Frekanslar ve voltajlar ülkelere göre değişmeye başlayınca prizleri de farklılaştırmak gerekti. Çünkü her ülke kendi voltaj sistemini kullanıyordu ve bir ülkeden diğerine elektrikli cihazınızı götürdüğünüzde muhtemelen cihazlar bozulacaktı. Bu nedenle prizleri de değiştirmeye karar verdiler.
Dünyada [elektrik şebekesi|elektrik şebekelerinin] son kullanıcıya Alternatif akım olarak sunduğu hizmet şebekeden şebekeye voltaj ve frekans olarak farklılıklar gösterir. Bu yüzden şebekelere özel farklı priz standartları vardır.
Ama meraklanmayın, cep telefonlarınızın fişleri, İtalya'daki tüm fişler ile uyumlu. Ancak bilgisayarlarınızın fişleri uyumlu değil. Bunlar için bir dönüştürücü almanız gerekiyor.
Bazı priz türleri daha yaygındır ve pek çok bölgede kullanılır. Avrupa'da prizler genellikle C tipidir, ABD'de ise genelde A tipi prizler vardır. Ama Asya'da priz türleri ülkeden ülkeye farklılık gösterir.
Megapat. Frekanslar ve voltajlar ülkelere göre değiştiği için farklı prizler var, çünkü her ülke kendi voltaj sistemini kullanıyor.
İlgili 27 soru bulundu
İrlanda'ya gelmeden önce aklınızda olması gereken en önemli şeylerden biri üçlü prizdir. İrlanda'da prizlerin üç uçlu olması güvenlikten ileri geliyor. Yani, prizdeki üçüncü uç topraklama hattından dolayı var.
Resmi ismi ise CEE 7/4 olarak geçen E tipi fiş ve prizler Fransa, Belçika, Slovakya, Polonya ve Çekya'da kullanılıyor.
Resmi ismi CEI 23 16/VII olan L tipindeki fiş ve prizler çoğunlukla İtalya, Küba ve Şili'de kullanılıyor. Standart 10-16 Amper, 220 – 240 Volt ve 50 Hertz aralığında çalışan bu sistemleri C tipindeki fiş ve prizler ile de uyumlu olarak kullanabiliyorsun.
C Tipi: Birleşik Krallık, Türkiye, İrlanda, Malta ve Kıbrıs hariç tüm Avrupa ülkelerinde kullanılır.
Prizler aynı.Bir tek İsviçre'nin prizleri bizimkinden farklı yanılmıyorsam. Onlarda Amerikan tarzı prizler var.
G, l tipi priz dönüştürücü modellerden G tipi 3 dişli olarak tasarlanmıştır. 13 ampere kadar olan akım şiddetini destekler. Sadece G tipi fişler ile uyumludur. Kıbrıs, Malezya, Hong Kong ve Singapur'un yanında Türkiye, İtalya, Malta, İsviçre, İrlanda priz dönüştürücü olarak da kullanılır.
Japonya, Orta ve Kuzey Amerika'da A tipi fiş ve prizler kullanılmaktadır. İki düz birbirine paralel çatallardan oluşan topraksız fişler, bulundukları ülkelerde standart kabul edilmektedir.
Dubai'de 220v 50Hz elektrik kullanılır ve İngiltere tarzı G Tipi prizler bulunur.
Üçlü priz denmesinin sebebi, ilk modellerinin 3 adetten prizden oluşması.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Tüm Japonya'da, evlerde kullanılan elektrik akımı 100 volttur. Ancak iki farklı devre kullanılır: doğu Japonya'da 50 hertz, batı Japonya'da ise 60 hertz. Tokyo ve diğer büyük şehirlerdeki otellerde 110 ve 220 voltluk olmak üzere iki priz mevcuttur.
“Priz anahtar” çeşitleri imal edilirken içerisinde bulunan yapılara göre genel olarak topraklı priz, topraksız priz ve UPS priz olmak üzere 3'e ayrılmaktadır.
C tipi fiş ve prizler ülkemizde de dâhil olmak üzere Asya, Avrupa ve Güney Amerika coğrafyalarında yaygındır. İki uçlu bu fiş ve prizler 2,5 Amper, 220 – 240 Volt ve 50 Hz değerlerinde çalışmaktadır. Resmi adı ile CEE 7/16'dır. Tip C fiş ve prizlerde topraklama hattı bulunmamaktadır.
Amerika'da ise iki tane birbirine paralel ince düz priz ucu ve onların altlarında bir tane yuvarlak girişli priz ucundan oluşur. Ancak bazı ürünlerde alt kısımdaki yuvarlak girişli priz ucu bulunmaz. Yani Amerika'daki priz uçları 2 ya da 3 uçlu şeklinde kullanılabilirler.
Voltaj Düzeyi: 220 Volt'tur. Türkiye'de kullanılandan farklı olarak, iki ya da üç girişli prizler ile elektrikli aletlerinizi çalıştırmak için adaptöre ihtiyacınız olacaktır.
Voltaj Düzeyi: Türkiye'deki gibi 220 Volt'tur. 2 girişi priz kullanıldığından yanınızdaki elektrikli aletleri kullanmanız için adaptöre gerek yoktur. Zaman Dilimi: Paris, Central European Time Zone'da (Merkez Avrupa Saati Bölgesi) bulunur.
Çek Cumhuriyeti'nde 200 Voltluk Standart Avrupa elektrik prizleri bulunmaktadır. Eğer yanınızda bir telefon veya kamera şarj cihazı getiriyorsanız, mutlaka bir Avrupa fişi veya adaptörü satın almalısınız.
Malta'da İngiltere'deki gibi G tipi prizler kullanılır. Yanınıza seyahat adaptörünüzü almanızı tavsiye ederiz.
Voltaj Düzeyi: İngiltere'de elektrik voltajı 240 Volt, 50 Hz.'dir. Ülkede kullanılan priz sistemi Türkiye'dekinden farklıdır.
Polonya 'daki elektrik prizleri C veya E tipidir. C tipi iki yuvarlak pime sahiptir ve e tipi iki yuvarlak pime ve soketin erkek topraklama pimi için bir deliğe sahiptir. Polonya 'da voltaj 230 V ve voltaj frekansı 50 Hz'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri