Urfa'nın işgalden kurtarılması, Millî Mücadele- ye büyük bir moral ve özgüven kazandırdı. Urfa halkıyla bütünleşen Bnb. Ali Rıza Bey, Hacı Mustafa Efendi, Nusret Bey ve Yzb. Ali Saip Bey'in bu başarıda büyük emekleri oldu.
Milli Mücadele'nin önemli kahramanlarından biri olan Ali Saip, Urfa'nın savunulması sırasında göstermiş olduğu başarıları nedeniyle, Mustafa Kemal Paşa tarafından Urfa Savaşçısı anlamındaki Ursavaş soyadı verilmiş, İstiklal Madalyası'na sahip olan önemli şahsiyetler arasında yer almaktadır.
Milli Mücadele'nin en önemli kahramanlarından biri olan Ali Saip Bey; Güney cephesinde Fransız işgal güçlerine karşı savaşmıştır. Ali Saip Bey hangi şehirde savaşmıştır sorusunun cevabı ise Urfa olacaktır.
Urfa'da ise 29 Aralık 1919'da Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Saip (Ursavaş), Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle düşmanı Urfa'dan atmak için Ocak 1920'de direnişi başlatmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
İngilizlerin Urfa'yı işgali üzerine Hacıkamiloğlu Hacı Mustafa, önce Müdafaayı Hukuk Cemiyeti ve buna bağlı olarak Kuvayı Milliye teşkili için harekete geçmiştir.
Türk asker ve siyaset adamı. Emekli Teğmen Emin Efendi'nin oğludur. 1885 yılında Irak'ta Revandiz şehrinde doğdu.
Özellikle Urfa direnişinde önemli rol oynayan Ali Saip, bölgedeki aşiretleri Fransızlara karşı örgütleyerek, Urfa'da Kuva-yı Milliye'nin zafer kazanmasında etkili olmuştur(Özçelik 2003:143- 157).
Atatürk'ün ziyaret edemediği iller de oldu: Beyazıt (Ağrı), Aksaray, Çorum, Ardahan, Artvin, Siirt, Bingöl, Hakkari, Urfa, Mardin, Muş, Van, Bingöl ve Bitlis ile o dönemde ilçe olan veya sonradan kurulan Bartın, Karaman, Kilis, Gümüşhane, Bayburt, Iğdır, Batman, Karabük, Nevşehir, Kırıkkale ve Şırnak.
Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu başkanlığında oluşturulan Kuva-i Milliye ordusu 7 Şubat 1920'de şehirdeki Fransız komutana bir ültimatom vererek 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmalarını istedi.
1984'te "şanlı" unvanı aldı
Urfa milletvekili Osman Doğan ve 17 arkadaşı, Kurtuluş Savaşı'nda gösterilen kahramanlıktan dolayı Urfa'nın adının ''Şanlıurfa'' olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifini TBMM'ye sundu. Teklif, 12 Haziran 1984'te kabul edilerek kanunlaştı.
1866 yılında Halep Vilayetine bağlanan Urfa, 1919 yılında, önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğradı. Şehir 11 Nisan 1920'de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmış; Cumhuriyet sonrasında 1924 yılında ise il olmuştur.
Kurtuluş Savaşı'nın en büyük muharebelerinden olan Büyük Taarruz; 26 Ağustos 1922' de Kocatepe' de başlamış, 30 Ağustos'ta Zafertepeçalköy' de büyük komutan Gazi Mustafa Kemal'in Başkumandan Meydan Muharebesini kazanması ile Türkiye Cumhuriyetinin temelleri Kütahya'da atılmıştır.
Şahin Bey 1877`de Gaziantep`de doğmuştur. Asıl adı Mehmed Said`dir.1899`de Yemen`e er olarak giden Mehmed Said, Yemen cephesinde gösterdiği muvaffakiyet ve kahramanlık üzerine başçavuş olmuştur. Antepli Şahin Bey İstiklâl Harbinin aziz şehitlerinden dir.
Atatürk 1881 yılında Selanik'te doğmuştur. O'nun, doğduğu, çocukluk ve gençlik günlerinin bir kısmını geçirdiği tarihi ev bugün (Atatürk Evi) adıyla müze olarak tanzim edilmiş ve ziyarete açılmıştır.
Ondörtler, 27 Mayıs Darbesi'nin ardından kurulan Millî Birlik Komitesinden daha sonra ihraç edilen on dört subaya verilen ad. İktidarı bırakma yanlısı olmayan ve temel birtakım siyasi reformlara karşı çıkan grubun liderliğini ise Kurmay Albay Alparslan Türkeş yapmıştır.
Ali Rıza Bey ile Zübeyde Hanım 1871 yılında evlendi ve Ali Rıza Bey'in babasına ait olan Yenikapı, Selanik'teki eve yerleştiler. Atatürk, bu çiftin çocuğu olarak rumî 1296 (miladî 1880-1881) yılında Selanik'te doğmuştur.
Mondros Mütarekenâmesi'nin 7. maddesinde yer alan “Müttefikler, güvenlerini tehdit edecek bir durum ortaya çıktığında herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkına haiz olacaklardır” hükmü, Urfa'yı işgale gerekçe yapılarak 24 Mart 1919 (bazı kaynaklara göre 7 Mart 1919) tarihinde Urfa, İngilizler tarafından işgal edildi ...
Maraş halkının -20 derecede yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki karda, tipide açlık ve yokluğa rağmen devrin en iyi silah ve cephanesiyle donanmış Fransız kuvvetlerine karşı kazandığı büyük zafer, mazlum milletlere örnek oldu.
Böylece 5 Temmuz 1938'de Türk askeri Hatay'a girdi. Bu, tarihi bir dönüm noktası demekti. Kurmay Albay Şükrü Kanatlı komutasındaki Türk tugayı sabah saatlerinde Payas'tan ve Hassa'dan sınırı geçerek Hatay'a ulaştı. Yıllar sonra Türk ordusunun Hatay'a ayak bastığı haberi halkı sokaklara döktü.
TBMM Hükümeti artan Ermeni sorunlarına ve yayılmacılığına son vermek amacıyla 20 Eylül 1920'de bölgede bir askerî harekât yapılmasına karar verdi. 15. Kolordu Komutanı Musa Kâzım Karabekir'i tam yetkiyle Doğu Cephesi Komutanlığına atadı.
Rahime Hatun (Tayyar Rahmiye)(1890, Kayalı, Osmaniye - 5 Ağustos 1920, Alibeyli, Osmaniye), Türk Kurtuluş Savaşı halk kahramanlarından. Rahime Hatun'un fotoğrafı olarak gösterilen, kaynağı belirsiz bir fotoğraf. I. Dünya Savaşı'nın ardından Anadolu'nun güneyini işgal eden Fransız güçlerine karşı savaştı.
Hatta aralarında görünürde o kadar sorun yoktur ki 1934'te çıkan soyadı kanunu ile Atatürk, bizzat Ali Saip Bey'e 'Urfa Savaşçısı'nın kısaltılmışı olarak 'Ursavaş' soy ismini verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri