Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez.
Asgari ödeme, kredi kartının son ödeme tarihinden önce yapılmalıdır. Daha ileriki bir tarihte veya asgari tutarın altında ödeme yaptığınızda kart ödemesi gecikmiş olarak gözükür. Bu işlem üst üste 3 kere tekrar ettiğinde kartınız kullanıma kapatılabilir.
Kredi kartının sürekli asgari tutarını ödemek mevcut borç durumunu arttırabilir veya sürekli yüksek borçlu olarak görünmeye sebep olabilir. Bu durum da kredi notuna olumsuz olarak yansıyabilir. Sürekli asgari tutarı ödemek, her ay borcun katlanarak artmasına sebep olur.
Notunuz düşmüyor ancak zarardasınız!
Ama kredi notunu düşürmemektedir. Finansal faiz ise kişileri zarara uğratıyor. Asgari ödeme tutarının gününde ödenmesi durumunda kişilerin kredi notunda olumsuz bir etkilenme bulunmamaktadır.
Eğer kredi kartına 3 dönem, yani 3 ay boyunca üst üste ödeme yapılmazsa yasal takip başlatılır. Borcunuzu ödemediğiniz süre boyunca borcunuza gecikme faizi işlemeye devam eder ve ödemeniz gereken tutar sürekli artar. Bu esnada kredi kartınız kullanım dışı olur.
İlgili 19 soru bulundu
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Asgari ödeme tutarının son ödeme tarihinde tam olarak ödenmemesi durumunda borcunuz gecikmeye girer ve ödeme yapılana kadar geçen gün sayısı üzerinden asgari ödeme tutarına aylık %2.40 oranında gecikme faizi artı BSMV ve KKDF uygulanır.
10.000 TL Asgari Ödemesi Ne Kadar? 10.000 TL kredi kartı borcunun asgari tutarı eğer kredi kartı limiti 25.000 TL altındaysa 2.000 TL, 25.000 TL ve üstündeyse 4.000 TL'dir. Yani kredi kartı limitine göre 2.000 ve 4.000 TL arasında değişir.
Kredi Notu 1 Ayda Kaç Puan Yükselir? Kredi notunuzu ayda en az 100-150 puan artırmanız mümkün.
Genel olarak 1500'ün üstündeki kredi notu iyi kabul edilir ve kredi ürünleri için uygundur.
Minimum ödeme tutarının düzenli olarak tahsil edilememesi, kullanıcıların bankacılık sicilini olumsuz yönde etkileyen en önemli hususlar arasında gösterilebilir.
Kredi kartı dönem borcunun sadece bir kısmının ödenmesi durumunda kalan hesap bakiyesine faiz işler. Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda %3,66 oranında akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise %3,96 oranında gecikme faizi uygulanır.
Kart limiti 20.000 TL ve dönem borcu 4.600 TL olan bir kredi kartının aylık asgari ödeme tutarı ekstrenin %20'sidir. Buna bu kart ekstresinin 4600 x 0,20 = 920TL'si asgari ödeme tutarıdır.
Kredi kartı dönem borcunun asgari ödemesi son ödeme tarihinden bir gün sonra bile ödense, kredi raporuna "geç ödeme" olarak yansıyor ve kredi notunu ciddi anlamda düşürüyor. Çünkü kredi notunun %35'i kredi ve kredi kartı ödeme düzenine, %35'i de mevcut borç durumuna göre oluşturuluyor.
Müşteri Limiti: Tüm asıl ve ek şahıs kredi kartlarınızla nakit çekme ve alışveriş işlemlerinde kullanabileceğiniz azami tutarı gösterir. Kart limitlerinizin toplamı müşteri limitinizi aşabilir ancak kart bakiyelerinizin toplamı müşteri limitinizi aşamaz.
Borcun tamamı muaccel hale gelir ve banka tarafından borçluya ihtarname çekilir. İhtarnamede, borcun 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiği yer alır. Üst üste 2 taksitin ödenmemesi üzerine, verilen 30 günlük süreninde hesabı dikkate alındığında; 90 gün (3 ay) sonra yasal takip süreci başlatılır.
Riskli kredi notu kapsamında değerlendirilen; yani puanı 1 ila 699 arasında olan kişiler, bloke teminatlı kredi kartlarına başvuru yapabilir. Notu 700 puan ve üstünde yer alan banka müşterilerinin ise çalışma durumlarına ve gelir beyanlarına göre kredi kartı sahibi olmaları mümkün.
Kredi notu sıfır olan tüketiciler, düşük limitli kredi kartını maaş bankasından talep edebilir. Dilerseniz herhangi bir bankadan mevduat hesabı açtırarak tüm harcamalarınızı bu hesaptaki birikiminizden yapabilirsiniz. Hesabınıza düzenli para giriş çıkışı sağladığınız takdirde kredi notunuz oluşmaya başlayacaktır.
KKB puanı 0 ile 1099 arasında olanların kredi alma ihtimali ise neredeyse yoktur. Bankaların en çok tereddütte kaldığı grup ise 1100-1499 arası puana sahip az riskli olarak görülen tüketicilerdir.
· Yalnızca kredi kartının asgari tutarını ödemek, aylık faiz işlenmesine neden olur. Bu nedenle asgari tutar yerine ekstre tutarının tamamı ödenmeli.
Kredi kartı dönem borcu, kredi kartı ekstresi içerisinde yer alan ve kullanıcıların bir önceki hesap kesim tarihinden son hesap kesim tarihine kadar yapmış olduğu harcamaların ve daha önceki dönemlerden gelen (taksit vb.) harcamaların ve geçmiş dönemden kalan borçların toplamını gösteren borç tutarıdır.
Borcun başında '+' işareti olduğu zaman güncel borçta fazla para olduğu görülmektedir. Örneğin toplam kredi kartı borcu 5 bin lira olan bir kişinin güncel burcunda +2300 TL yazıyorsa eğer toplam borçtan 2300 TL düşerek borcunuzu görebilirsiniz. Ancak güncel borçta '-' işareti varsa eğer bakiyenizde fazla para yoktur.
Nakit avans, kredi kartınıza bağlı olarak tanımlanıyor ve ATM'ler üzerinden kredi kartınızı kullanarak çekebiliyorsunuz. Nakit ihtiyacınız ne zaman ortaya çıkarsa, dilediğiniz saatte kartınızın bağlı olduğu bankaya ait en yakın ATM'ye giderek nakit avansınızı çekebilirsiniz.
“2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücret tutarı 13 bin 414 lira, net asgari ücret tutarı 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığımız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
KREDİ KARTI BORCUNUZU VADESİNDEN ÖNCE ÖDEYİNÖdemelerin gecikmesi durumunda müşterisine ekstra faiz uygulayan bankalar, kredi borcu erken ödendiği halde indirim yapmazlarsa, gerekli indirim tutarını faiziyle birlikte müşterilerine ödemek durumunda kalacaklar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri