Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem iki rükün arasında şu duayı okurdu: “Rabbimiz! Bize hem dünyada hem de ahirette iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru!” (Bakara/201) hatta diğer dualarını da bu duayla sonuçlandırırdı. İmamların ittifakıyla tavaf için belirli bir zikir yoktur.
“Allahümme inne'l-beyte beyteke ve'l-harama haram eke ve'l-emne emnek ve haza makama'l-aiz bike.” Anlamı; “Allah'ım! Sana ibadet için yönelinen şu Kâbe senin beytindir. Saygı gösterilmesini buyurduğun bu kutsal belde haremindir.
Tavaf, Haceru-l Esved'in bulunduğu köşeden başlayarak Kabe'yi solumuza alıp, etrafında yedi defa dolaşmaktır. Kabe-i Muazzama'nın etrafında her bir dolanmaya şavt denir. 7 şavt bir tavaf olur. Her tavafın yapılışı aynıdır.
Ancak niyette farz tavaf, umre tavafı, veda tavafı şeklinde belirleme yapılmayıp mutlak olarak “tavaf yapmaya” niyet edilse yapılan niyet geçerli olur. Mesela farz tavafı yapmak isteyen bir kimse “farz tavafı yapmaya niyet ettim” değil de “tavaf etmeye niyet ettim” dese bu tavaf farz tavaf olarak geçerli olur.
Safa tepesine gelinerek kıbleye doğru dönülür. “Allah'ım senin rızan için umre sa'yi yapmak istiyorum. Onu bana kolaylaştır ve benden kabule eyle” diyerek niyet edilir. Eller duada olduğu gibi açılır; tekbir, tehlil ve salavat getirilerek dua edilir.
İlgili 34 soru bulundu
Sa'ye Safâ tepesinden başlanır, Merve tepesinden başlanırsa birinci şavt geçersiz sayılır. Zira Resûl-i Ekrem, Safâ tepesine doğru yürürken Bakara sûresinin 158. âyetini okuyup burada önce Safâ'nın zikredildiğine işaretle, “Allah'ın başladığı yerden başlıyoruz” demiştir (Müslim, “Ḥac”, 147; İbn Mâce, “Menâsik”, 84).
* En son Merve tepesinde dua edilerek Sa'y tamamlanır. * Her şavtta; tekbir, tehlil, dua, salavat ve Kur'an okunur. SA'Y = Safa ile Merve arasında 4 gidiş 3 geliş, her gidişe 1 şavt denir. Sa'y anında; Tekbir, Tehlil, Dua, Salavat Ve Kur'an Okunur.
Tavaf Namazı Nasıl Kılınır? Her tavaftan sonra iki rekat tavaf namazı kılınır. İhramlı olan erkeklerin tavaf namazı esnasında omuzlarını örtmeleri gerekmektedir. Bu namazın birinci rekatında fatiha'dan sonra Kâfirun, ikinci rekatında ise İhlas suresi okunur.
Umre yapmak isteyenler, gerekli hazırlıkları yaptıktan ve iki rek'at ihram namazı kıldıktan sonra, “Allah'ım! Senin rızan için umre yapmak istiyorum. Bunu bana kolaylaştır ve kabul eyle” diye niyet edip “telbiye” söyleyerek ihrama girerler. Bu şekilde ihrama girdikten sonra Kâbe'yi usulüne göre tavaf ederler.
Bir şeyin etrafında dönmek veya dolaşmak anlamına gelen tavaf; Hacer-i Esved'in hizasından başlayarak Kabe-i Muazzama'nın (sol tarafımıza alınması suretiyle) etrafında yedi defa dönmektir. Kabe'nin etrafındaki her bir dönüşe şavt denir. Yedi (7) şavt toplamda bir tavaf eder.
Bu duaları kağıt, kitapçık vs. ile okuyabilirsiniz veya bunun yerine zikir, salavat, Rabbena dualarını da okuyabilirsiniz lakin, aşağıda ki yazdığımız duaların Peygamber Efendimiz (sav)'in sünneti olduğunu unutmayalım.
Tavafın abdestli olarak yapılması vaciptir. Umre tavafının tamamını veya bir kısmını, hatta bir şavtını cünüp, abdestsiz, lohusa veya âdetli olarak yapmak dem gerektirir. Ancak ihramdan çıkmadan abdestli olarak yeniden tavaf yapılması hâlinde ceza ortadan kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 503).
Bu sorunun cevabını hulasa etmek gerekirse Umrede yapılması gerekenler Mevakıt dışından başlayarak; Niyet, İhram, Beytullah'a varmak, Tavaf eda etmek, Tavaf Namazı kılmak, Sa'y etmek ve tıraş olarak ihramdan çıkmak diyebiliriz.
Tavaf esnasında su içmek caizdir. Fakat tavaf esnasında bir şeyler yemek mekruhtur.
Lebbeyk duasının Türkçe okunuşu; “Lebbeyk, Allâhümme Lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk, İnne'l-hamde ve'nni'mete leke ve'l-mülk, lâ şerîke lek.” Şeklindedir. Hz. Ömer'den (ra) rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz, telbiyeyi bu şekilde okumuştur.
Mekke'ye girip Kâbe görüldüğünde şöyle dua etmek müstehaptır: "Ey Allah'ım! Bu beytin (Kâbe'nin) şeref, azamet, kerem ve yüceliğini artır."
Umre, hac harici dönemde kutsal toprakların ziyaret edilmesi faaliyetidir. Umre için de hac gibi belli görevlerin yerine getirilmesi gerekir. Umre yapan kişiler ise mu'temir olarak adlandırılır.
Umre yapmak isteyen kişiler, mikattan ihrama girer, umre tavafı yapar daha sonra da sa'y yapar ve tıraş olarak veya saçlarını kısaltarak ihramdan çıkar.
Haccda tavâfa Hacerülesvedden başlanır ve yine onunla bitirilir. Tavâf esnasında hacerülesved öpülür, bu imkân olmadığı takdirde elle, bu da mümkün olmazsa uzaktan selâmlanır. Ayrıca hacerülesvedin öpülme imkânı bulunmadığı zaman Kâbe'de ikinci bir taş olan Yemame taşına el sürülebilir.
İçinde bulunulan vaktin namazını kılmak da bu iki rek'at namazın yerine geçer. Bu namazın ilk rek'atında Fâtiha'dan sonra “Kâfirûn”, ikinci rek'atında ise “İhlas” sûrelerinin okunması faziletlidir (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/226).
Tavaf namazı nerede kılınır? Tavaf namazının Makâm-ı İbrahim'de kılınması efdal olmakla birlikte, tavaf edenlere eziyet vermemek bakımından imkân nisbetinde Harem'in içinde uygun bir yerde kılınması da mümkündür (Kâsânî, Bedâi', 2/148). Buna imkân bulunamazsa bu namaz, Harem'in dışında da kılınabilir.
Sefa ve Merve tepeleri arasında say yapmak hac ve umre ibadetinin olmazsa olmazlarındandır. yaklaşık üç buçuk kilometre yürüyerek yapılır. Yaklaşık 500 metre olan mesafe 4 gidiş ve 3 dönüş şeklinde 7 kez yapılır.
Say, hac ibadeti ile ilgili bir terim olarak, hac veya umre için yapılan bir tavaftan sonra, Mescid-i Haram'ın doğu tarafında bulunan Safa ve Merve tepeleri arasında, Safa'dan başlayarak dört kere gidip üç kere gelmek demektir.
Hac ve Umre ibadetinin vacip şartı olan Say için Safa ve Merve tepeleri arasında 7 defa gidip gelmelisiniz. Hz.Hacer'in bebeği Hz.İsmail için su aradığı, iki tepe arasında koştuğu yer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri