Uluslararası hukuk süjeleri genellikle kendi iradesi ile bağlayıcı olmayan bu metinlere uymaktadır.
bağlayıcı ve yardımcı kaynaklar olmak üzere ikiye ayrılırlar. bağlayıcı kaynaklar, milletlerarası anlaşmalar, teamüller, hukukun genel ilkeleri ve jus cogens olmak üzere dört tanedir. yardımcı kaynaklar ise doktrin ve içtihatlardır.
YY'larda uluslararası hukuka pozitivist anlayış hakim olmuştur, bugün de etkisini sürdürmektedir. Bu anlayışa göre, uluslararası hukuk devletlerin bağlanmaya rıza gösterdikleri kurallar bütününden oluşur.
Bağlayıcılık, bir hukuk kuralının, muhataplarını belli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlamasıdır. Geçerlilik, hukuki sonuçları doğurmak için gerekli koşulları yerine getiren normun kazandığı niteliktir.
Hukuk Normlarının bizzat var olması, uluslar arası hukuk düzeninin mevcudiyetini tek başına ortaya koymaktadır. Hukukta yaptırımdan çok kurala uyma bilinci önemli olduğundan Uluslar arası Hukukun gerçek bir hukuk sistemi teşkil ettiği söylenebilir.
İlgili 19 soru bulundu
KARİYER SEÇENEKLERİ Uluslararası hukuk bölümünden mezun olan öğrencilerin çoğu hukuk şirketlerinde avukat olma amacı taşır. Uluslararası hukuk derecesi öğrenciye yüksek lisans yapmadan da “Legal Practice Course” programlarına katılma olanağı tanır.
Hukuk fakültesi mezunları öncelikle Hakim, Savcı ve Avukat olabilirler.
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Uluslararası hukukta, beyanname, rehber, model kural, tavsiye gibi çeşitli adlar altında bazı metinler hazırlanmaktadır. Yumuşak hukuk denilen ve bağlayıcı olmayan bu metinler, uluslararası hukuk süjelerinin davranışlarını ve uluslararası ilişkileri düzenlemektedir.
Hukuken geçerli bir şekilde yapılmayan ve bu nedenle hukuki bağlayıcılığı da bulunmayan tescile “yolsuz tescil” denilmektedir. Kanundaki usullere göre yapılmayan tescil yolsuz tescil olur.
Uluslararası hukuk, devletlerarası ilişkileri düzenleyen kural, kaide ve ilkeler bütünüdür. Uluslararası siyasal yapının, herkesin herkesle savaştığı bir kaos ortamına dönüşmesini engelleyen öğelerden birisi olan normatif kurallar arasında uluslararası hukuk en önemlisidir.
Uluslararası hukuk kaynağı devletler arasındaki andlaşmalardır; bağlayıcılık gücü ise pacta sunt servanda ilkesinden gelmektedir. kuralları bulunmaktadır. Anlaşmalar ise, kaynağını ve bağlayıcılık gücünü bir örf ve adet hukuku kuralı olan pacta sunt servanda ilkesinden almaktadır.
Devletin bağımsızlığı, iyi niyet, yargı kararının uygulanması, ölçülülük, adil yargılanma, kusur sorumluluğu, iç hukukun tüketilmesi, geçmişte kabulün gelecekte reddi mümkün kılmadığı gibi ilkeler hukuk genel ilkeleri arasında sayılabilir.
Uluslararası Özel Hukuk: Kamu hukukun bir adlı olan uluslararası hukuktan farklı bir özel hukuk dalıdır. Uluslararası boyutta gerçek veya tüzel kişiler arasındaki ilişkileri düzenlemektedir. Farklı ülke vatandaşları arasındaki uyuşmazlıkları, hakların belirlenmesi bu hukuk alanı ile gerçekleşmektedir.
Ulusal hukuk, milli toplumun ihtiyaçlarını karşılar. Uluslararası hukuk ise uluslararası toplumun hukukudur. Ayrıca her iki hukuk düzeninin kaynakları da farklıdır. Bu iki hukuk dalı sadece farklı branşları değil, aynı zamanda farklı yargılama sistemlerini içerir.
Geleneksel olarak kabul edilen tek taraflı devlet işlemleri (a) tanıma, (b) protesto, (c) vazgeçme/feragat ve (d) söz vermedir (taahhüt).
Yasama organı tarafından yapılan yorum da tıpkı kanun gibi, bağlayıcı niteliktedir. 1924 Anayasası döneminde kanunların yorumlanması Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevleri arasında sayılmakta idi.
Örf ve adet hukuku kuralının bağlayıcı gücü
söz konusu olmayacaktır. Objektivist görüşler ise (sosyal hukuk anlayışı) örf ve adet hukuku kuralını devletin üstünde sosyal olaya bağlar. Örf ve adet hukukunun kurucu unsuru uygulama sosyal ihtiyaçlara cevap veren davranışlardan ibarettir.
Örneğin, yazılı hukuk kuralları ile gelenek hukuku kuralları bağlayıcıdır ve bunlara uyulması zorunludur. Buna karşılık içtihat hukuku ve bilimsel içtihat yardımcı kaynak niteliği taşır. Bunlar bağlayıcı değil; tamamlayıcıdır (Gözübüyük, 1993).
Uluslararası hukukun kay- nakları olarak andlaşma ve teamül kuralları arasında bir hiyerarşi yoktur.
İnsan hakları hukukunun, ulusalüstü insan hakları belgeleri(bölgesel ve evrensel/uluslararası Sözleşmeler, şartlar, bildiriler) ile mahkeme içtihatları, komite/komisyon kararları insan hakları hukukunun temel kaynaklarını teşkil etmektedir.
Yasalar. Yasa (ya da kanun), yetkili organlarca yazılı metin haline getirilmiş hukuk kuralıdır. Yasalar yazılı olmaları yönüyle örf ve adetlerden ayrılmaktadır. Yayımlanan yasa bağlayıcı nitelik kazanır.
Uluslararası hukuk davaları ve işleri, yabancı ülke mahkemelerinde görülebilmekte ve bu durumda yabancı mahkemenin kanunlarının uygulanması gündeme gelebilmektedir. Bu nedenle uluslararası hukuk avukatının uluslararası hukuk alanında uzman ve tecrübe sahibi olması gerekmektedir.
-İtibarı, hakimlik-savcılığa oranla daha düşüktür. -Mesleğin ilk yıllarında işi öğrenene kadar genellikle kıdemli meslektaşlarınız tarafından sömürülürsünüz. - Hakim- savcılar gibi emrinizde katipleriniz, kalem müdürünüz yoktur. Para kazanmaya başlayana kadar her işinizi bizzat yapmanız gerekir.
Aynı şekilde bu fakültelerin iktisat, işletme, maliye, siyaset bilimi, kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri, siyaset bilimi ve kamu yönetimi ile birlikte yine bu fakültelerin diğer bölümlerinden mezun olan adaylar sınava girebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri