Bilindiği üzere uçaklarda ana maddesinin kerosen olduğu bir yakıt türü (JET-A1) kullanılmaktadır. Bu yakıt, petrol temelli bir yakıt türü olmakla beraber diğer toplu taşıma araçlarından farklılık göstermektedir.
Uçaklar, Jet A-1 olarak adlandırılan ve ana maddesi özel bir petrol türevi olan “kerosen” ile çalışıyor. Parafin yağı olarak da bilinen, yanıcı özellikte bir hidrokarbon sıvısı olan kerosen, eskiden evlerde aydınlatma amaçlı kullanılan gaz lambalarında kullanılan gaz yağı olarak da biliniyor.
Hava taşıtlarını çalıştırmak için kullanılmakta olan petrol temelli bir yakıt olma özelliğine sahiptir. Uçak motorlarında sıvılık özelliğini kaybettikleri için dizel yakıt kullanılamaz.
Uçağın ful depoyla menzilini tamamladığını varsayarsak km başına yaklaşık 9,02 litre yakıt tüketir. Güncel Jet yakıtının litresinin 0,67 dolar (12,9TL) olduğunu da hesaba katarsak uçağımız km'de 6,04 dolar (116,5 TL) harcar ve deposu da 84.669 dolar (1.633.265 TL) maliyetle tam kapasite dolar.
İlgili 30 soru bulundu
Günümüzde kullanılan yolcu uçakları yolcu başına 100 kilometrede yaklaşık 4 litre yakıt tüketiyor.
Conversation. Jet yakıtı fiyatları 17 Mart 2023 itibarıyla ortalama 237 ct/galon olarak gerçekleşti.
Uçağın yakıt depoları boş iken yolcu ve kargo kütlesi 170 tondur. Uçağın 136.000 litre yakıt kapasitesi mevcuttur. 136.000 litre Jet A yakıtı yaklaşık 110 ton kütleye eşdeğerdir.
Peki uçaklar ne kadar yakıyor? Mesela dört motorlu, çift katlı ve 853 yolcu taşıyabilen dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380, 370.000 litre yakıt alabiliyorken çift motorlu ve 151 yolcu kapasiteli bir Boeing 737 uçağı ise 26.170 litre yakıtı depolarına alabiliyor.
Elektrik sistemleri
Aküler: Motorun veya yardımcı güç kaynağının (APU) ilk çalışması için gerekli elektriği sağlar. Acil durumlarda da yedek enerji kaynağı olarak bulunur. Jeneratörler: Motordan veya APU'dan aldıkları dönme hareketini doğru akım elektriğe çevirirler ve uçağın sistemlerini besler.
Güvenli bir sızdırmazlık sağlanana kadar gaz pompalama başlamaz. Yakıt ikmalinden sonra hortum, artık yakıtın alıcı uçağın görüş pencerelerine dökülmesini önleyecek şekilde geri sarılır. Acil durumda bağlantı kesme ve hızlı serbest bırakma işlemleri, ayrıca yakıt dökülmesini önlemek için bir güvenlik katmanı da ekler.
HELIMIX; %20 nitro içeriğine sahiptir. Helikopterler için maksimum torku verebilmek ve zor koşullar altındaki kullanımlarda soğutmayı sağlamak için dizayn edilmiştir. HELIMIX'in 18% oranında içerdiği yağ tamamen sentetiktir. HELIMIX, yarışmacı pilotlara yardımcı olmak için yapılmış olan bir yarışma yakıtıdır.
En çok kullanılan havacılık benzinidir. AVGAS 115/145: Genellikle askeri havacılıkta kullanılır. Pilotların ve bakım ekibinin yakıtın cinsini tanıması için AVGAS özel bir boya renklendirilir. AVGAS 80/87 kırmızı, AVGAS 100/130 yeşil ve AVGAS 100LL açık mavi renklidir.
Nitekim başvuruda THY, uçak yakıtı alımına ilişkin yürüttüğü ihale süreci neticesinde bazı havaalanlarında Petrol Ofisi A.Ş.'den (POAŞ), Shell&Turcas Petrol A.Ş.'den (SHELL), BP Petrolleri A.Ş.'den (BP) ve Socar Turkey Enerji A.Ş. (SOCAR)-BP'den yakıt ve ikmal hizmetleri temin etmekte olduğunu belirtmiştir.
Kalkışın ardından, varış noktasına ulaşmadan önce ve uçağın ağırlığı uçağın yapısal iniş ağırlığının altına inmediği durumlarda, uçakta "yakıt boşaltım sistemi" bulunması halinde yakıt boşaltımı yapılabilir. Bu sayede inişde yangın riski ve uçağın yapısal hasar görmesi önlenir.
Airbus A380, Airbus tarafından üretilen, dünyanın en büyük geniş gövdeli yolcu uçağıdır. Ağırlığı 560 ton'dur.
Tüm değişkenlerin ideal olduğu bir durumda yolcu uçaklarının hızları ortalama 900-1020 km/saat aralığında değişiklik gösterir. Kısacası uçaklar 900-1020 km/saat aralığında hızla gider.
Havacılık. Uçaklarda yakıt tankı uçağın çok değişik yerlerinde bulunabileceği gibi en yaygın yeri, kanat içleridir. Kargo ya da yolcu taşımayan uçaklarda kanat konfigürasyonunun yakıt için uygun olmaması halinde yakıt tankının gövde içerisinde yer aldığı da olur. Bazı uçaklarda ise kanatlarda asılı durur.
Uçağın havalanabilmesi ve havada seyretmesi için de belli bir hıza ulaşması gerekir. Bu hızın hangi aralıkta olması gerektiği de her zaman merak edilmiştir. Bir yolcu uçağının havalanabilmesi için uçağın hızının 260-330 km/s arasında olması gerekir. Yolcu uçağının havadaki hızı ise 828-1000 km/s arasında değişir.
Teorik olarak konuşursak, jetler ve arabalar aynı yakıtı tüketebilir, ancak uçakların içinden geçtiği ortamlar normal sürüş koşullarından çok farklı olma eğilimindedir. Uçaklar için uçuşta sıcaklıklar -40˚ C'nin altına düşebilir .
Helikopter 1 saatte ne kadar yakıt harcar? Bir helikopter kilometre başına 2,5 litre yakıt tüketmektedir.
Türk Hava Kuvvetlerinin gösteri ekibi SOLOTÜRK, F-16 savaş uçaklarının modern ve yüksek performansını, kabiliyetlerini sunmak amacıyla yaptığı 20 dakikalık uçuşunda 3,5 ton yakıt harcıyor.
Bir F-16 Idle (Rölanti) devirde 1 dakikada yaklaşık 6-7 litre yakıt yakar. Full Afterburner yani son gazda ise 1 dakika da yaklaşık 600 litre yakıt yakar.
Uzun mesafeli uçaklar tarafından saatte ortalama 2.000 ila 4.000 galon (7.570 ila 15.142 litre) yakıt kullanılabilir. Daha küçük iş jetlerinin saatlik yakıt tüketim aralığı 500 ila 1.500 galon (1.893 ila 5.678 litre) arasındadır.
Isıtma ya da kara yolu taşımacılığı gibi daha az ciddi uygulamalarda kullanılan yakıtlardan genellikle daha kalitelidir, ve buz kaplamaları ya da yüksek ısılardan dolayı yer alan patlamalarının yer alınması olasılığını azaltmak için çoğunlukla katkı maddeleri de içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri