Tekil ve çoğul şahıslara eklenen iyelik ekleri birbirinden farklıdır. Şahısları ve onlara gelen ekleri şu şekilde açıklayabiliriz: - Birinci tekil şahıs ben kelimesidir. Eklenen eki ise -ım, -im, -um, -üm ekleridir.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri'dir. Bu ekler ses uyumlarına uyacak şekilde diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilirler: benim arabam, senin kalemin, Ayşe'nin kedisi, bizim evimiz, sizin okulunuz, onların semti.
Türkçede 3. teklik iyelik eki -ı,-i,-u,-ü,-sı,-si, -su, -sü biçimindedir. Dolayısıyla Boğaz Köprüsü, Amik Ovası örneklerinde olduğu gibi, Van Gölü, Cumhuriyet Bayramı ve İstiklal Marşı tamlamalarında da ikinci isim (tamlanan), 3. teklik kişi iyelik eki taşımaktadır.
1. çoğul şahıs eki ''biz'' olarak bilinmektedir. Birinci çoğul şahıs ekine getirilecek olan iyelik eklerinin ise -mız, -miz, -muz, -müz olduğu söylenebilir. 2. çoğul şahıs eki ''siz'' olaak bilinmektedir. İkinci çoğul şahıs ekine getirilecek olan iyelik eklerinin ise -nız, -niz, -nuz, -nüz olduğu ifade edilebilir.
İlgili 19 soru bulundu
Üçüncü çoğul kişi iyelik eki leri, ları ekleridir. Aynı zamanda üçüncü çoğul kişi iyelik ekini bulmak için de anahtar kelimemiz onların sözcüğüdür.
Bir başka kaynakta ise bu kavram şöyle tanımlanır: “Tekile karşıt olarak çokluğu belirten dilbilgisi ulamı. Türkçe'nin çoğul belirten ekleri –ler (göz-ler), -imiz (göz-ümüz, gözler-imiz), -k (git-t-k, git-sek), -iniz gitti-iniz), -uz (gidiyor- sun-uz), -lim gide-lim) vb.'dir.” (Vardar, 1998, s. 65).
İsim veya isim soylu sözcüklere gelerek, onların kime veya neye ait olduklarını gösteren eklere iyelik ekleri denir. “İye” sözcüğünün eski Türkçemizde sahip anlamına geldiğinden yola çıkarsak, iyelik eklerinin de sahip olunmayı ifade ettiğini çıkarabiliriz. Bu eklere bir anlamda “sahiplik ekleri” de diyebiliriz.
Çoğul eklerinin tayini
Çoğul eki belirlenirken büyük ünlü uyumuna bakılır. Kelimenin 'sadece' son hecesindeki ünlü ile çoğul ekinin ünlüsünün büyük sesli uyumuna uyması yeterlidir: aletler. bayiler.
Bu ekler, dilimizde altı belli kişiye göre çekimlenirler. Bu kişilerin kimler olduğunu ve nasıl ekler aldığını görelim. İYELİK EKİ,aitlik belirtir onun senin benim onların,bizim,sizin gibi kullanılır. BELİRTME EKİ i,ı,u,ü ekleri alır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. a. Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmet'e, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık Kemal'se.
Bu ek, sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır. Sadece "ben" ve "biz" zamirlerine eklendiğinde -im şekline dönüşür (benim, bizim). Belirtili isim tamlamalarında ilk sözcüğe (tamlayana) eklendiği için tamlayan eki olarak da bilinir.
Şahıs eki veya kişi eki, yüklemin kişisini (özneyi) belirten ek. Fiil kiplerine veya ek-fiillere eklenerek işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğinin anlaşılmasını sağlayan eklerdir. Türkçedeki şahıs ekleri -m, -im, -n, -in, -sin, -k, -iz, -niz, -iniz, -siniz, -ler ve -sinler'dir.
İyelik ekleri cümle içerisinde isimlere veya isim soylu olan sözcüklere eklenen eklerdir. İsimlere eklenerek bu isimlerin neye veya kime ait olduklarını belirten eklerdir. Sözcüklerin neye ait olduklarını belirttiği için sahiplik ekleri de denmektedir.
İlgi (tamlayan) ekleri: ın, in, un, ün, im, Aynı zamanda kaynaştırma ünsüzleri ile, 'nın, nin' ekleri doğrusunda ele alınır ve kullanılır. Böylece sadece isim tamlaması üzerinden değerlendirilirken, aynı zamanda cümle içerisinde de yapanın daha anlamlı hale gelmesine olanak tanımaktadır.
İsim ve fiil soylu kelimelerin sonuna getirilen ve çokluk bildiren eklere çoğul eki denir. Örneğin: Şişe - Şişeler. Kelimede yer alan sesli harflere göre çoğul ekleri -ler ya da -lar olabilir. Bu ek aynı zamanda benzerlik, abartma ve saygı anlamında da kullanılır.
-ler -lar ekinin özel isimlerde kullanımı oldukça fazla karıştırılmaktadır. Özel isimlere gelen -ler -lar ekleri kesme işareti ile ayrılmazlar. İsimlere birleşik olarak yazılırlar. Çokluk eki olarak bilinen -ler -lar ekleri çekim ekleri olarak bilinmektedir.
Öznesi teklik veya çokluk birinci ve ikinci şahıs olan cümlenin yüklemi, çokluk birinci şahıstır… Öznesi teklik veya çokluk ikinci ve üçüncü şahıs olan cümlenin yüklemi, çokluk ikinci şahıstır…
İsmin, 'ı, i, u, ü' belirtme eklerinden herhangi birini almış hali şeklinde ifade etmek mümkün. Cümlede genel olarak bir nesneyi Belirttiğin den dolayı, 'neyi' sorusunu sorarak belirtme eki almış öğeleri bulmak oldukça kolaydır. Bu doğrultuda belirtme eki alındığı zaman sözcük belirtili nesne haline gelir.
Hâl ekleri, büyük ve küçük ünlü uyumuna göre "i" yerine "ı", "u" veya "ü" ile "e" yerine "a" harfi ile oluşturulacak şekilde değişir. Benzer şekilde -de ve -den eklerindeki "d" sesleri de ünsüz sertleşmesine uğrayarak "t"ye dönüşebilir.
Aitlik eki, eklendiği isim soylu sözcüklere bir yerde veya zamanda bulunma veya bir varlığa ait olma anlamı katan "-ki" eki. Çoğunlukla ismin bulunma hâli (-de) ve ilgi hâli (-in) ile kalıplaşmış şekilde bulunur. Her zaman sözcüklere birleşik yazılır.
Vasıta eki veya vasıta hâl eki, "ile" edatının kelimeye birleşik yazılan şeklidir. Kelimelerin araç (instrumental) hâlini belirtir. Ünsüz ile biten kelimelere -le şeklinde eklenir. Ünlü ile biten kelimelere eklendiğinde ise -yle hâline dönüşür.
Bir varlığın sadece bir tane olduğunu bildiren kelimelere tekil ad denir. Çoğul isimler -ler ya da -lar eki alırken, tekil isimler ek almazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri