Zeytin, peynir, yumurta ve domates gibi besinler, rahat bir yolculuk için son derece uygundur. Özellikle yumurtanın tok tutucu özelliği, daha rahat bir yolculuk yapmanıza aracılık eder. Seyahat öncesinde isteyenler kendilerine sandviç şeklinde de bir beslenme alternatifi yaratabilir.
Uzun saatli yolculuklarda aralarda ikram edilen çay, meyve suyu gibi alternatiflerden hazır meyve suları yada sadece su tercih edilmelidir. Öte yandan çay, kahve ve asitli içecekler sıvı atımını arttırdığı için vücutta su kaybı meydana gelebilir. Bu tür içeceklerin çok fazla tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Otobüs yolculuğu öncesinde ve yolculuk sırasında abur cubur tüketiminden kaçınmak gerekiyor. Aşırı tuzlu, şekerli, baharatlı bu yiyecek ve içecekler mide bulanması ve halsizlik gibi durumlara neden olabiliyor.
İlgili 43 soru bulundu
Yola çıkmadan önceki gece 7-8 saatlik uyku, kaza riskini aza indiren en değerli önlemdir. -Gece yarısı ile sabah saat 06.00 arasında yola çıkmamak gerekir çünkü bu saatler arasında uyku baskısı daha fazla olur.
Seyahat öncesi ve esnasında mutlaka su içilmelidir. Su kabızlığın azalmasına yardımcı olduğu gibi dehidrasyonu da önleyecektir. Açlık problemi yaşamamak ve mideyi rahat tutmak için posalı gıdalar tüketilebilir. Mide sağlığı için yolculuk esnasında ve yolculuk süresi boyunca hareket etmeyi unutmamak gerekir.
Eğer uçak yolculuğu yapmayacaksanız yanınızda yolculuk için sağlıklı atıştırmalıklar bulundurabilirsiniz. Elma, muz gibi meyveler ve soğuk sandviçler seyahatinizi daha keyifli ve sağlıklı kılabilir.
İKRAM EDİLENLER ÇAY VE MEYVE SULARINI TERCİH ETMEYİN
Seyahatiniz sırasında kefir veya ayran, rezene çayı tercih etmeniz bu problemleri azaltmanıza yardımcı olacaktır. Seyahat sırasında istediğimiz gibi mola yapamamızdan dolayı sıvı alımını istemsiz olarak minimumda tutarız.
Bu konuda tedbirlerin önceden alınması, uykusuz yola çıkılmaması, uzun yolculuklarda 2 saatte bir mutlaka mola verilmesi gerekir."
Sürücülerin gündüz ile gece araba kullanmanın avantajları konusunda tereddüt yaşadığına işaret eden Tekin, "Uzun yol sürüşlerinde araçla gece yola çıkmak her zaman daha avantajlıdır. Gece yola çıkılması halinde sürücü bir önceki gün iyi dinlenmelidir.
Seyahatiniz sırasında güvenliğiniz her şeyden önce geldiği için yol boyunca her zaman emniyet kemerinizi takın. Ayrıca arabada birlikte seyahat ettiğiniz kişilerin de emniyet kemerlerini taktığından emin olun. Gideceğiniz yol kısa da olsa uzun da olsa emniyet kemerinizi takmayı ihmal etmeyin.
1- Yolculukta abur cubur yemeyin
Uzun yolculuk sırasında atıştırmak için çantanıza meyve, yağsız sandviç gibi sağlıklı yiyecekler alabilirsiniz. Peynir, fındık, ceviz, elma, kepekli bisküvi atıştırmak ve ayran içmek sizi hem tok tutar hem de midenizi yormaz.
Yolculuk öncesinde ağır kokulu ve bol baharatlı yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı ve alkol ve sigara tüketimini minimumda tutmalısınız. Zencefilin seyahat bulantılarına iyi geldiği biliniyor. Bu sebeple zencefil içeren besinler tercih edilebilir. Seyahat esnasında uyumak ise en güzel çözümler arasında yer alıyor.
Zencefil, zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı tüketin. Zencefilin yapısında bulunan gingerol adlı madde mide bulantısı ve kusma sorunlarının önüne geçer niteliktedir. Bununla birlikte zencefil çayı da kusmaya iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir.
Yemek yenilen yerlerin, kullanılan tabak, çatal, kaşık vb. nin temiz olmasına özen gösterilmeli, dinlenme yerlerinde mutlaka yemek yenilecek ise tavuk, balık gibi et yemekleri yerine pişmiş sebze yemekleri tercih edilmelidir. Çiğ sebze ve salataların tüketiminden kaçınılmalıdır.
Uçakta gaz genleşmesi, kabin basıncındaki değişimlerin vücuttaki hava boşluklarında gaz genleşmesine neden olması sonucunda ortaya çıkar. Kabin basıncındaki değişimler kadar, seyahat ederken tükettiğiniz karbondioksitli içecekler veya gaza neden olan sebzeleri tüketmek de vücutta gaz genleşmesine neden olabilir.
Burkulma gibi nedenlerle ortaya çıkan şişliklerde buz tedavisi önemlidir. Buzu bir havluya sarıp şişlik olan yerde bekletin böylece hem şişliğiniz inecek hem de intihaplaşma riski azalacak. Eğer şişliğiniz geçiciyse bacaklarınıza yapacağınız egzersizler ayaklarda oluşan şişlikleri geçirecektir.
“Allah Resûlü yolculuğa çıkmak isterse, çoğu kez perşembe günü çıkardı.” buyrulur. Böyle yapmanın faziletli olduğunu âlimlerimiz bildirmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri