Bebeklerde “uyku arkadaşı kaç aylıkken verilir?” sorusunun cevabı 4. aydan sonrası olarak kabul edilir. Çünkü bebekler doğduktan sonra ilk 4 ayının anne ile temas halinde geçmesi önerilir.
Dördüncü aya girdikten sonra bebeklerde uyku düzenini oturtmak için bu ürünleri kullanmaya başlayabilirsiniz. Böylece bebeğinizin arkadaşına alışarak zamanla çok daha kolay şekilde uykuya dalması mümkün olur.
Uyku arkadaşı, bir çocuğun kendi kendine uykuya dalmasını kolaylaştıran nesneye verilen isimdir. Bunlar sürekli ellerinden düşürmediği 7*24 onlarla olan bir nesne olmadığı için sorun oluşturmayan arkadaşlardır. Bazı uzmanlara göre, sağlıklı uyku açısından uyku arkadaşı tercih edilmektedir.
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
Popüler kültürde yer alanın tersine, bebeği uyku arkadaşına alıştırmak, uykuları bu oyuncak ile uyutmak gibi zorunluluklar yoktur. Çocuğun da buna ihtiyacı yoktur.
İlgili 42 soru bulundu
Çocukların 0-5 yaş arasında uykuya daha kolay dalması ve kendini güvende hissetmesi için uyku arkadaşı oldukça önemli bir nesnedir. Bebeklik döneminden itibaren sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazandırmayı sağlar.
Eğer bebeğin pusetinde ya da başka bir yerde uyuyacaksa, uyku oyuncağını ona verebilirsin. Önemli olan, normal saatlerde onunla oynamaması. İlk zamanlarda uyku arkadaşına alışması için onu kıyafetinin içine yerleştirebilirsin. Anne kokusu, bebeklerin tanıyıp en çok güvendiği koku.
Bebeğiniz 4 aylık olduğunda artık yavaş yavaş uyku eğitimi için hazırlanmaya başlamanızda fayda var. En ideal zamanın ise geceleri daha az beslendikleri ve artık geceleri de daha fazla uyudukları 5. ay ila 6. ay arası olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor.
İlk aydan itibaren bebeğinizin düzenli uyumasını beklemeyin. Yeni doğmuş bir bebeğe uyku eğitimi vermeye çalışmanız doğru olmaz. Bu nedenle birçok uyku uzmanının tavsiye ettiği gibi bebek uyku eğitimine 3-4. aydan sonra başlayabilirsiniz.
3 aylık bebeğiniz toplam 5 saat gündüz uykusu uyuyabilir. Gece ise yaklaşık 10-11 saat uyuyabilir. Bebeğinizin her gün aynı saatte uyanmasına, akşam ise 20.00'yi geçmeden uyumasına özen gösterebilirsiniz. Çünkü uyku saati geçen bebeğiniz enerjik gibi görünse de zamanla huzursuzluk yaşamaya başlayabilir.
Uyku arkadaşı bebekte bağımlılık yapar mı? Hayır. Yalnızca bebeğe uykuyu çağrıştıran bu oyuncaklar, bağımlılık yapmamaktadır.
Yetişkin bir birey için en az 6 ve en fazla 8 saat uyku uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Uykuda en verimli saatler olarak bilinen 23.00 – 03.00 aralığında küçükten büyüğe herkesin uykuda olması sağlıklı ve dinç bir yaşamı bireylere sağlayacak adımlardan biridir.
Birçok bebek artık 4 aylık olduğunda, uykuları düzene girmeye başlar; bu dönemde bebekler, gündüzleri daha uzun uyuyup, gece uykularını da sağlamlaştırır. Dolayısıyla uyku eğitimine başlama yaşı olarak, erken doğum söz konusu değilse, 5. Aydan itibaren diyebiliriz.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
Kendini güvende hissetmesi, Uyandığında arkadaşını yanında görerek onunla oynamaya başlamasıdır. Bebeğinizi uyku arkadaşına ulaştırmanın en kolay yolu, uyku arkadaşını sadece yatağında vermektir. Bebeğiniz uyuyacağı zaman uyku arkadaşını görürse bu durumu uykuyla eşleştirebilir.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
1 aylık olduğunda bu süre 12-16 saate düşer. Ancak uyuma süreleri genellikle 2 ila 4 saati geçmez. Bu nedenle geceleri altını değiştirmek, beslemek veya rahatlatmak amacıyla sık sık uyanmanız gerekebilir. 6 – 8 haftalık olan bebeğiniz artık geceleri daha fazla, gündüzleri daha az uyumaya başlar.
2-3 aylık dönemde 3-4 saat aralıksız uyur ve beslenmek için uyanır. Aktif uyku %43'e düşer. 3 aylık olduklarında bebeklerin %71'i tüm gece boyunca uyurlar. 4 aylık dönemde, geceleri daha uzun; gündüzleri daha kısa uyurlar.
3 aylık bir bebek, acıktıkça beslenmelidir. Anne sütü alan bebekler, genellikle gündüz 2-3 saatte bir emmeye devam eder. Geceleri beslenmeler arasında 4-5 saatlik kesintisiz uyuyabilirler. Formül mama alan bebekler ise sıklıkla gündüz 3-4 saatte bir beslenir, geceleri kesintisiz 5-6 saat süre ile uyuyabilir.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
hafifçe pat pat şeklinde vurulması yöntemidir. Bu yöntemin amacı onu sesinizle sakinleştirmektir.
Bu yatış pozisyonunda bebeğinizin kafa şeklinin bozulmamasına da dikkat etmeniz gerekir. Sürekli olarak aynı yönde yatırmak kafa yapısının bozulmasına neden olabilir. Bunun yanında başının yan tarafında saç dökülmesi meydana gelir.
Eğer bebek ağlıyor ve emzirmeye çalıştığınızda emmiyorsa uykusu gelmiş olabilir. 1-4 aylık bebeklerde ise bu kendini, mızmızlanma, kulaklarını çekiştirme veya gözlerini ovuşturma şeklinde belli eder. Zaten 4. aydan sonra bebek kendi kendine uyumayı öğrenir.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri