan 2 milyon 995 bin 638'i sınava katıldı. Başvuru yapan 531 bin 805 aday ise sınava girmedi.
TYT sınavı Temel Yeterlilik Testi olup, üniversiteye geçiş sisteminin 1. oturum sınavıdır. Bu sınavda sadece 40 Türkçe, 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimleri sorusu karşımıza çıkıyor. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. TYT için puan türü olayı yoktur.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
Sadece TYT puanı ile üniversitelerin 2 yıllık bölümlerine yerleşilebiliyor. Ön lisans bölümlerinin haricinde yetenek sınavı ile alan bölümler ve üniversiteler de tercih edilebilir.
Bu puan direkt olarak TYT – AYT – YKS puanlarınıza eklenir, kısacası büyük bir etkiye sahiptir. Ayrıca OBP dışında her öğrenciye sınav için 100 puan veriliyor.
TYT Nedir? ÖSYM tarafından hazırlanan Temel Yeterlilik Sınavı anlamına gelen bu sınavda daha çok okuduğunu anlama soruları bulunmaktadır. Bu sınava iki yıllık üniversite bölümlerini tercih etmek isteyenler girebilir.
Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
2022-YKS'den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.
Düzenleme, 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan çalışanları kapsıyor. Yasaya göre; 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olacak ancak emeklilik için gereken primde mevcut mevzuat dikkate alınacak.
TYT'ye Çalışılmaya Kaçıncı Sınıfta Başlanmalıdır? TYT'ye çalışmaya son sınıftan önce başlanmalıdır. TYT'de çalışılacak konuların çok olması ve öğrencilerin son senede hem okul dersleri hem de sınav konularına çalışması zor olduğu için 12. sınıftan önce TYT'ye çalışmaya başlamak yararlıdır.
TYT'nin katkısı % 40'dır.
TYT'den ise en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki Alan Yeterlilik testlerinden (AYT) alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekmektedir.
Polislik Meslek Yüksekokulu'na (PMYO) başvurabilmek için ham puanın 250 ve üzeri olması gerekmektedir. TYT sınavından 250 puan ve üzeri alan herkes PMYO'ya başvuru yapabilir. PMYO başvurusunun ardından adaylar sırasıyla ön sağlık, fiziksel yeterlilik sınavı ve sözlü mülakat sınavlarına alınır.
TYT'de 40 net 264,342 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT verilerine göre 40 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamalarında okul puanı yani OBP (ortaöğretim başarı puanı) 300, diploma notu ise 60 olarak kabul edilmiştir.
2023 YKS Konuları
TYT'de toplam soru sayısı 120 ve sınavın süresi 135 dakikadır. TYT konuları arasında matematik, Türkçe, biyoloji, fizik, coğrafya, kimya, tarih, din kültürü ve felsefe yer almaktadır. AYT sınavı ise öğrencilerin alan bilgisini ölçer.
ÖSYM, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) istatistik bilgilerini yayımladı. Buna göre 100 binin üzerinde aday yarım net bile çıkaramadıkları için puanları hesaplanmadı. Yani bu adaylar “sıfır” çekti. Geçen sene de bu sayı 96 bin 518 olmuştu.
2021 yılında boş kontenjanlar 169 bin iken, 2022 yılında 17 bin, 2023 yılında ise (8.828'i depremzede, 34 yaş üstü kadın ve şehit/gazi yakını için ayrılan kontenjanlar olmak üzere) toplam 25 bin olarak gerçekleşmiştir.
YKS'nin 1'inci oturumu olan Temel Yeterlilik Sınavı'na (TYT) girecek üniversite adayı sayısı 3 milyon 498 bin 18. 2'nci oturuma yani Alan Yeterlilik Sınavı'na başvuran aday sayısı 2 milyon 556 bin 350. Üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testi'ne 335 bin 786 aday başvuruda bulundu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri