Tetikleyici alerjen gıdalar arasında fındık ve yer fıstığı gibi kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, bazı aromalı çaylar, yumurta, muz ve çilek gibi bazı meyveler, bira ve şarap gibi alkoller, gıda boyalarıyla hazırlanan paketli ürünler bulunur.
Kurdeşen olan kişiler ne yememeli? Kurdeşen olan kişiler alerjiye sebep olabilecek histamin içerikli besinlerden uzak durmalıdır. Özellikle süt ve süt ürünleri, fındık, fıstık ve çilek gibi besinler alerji riski yüksek olan besinlerdir.
Kurdeşene iyi gelen yiyecekler arasında incir vardır. Hem lezzetli hem de sağlıklı bir meyve olan incir, kurdeşenle mücadele konusunda oldukça etkili bir besindir. Kurdeşenin yanı sıra birçok cilt rahatsızlığına da iyi gelen inciri yaş meyve ya da kuru meyve olarak tüketebilirsiniz.
Genellikle belirli faktörlere tepki olarak tetiklenir, bu faktörler arasında belirli gıdalar (özellikle fındık, kabuklu deniz ürünleri ve meyveler), ilaçlar (antibiyotikler veya NSAİİ'ler gibi), böcek ısırıkları, enfeksiyonlar veya sıcaklık değişiklikleri gibi fiziksel uyarıcılar bulunur.
Ürtiker Tedavi
Antihistaminik ilaçlar ürtikeri ve anjioödemi kontrol etmede başarılıdır. Antihistaminik ilaçlar histamin'in etkisini bloke ederek kaşıntıyı ve ürtikerin tekrarlamasını önler. Eğer standart tedaviye rağmen şikayetleriniz kontrol edilemiyorsa doktorunuz ilaçlarınızda düzenleme yapacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Ürtiker tedavisinde birinci öncelik antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçlara başlayan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması halinde doz arttırımı yapılabilir. Bunun da işe yaramaması halinde anti Ig-E enjeksiyonları (Omalizumab) önerilebilir.
Ürtiker nedenleri arasında alerjenler (inhalasyon, kontakt,gıdalar) ,Tranfüzyon reaksiyonları, enfeksiyonlar (bakteriyal fungal viral helmitik), böcek sokmaları, romatizmal kollajen doku hastalıkları, Malign hastalıkları (tümörler), otoimmün hastalıklar (Hashimato troiditi) gibi birçok neden sıralanabilir.
Kurdeşen (Ürtiker) İlaç Tedavisi
Kurdeşen tedavisi için kullanılan ilaçları şu şekilde sıralayabiliriz; Kaşınma önleyici ilaçlar: Kurdeşen tedavisinde kullanılan standart ilaçlar antihistaminlerdir. Bu ilaçlar kaşınmayı, şişmeyi ve diğer alerji belirtilerini ortadan kaldırır.
Kurdeşen olarak da bilinen ürtiker, ani başlangıçlı, ciltte kabarık, kaşıntılı ve genellikle kırmızı lekelerle karakterize, kimi zaman dudak, göz kapağı gibi bölgelerde şişlikler ile seyreden ve yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkileyen bir cilt hastalığıdır.
Tetikleyici alerjen gıdalar arasında fındık ve yer fıstığı gibi kuruyemişler, kabuklu deniz ürünleri, bazı aromalı çaylar, yumurta, muz ve çilek gibi bazı meyveler, bira ve şarap gibi alkoller, gıda boyalarıyla hazırlanan paketli ürünler bulunur.
Ciltte beliren şişkinlikler ve kızarıklıklar genellikle 7-14 gün içerisinde kendiliğinden geçer ve ciddi bir tehdit değildir. Ancak belli durumlarda nüks edip belirtilerin 6 haftayı geçmesine kronik ürtiker adı verilir.
Tüm ürtiker hastalarına fiziksel ve psikolojik zorlanmaların (aşırı yorgunluk, egzersiz, stres gibi) hastalığı kötüleştireceği belirtilmelidir. Bu hastalar sıcak ortamlardan, alkollü içeceklerden, özellikle ağrı kesici, ateş düşürücü, kas gevşetici ilaçlardan ve diğer bitkisel kökenli tedavilerden kaçınmalıdırlar.
Tedavi ilk basamağı, antihistaminik ilaçlardır. Kronik ürtikerde ise hastalığın kontrolü için mutlaka altta yatan nedene yönelik testler yapılır. Ürtiker tedavisi ile birlikte, neden olan faktörlerin tespit edilmesi ve buna yönelik tedavinin yapılması hastalığın tekrarının engellenmesi için önemlidir.
Çay alerjisi, diğer alerjiler gibi bir bağışıklık tepkisi oluşturmaktadır. Bu, vücudun bir maddeyi tehlikeli olarak algılayıp antikor üreterek ona karşı çalıştığında ortaya çıkmaktadır. Çay alerjisinde görülen belirtilerden bazıları şunlardır: Kurdeşen.
Yumurta, süt, çikolata, çilek, balık gibi gıdalar çocukluk çağında ürtikeri tetikler.
Kurdeşenden farklı olarak, derinin altına yuvalanan akarın neden olduğu uyuz hastalığında kaşıntı ve kırmızı, pembe renkli döküntüler ortaya çıkar, uyuz ısırıklarının ciltteki reaksiyonu deri kıvrımları olan parmak aralarında, bileklerde, dirseklerde ve diz üstünde ve cinsel organ çevresinde görülür.
İki yaklaşım da genellikle doğru değildir. Eğer ürtiker bulguları şiddetli ve deri bulgularının yanında dilde ve boğazda şişme ve solunum bulguları varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır.
Ciltte etrafı kızarık şişkinlikler belirir. Bunlar milimetrik küçük alanlar şeklinde olabileceği gibi daha büyük boyutlarda da olabilir. Şişen cilt alanlarında kaşıntı ve yanma hissi ortaya çıkar. Lezyonlar en fazla 24 saat içerisinde herhangi bir iz veya hasar bırakmadan kaybolur.
Kurdeşen hastalığı ilerlerse ne olur? Kurdeşen hastalığı ilerlediğinde ciltteki kaşıntı ve kızarıklık artar. Bu durum şiddetli hale gelebilir ve sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı insanlar kurdeşenin ilerlemesiyle birlikte nefes almada güçlük çekme, baş dönmesi ve bayılma gibi semptomlar yaşayabilir.
İlk basamak tedavide hemen her zaman antihistaminik ilaçlar yer alır. Sedatif olmayan antihistaminik ilaçların kullanılması ile ürtiker olgularının büyük bir kısmında iyileşme elde edilebilir. 2-4 hafta içerisinde iyileşmeyen hastalarda ilaç dozu hekim kontrolünde arttırılabilir.
Bu yönteme ek olarak soğuk suyla duş almak da kurdeşen döküntülerine karşı büyük ölçüde rahatlama sağlar. Nemlendirici Kremler: Kurdeşen döküntüleri deride kurumaya sebep olacağından aşırı bir kaşıntıya yol açabilir. Nemlendirici kremler veya losyonlar cildin kurumasını önleyerek kaşıntının azalmasında etki olur.
Ürtiker Üzüntüden Olur mu? Ürtiker, duygusal stres ve üzüntü gibi psikolojik faktörlerle tetiklenebilir. Bu durumda: Stres Yanıtı: Vücut stres altında iken kimyasal reaksiyonlar tetikleyebilir, bu da ürtikerin alevlenmesine yol açabilir.
Ürtiker hastalığında tanının muayene bulguları ile konulduğunu ifade eden Uzm. Dr. Tuğba Şen Dikey, “Gerekli görülürse; kan, idrar ve gaita tetkiki istenebilir. Bilinenin aksine alerji testlerinin ürtikerin birçok tipinin tanısında yeri yoktur.
Akut ürtiker genellikle psikolojik bir stres zemininde, çoğunlukla ağrı kesici - kas gevşetici - antibiyotik gibi ilaç gruplarına bağlı veya vücutta mevcut olan bir enfeksiyona bağlı, nadiren de bazı gıdalara bağlı alerjik reaksiyonlar nedeniyle görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri