Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır. Y-TYT Yerleştirme puanı, Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) için hesaplanan yerleştirme puanını ifade etmektedir.
Ham puan ise, "Üniversite sınavı da dahil olmak üzere adayın bir testte elde etmiş olduğu ve üzerine okul puanı ya da ek puanların henüz eklenmediği, sonucu kesin olmayan puan türüne ham puan denmektedir." anlamına geliyor. ÖSYM YKS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI 2023: TYT ve AYT için bekleyiş sona erdi!
YKS YERLEŞTİRME PUANI NEDİR? YKS yerleştirme puanı, ağırlıklı orta öğretim başarı puanının 0,15 katsayısı (meslek liseli öğrencilerin ek puanla yerleşebildikleri program için AOBP 0,21 katsayısı) ile çarpılarak, ham puana eklenmesiyle ortaya çıkan puan türüdür.
Y-TYT NE DEMEK? Y- Tyt puanı Yerleştirme Temel Yeterlilik Testi ( Tyt ) puanı anlamına gelmektedir. Y- Tyt puanının içerisinde okul puanı da yer almaktadır. Yani; üniversite adayları tercih yaparken eğer TYT puanı ile tercih yapacaklar ise,Y-TYT puanına bakmalılar.
Üniversite sınavına giren adaylar, YKS tercih sonuçları ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile erişim sağlayabilecekler.
İlgili 40 soru bulundu
YKS puanına bakmak için öncelikle sonuc.osym.gov.tr internet adresine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapın. Açılacak sayfada karşınıza aday bilgilerinin ve sınav sonuçlarının olduğu sayfa çıkacak.
Görseli incelediğimizde, en alt sol kısımda bulunan başarı sıralamaları ve puanlar aldığınız ham puandır. Tercih yapılırken, bu kısım göz önünde bulundurulmaz.
Üniversitelerin 2 yıllık önlisans bölümleri TYT puan türüne göre alımlar yapıyor. TYT puan türüne göre alım yapan bölümlerden bazıları şu şekilde Acil Durum ve Afet Yönetimi, Ağız Diş Sağlığı, Ambalaj Tasarımı, Ameliyathane Hizmetleri, Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi...
800 bin barajı, güzel sanatlar lisesi mezunu öğrencileri için ulaşılması zor bir baraj olduğu gibi bu liselerden mezun olmuş öğrencilerin üniversiteye giriş kapısını kapatmak demektir.
Y-TYT Puanı, Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) için hesaplanan yerleştirme puanını ifade etmektedir.
Bir üniversiteye girebilmek için sadece sınav puanınız etkili değildir. Sınav puanı ham haldedir. Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. Ve tercih yaparken yerleştirme puanınızı kullanarak tercih yaparsınız.
Yks'de tercihler yerleştirme puanlarına göre yapılmaktadır.
8. Kural: ÖSYM yerleştirme yaparken, öncelikle adayın Y-AYT veya Y-TYT bilgilerine bakar. O nedenle tercih listenizdeki sıralamanızın önemi kendi istediğiniz bölüme yerleşmenizle bağlantılıdır. Y-AYT veya Y-TYT verisi yüksek olan aday, bir bölümü son sırada da tercih etse de ilk sırada tercih eden adayın önüne geçer.
YKS PUANI NEREDE YAZIYOR? Adayların sınava girdikleri bölüm ve ilgili test alanları, YKS sonuç belgesinde yer alıyor.
Bu sütunların en sonunda da “2017-ÖSYS En Küçük Puan” başlığı altında programların puanlarını göreceksiniz. Bu puanların anlamı, “Bu program ilk merkezi yerleştirmede doldu, ama yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrenciler yüzünden bu bölüm boş kaldı” demek.
YKS'de ilk 10 bine girmek için TYT'de yaklaşık 90 net yapmak, AYT'de ise 70 net yapmak yeterlidir. Bu sonuçlar TYT için %75, AYT için %90 oranında bir doğru cevap gerektirir. Toplam öğrenci sayısına oranladığımızda ise ilk 10 bin yaklaşık binde 4'e tekabül etmektedir.
TYT'de 35 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 35 net 250,137 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT sonuçlarına göre elde edilen verilere göre 35 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamalarında diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilmiştir.
BARAJ PUANI DEĞİŞTİ Mİ? Sınavda başarılı olmak için geçen yıllarda olduğu gibi 150 ve 180 barajı devam edecek. 150 puanın altında kalanlar başarısız sayılacak. Birinci oturum TYT'den 150-180 puan alanlar, sadece 2 yıllık ön lisans programına başvurabilecek; 180 ve üzeri alanların lisans tercihi yapma hakkı olacak.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
TYT sınavı Temel Yeterlilik Testi olup, üniversiteye geçiş sisteminin 1. oturum sınavıdır. Bu sınavda sadece 40 Türkçe, 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimleri sorusu karşımıza çıkıyor. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. TYT için puan türü olayı yoktur.
Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Bu derece, lise diploması ile lisans derecesi arasında yer alır. Üniversiteler tarafından verilen bir akademik unvan olan ön lisans derecesi, lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programlarının devamı olarak da kabul edilir.
YKS yerleştirmelerinde puanını kullanılarak tercih yapılır. Üniversite tercihleri yapılırken "Yerleştirme Puanları" esas alınacak olup "Sınav puanları" kısmında bulunan rakamlar, alınan ham puanı göstermektedir.
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir.
TYT'den ise en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki Alan Yeterlilik testlerinden (AYT) alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri