Vadeli Hesap Nedir? Vadeli hesap, içerisindeki mevduatın belirli vade süreleri dahilinde işlem gördüğü bir hesaptır. Aylık ya da yıllık olarak çeşitli vade seçenekleri sunulur ve istediğiniz vade süresini seçebilirsiniz. Seçtiğiniz vade süresi, faiz oranını ve buna bağlı olarak kazanacağınız getiriyi etkiler.
Hesap açma alt limiti 1000 TL'dir. Birikiminizi vadesinden önce çektiğinizde hesabınıza faiz işletimi yapılamaz. 7 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan TMSF kararı gereğince tasarruf mevduatı hesabında birikiminizin 650.000 TL'ye kadar olan kısmı devlet güvencesi kapsamındadır.
Yatırılan paranın belirli bir süre içinde faiz getirisi sağladığı hesaba vadeli mevduat hesabı denir. Vadeli mevduat hesabına yatırdığınız anapara,1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirlediğiniz vadelerde faiz oranı sağlar.
Yatırımcılar, vadeli mevduat hesabı açarak belirli bir süre için belirledikleri tutarı bankaya yatırır ve vade sonunda anapara ve faiz getirisini alırlar. Vadeli mevduat hesapları, düşük riskli olmaları nedeniyle özellikle acil nakit ihtiyacı bulunmayan yatırımcılar için uygun bir yatırım aracıdır.
Vadeli hesap ile ekstra getiri sağlanabilir
Anapara kaybı riski taşımayan yatırım araçlarının başında gelen standart vadeli hesap aracılığıyla müşteriler belirli oranda kazanç sağlar. Dolayısıyla vadeli mevduat hesabı, güvenli bir getiri sağlama yöntemi olarak tanımlanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu bağlamda ilk olarak 32 günlük faiz hesaplaması: Bir kişinin 10.000 TL tutarındaki anaparasını %19 yıllık faiz oranıyla günlük faize yatırdığı düşünülür. Söz edilen bu örnekteki değerlerle 32 günlük faiz getirisi hesaplandığı takdirde ulaşılan tutar yaklaşık olarak 158 TL'dir.
Vadeli hesabıma para yatırabilir miyim? Vadeli hesabınıza istediğiniz zaman para yatırabilirsiniz ancak bu işlem hesabınızın vadesinin bozulmasına yol açar. Faiz kaybına uğramamak için yatıracağınız para ile aynı vadesiz hesap altında farklı bir vadeli mevduat kontratı açabilirsiniz.
Kredi kartı akdi faiz günlük mü işler aylık mı? Kredi kartı dönem borçları için dikkate alınan akdi faiz oranı uygulaması, günlük işler.
Birçok kurumsal müşteri, hesaplarını vadeli mevduat hesabı olarak açtırarak belirli vade sonunda faiz kazancı elde eder. Anaparada kayıp riski taşımayan yatırım aracı, hesaba uygulanan faiz oranı üzerinden kesin getiri sağlar.
Vadeli mevduat hesabı açmak da vadesiz hesap açmak kadar kolaydır. 18 yaşını tamamlayan tüm bireyler vadeli mevduat hesabı açtırabilir. Bu işlem için bankanın sizden istediği belgelerle şubeye giderek hesap açılış sözleşmesi imzalamanız ve hesap formunu doldurmanız ve yeterlidir.
Orta vadeli mevduatlar olarak bilinen aylık vadeli mevduat hesapları, hesabınızdaki paranın 32 gün boyunca değerlendirilmesini ve faizi ile birlikte anaparaya eklenerek birikiminizin büyümesini sağlayan hesaplardır.
Bu formüllerin ilki günlük faiz getirisini hesaplamayı sağlayan (Anapara/100)x (Faiz Oranı/365)x Gün Sayısı formülüdür. Diğer formül aylık faiz getirisini hesaplamayı sağlayan (Anapara/100)x (Faiz Oranı/12)x Ay Sayısı formülüdür.
Vadeli hesapta, hesaba yatırılan ana para; 1 ay, 3 ay, 6 ay veya 1 yıl gibi belirli periyotlarda belirlenen faiz oranı kadar getiri sağlar. Belirlenen süre uzadıkça faiz oranı, dolayısıyla elde edilen getiri artar; hesaba yatırılan para miktarı arttıkça da faiz kazancı artar.
Hoş geldin faizi süresi bittikten sonra hesabınızdaki bakiyeye göre avantajlı faiz oranlarından yararlanırsınız. Faiz oranlarını buradan görebilirsiniz. Faiz oranı toplam bakiye büyüklüğüne göre hesaplanır.
Şubeler ve ATM'lerden vadeli hesaba para yatırılabilir. İnternet ve mobil bankacılık kanalları üzerinden vadeli hesaba para yatırma işlemi yapılabilir. Aynı bankadaki vadesiz hesaptan vadeli mevduat hesaba transfer yapabilir. Farklı bankalardaki hesaplardan da havale ve EFT ile para transferi yapılabilir.
1 yıldan düşük vadeli hesapların vadesinden önce kapatılması ya da kısmi çekim yapılması durumunda ise hesaptan çekilen tutara sadece vadesiz mevduat faiz oranı uygulanması ve bu oranın yıllık %0,25'i geçmemesi gerekmektedir. Konuya ilişkin mevzuatla ilgili detay bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Mevduat Faizleri (TL ve DTH)
30.09.2020 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen TL mevduat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.
Günlük Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 365) x Gün Sayısı Aylık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı / 12) x Ay Sayısı Yıllık Faiz Getirisi = (Anapara / 100) x (Faiz Oranı) x Yıl Sayısı
Günlük Kazandıran Hesap Nedir? Dilediğiniz an para yatırıp dilediğiniz an para çekebileceğiniz Günlük Kazandıran Hesapta birikimleriniz gecelik her gün değer kazanır. Günlük Kazandıran Hesabınızı İşCep ve İnternet Şubesi üzerinden anında açarak faiz kazanmaya başlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri