İyi bir uyku için su tüketimi, yatmadan önceki son 1 saatte son bulmalı. Çünkü yatmadan hemen önce içilen su, gece uykunun bölünmesine neden oluyor.
Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir. Gece uyumadan önce sıcak su içerseniz, vücudunuzun solunum nedeniyle ihtiyaç duyacağı suyu alabilirsiniz.
Yatmadan önce su içmenin birçok faydası vardır, ancak yatma saatine çok yakın su içmek uyku döngünüzü kesintiye uğratabilir ve kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Dehidrasyonu önlemek ve geceleri fazla su alımını önlemek için gün boyunca yeterince su içmelisiniz.
Ayrıca midenin gıdaları sindirme süreçlerini bozabileceği ve hazmedecek gıdaların kalitesini azaltabileceği için de yemek yerken, hatta hemen öncesi ve sonrasında su içmemenizde fayda var. Prensip olarak yemekten yarım saat önce ve yarım saat sonrasına kadar su içmeyin.
Uyandıktan Sonra Su İçerek Vücudunuzun Kaybettiği Suyu Geri Kazanabilirsiniz. Vücut sadece idrar ya da terleme ile değil, solunum nedeniyle de su kaybeder1. Dolayısıyla gece uyanıp su içmediyseniz, uykunuz boyunca vücudunuz su kaybetmiş olur.
İlgili 24 soru bulundu
Kişi kapasitesine göre, bir tam gün içinde yaklaşık 1 ½ litre ile 3 litre arasında su içebilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde daha çok su içmenin zararı yoktur.
Sabah uyanır uyanmaz bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda bal ve birkaç damla limon ekleyip içildiğinde vücudun kan şekerini dengeler ve vücudun ihtiyacı olan C vitamini ile uyanmasını sağlayarak zindelik kazandırır.
- Suyun yavaş yavaş, yudum yudum içilmesi tavsiye edilir. - Su tek başına ya da farklı besinlerle tatlandırılarak içilebilir. Su diyeti yapanlar arasında suyun elma, limon ve tarçın gibi farklı unsurlarla lezzetlendirilmesi yaygın bir tercihtir. - Su sıcak, ılık veya soğuk olarak içilebilir.
Birçok uzmana göre; gün içinde 8 defa olmak üzere toplam 2 litre içilmelidir. Ancak bazı sağlık uzmanları vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda diğer bir deyişle susama duygusu yaşandığında su içilmesini önerir. Bir diğer görüş ise gün içinde ihtiyaç duyulmasa bile birkaç damla içmek gerektiğini vurgular.
Yeterli miktarda su içmek, ruh halinizi iyileştirmeye, belleği arttırmaya, baş ağrılarının sıklığını azaltmaya ve beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlanmasına yardımcı olur! Doku ve organlara besin ve oksijen ulaştırmak, kan dolaşımı sayesinde mümkün olur.
Yani “Su içmek böbrekleri yorar mı?” sorusunun yanıtı, ideal seviyede su içiyorsanız ve bir sağlık sorununuz yoksa hayır. Fakat fazla su içmek böbreklerinizi yorabilir.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
Sabah aç karnına su içmenin sağladığı düşünülen farklı yararlar da bulunuyor. Su içmekle ilgili bu faydalar arasında; toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olması, zihinsel kapasiteyi artırması, enerji vermesi, sindirimi kolaylaştırması ve tokluk hissini desteklemesi gibi avantajlar sıralanabiliyor.
Günün ilk öğününden önce içilecek bir bardak su, vücudun toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur. Gece boyunca susuz kalan vücudu ideal nem seviyesine geri getirmek için uyandıktan sonra bir bardak suyu içebilir ve en az yarım saat sonra kahvaltınızı yapabilirsiniz.
Cenâb-ı Hak: “Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz.”2 buyurmuştur. İnsan bünyesini tanıyan otoriteler, yemek esnasında veya yemekten hemen sonra az miktarda su içilebileceğini, fakat çok su içmek için yemekten iki saat kadar sonrayı beklemenin daha sağlıklı olacağını vurgulamışlardır.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Hiçbir sıvı suyun yerini tutmaz. Beynin susama sinyallerini başka bir içecekle tatmin etmeden önce su içilmesi gerekir. Çay, kahve, bitki çayları gibi içecekler vücuttan su attığı için suyun yerine tüketilmemelidir. Yemekten 10-15 dakika önce içilen su sindirime katkıda bulunur.
Farklı kilo ve boya sahip insanlarda oran değişmekle birlikte, bir insanın gün içinde ihtiyaç duyduğu su miktarı günde 8 su bardağı kadardır. Ortalama 1 litre suyun 5 bardağa denk geldiğini düşünürsek, günde ortalama 1-1,5 litre ya da 8 bardak kadar su içmek gerekir diyebiliriz.
Kiloya göre günlük su içme tablosu verileri hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden kilosunun 0.033 ile çarpılması gerekir. Örneğin 70 kilogram bir bireyin kilosuna göre içmesi gereken su miktarı 2,31 litreyken, 90 kilo biri için bu miktar 2,97 litre dolaylarındadır.
Sıvıların mideyi terk etmesi katılardan daha hızlıdır ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır. Katı-sıvı karışımı materyalin mideyi terk etmesi ise yaklaşık 1.5 saati bulmaktadır.
Doğru su içme zamanlarına dikkat etmek, bu süreçlerin daha verimli çalışmasını sağlar ve vücut sağlığınızı korur. Özellikle yemeklerden önce ve sonra, egzersiz öncesi ve sonrası, sabahları ve yatmadan önce su tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu nem dengesini sağlamaya yardımcı olur ve genel sağlık durumunuzu iyileştirir.
Kan dolaşımı aracılığıyla böbreklere gelen suyun büyük bir kısmı idrar olarak vücut dışına atılmaktadır. Bir kısmı ise, deri, solunum ve sindirim sistemi tarafından kullanılarak vücuttan atılmaktadır.
En sağlıklı içecek sudur. Dolayısıyla yaz kış düzenli tüketilmelidir. Her gün en az 2, en çok 4 litre su içmeliyiz. Ancak 5 litreden fazla su içilmesi su zehirlenmesine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri